Gluten – dobar ili loš?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Prehrana bez glutena osvaja sve više poklonika diljem svijeta, a tomu su djelomično zaslužni i mnogi hollywoodski glumci koji ju promoviraju, ne nužno iz zdravstvenih razloga, već iz onih pomodarskih. Prehrana bez glutena često se doživljava kao zdrava prehrana, međutim, je li to zaista tako?

Celijakija i intolerancija na gluten

Gluten je protein koji se prirodno nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. U proizvodima poput kruha igra ulogu ljepila i omogućuje im da zadrže svoj oblik. Gluten se može naći i u nekim neprehrambenim proizvodima poput balzama za usne ili ljepila za markice. Za osobe koje boluju od celijakije ovaj je protein izrazito štetan. Imunološki sustav osobe oboljele od celijakije u prisutstvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva.

Oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente dovodeći do različitih poremećaja u organizmu uključujući anemiju, usporeni razvoj, gubitak tjelesne mase pa čak i multiplu sklerozu, osteoporozu, neplodnost i neurološke probleme. Celijakija se liječi jedino doživotnom bezglutenskom prehranom. I minimalne količine glutena ostavljaju štetne posljedice stoga celijakičari moraju eliminirati iz prehrane većinu pekarskih proizvoda, piva, slatkiša, kolača, hrenovki i drugih procesiranih vrsta mesa te mnoge druge proizvode.

S druge strane, postoje slučajevi intolerancije na gluten, a da se ne radi o celijakiji. Simptomi takve intolerancije su napuhavanje i vjetrovi, proljev, umor, glavobolja i kožni osip. Iako takva intolerancija nije univerzalno priznata kao poremećaj, iskustveno se pokazalo kako se kvaliteta života mnogim osobama značajno poboljša nakon eliminacije glutena iz prehrane.

Što kažu istraživanja?

Može se reći kako je gluten štetan samo za osobe koje pate od celijakije, a dok ostalima vjerojatno ne škodi. Barem je tako pokazala studija znanstvenika iz Australije iz 2013. godine koja nije uspjela dokazati da je gluten uzročnik simptoma intolerancije kod osoba koje smatraju da im gluten stvara probleme. Tim znanstvenika je zapravo došao do zaključka kako bi uzročnik simptoma mogli biti ugljikohidrati zvani FODMAP (fermentabilni oligo, di i monosaharidi i polioli).

Kada je bezglutenska dijeta štetna?

Mnogi stručnjaci smatraju kako bezglutenska dijeta može biti i štetna za osobe koje pate od celijakije, a da toga nisu svjesne. Simptomi celijakije mogu biti prikriveni stoga može se dogoditi da osoba misli da se radi o intoleranciji na gluten, a zapravo pati od nedijagnosticirane celijakije. Dok si osobe intolerantne na gluten mogu priuštiti gluten u tragovima, celijakičari nikako ne smiju, stoga će dugoročno gledano gluten u tragovima potiho raditi štetu u crijevima.

Danas su na tržištu prisutni mnogi proizvodi s oznakom bez glutena poput slanih grickalica, keksa i slatkiša koji mogu biti jednako kalorični, masni, slani i slatki poput sličnih glutenskih proizvoda, međutim, stvaraju privid da se radi o nutritivno prihvatljivijim proizvodima.

Ono što je pozitivno jest da je zajedno s pojavom intolerancije na gluten, svijest o celijakiji uvelike porasla i celijakičarima je sada hrana bez glutena dostupnija. Također, izbacimo li ili smanjimo gluten u prehrani primorani smo uvesti druge namirnice koje zamjenjuju pšenicu, ječam i raž, stoga ćemo se hraniti raznovrsnije što je jedan od osnovnih postulata pravilne prehrane. Razmislimo li malo, primjetit ćemo kako je pšenica jedina hrana koju jedemo svakodnevno više puta dnevno.

Konačni savjet osobama koje pate od simptoma intolerancije na gluten glasi da prvo pretragama isključe mogućnost postojanja celijakije, a tek onda prigrle bezglutensku prehranu, pazeći pritom da je uravnotežena.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?