Omraženi natrijev glutamat kao potencijalno rješenje velikog javnozdravstvenog problema

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da opasno pretjerujemo s unosom soli u hrani i da prosječno globalno gledano svakodnevno unosimo dvostruko više soli nego što se preporuča. Visoki unos  soli značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, a procjenjuje se da kada bi države intervenirale, da bi se moglo do 2030. godine spasiti 7 milijuna života.

Šteti li natrijev glutamat zdravlju?

Iako se o problemu soli puno zna i govori, soljenke se ne odričemo, kao ni glavnog izvora soli u prehrani, a to su procesirani proizvodi industrije poput mesa i grickalica. Američka agencija za hranu i lijekove FDA predlaže da se problemu prekomjernog soljenja pristupi kao i problemu prekomjernog unosa šećera, a to je korištenjem zamjena. Jedan od kandidata koji može poslužiti kao zamjena za sol, a nalazi se na FDA popisu je natrijev glutamat. Ovaj bijeli prah uobičajen je sastojak kineske kuhinje dok ga u zapadnim zemljama prati zao glas nezdravog aditiva. Šezdesetih godina prošlog stoljeća proglašen je krivcem za izazivanje glavobolje, obamrlosti, vrtoglavice i lupanja srca – stanja poznatog pod nazivom sindrom kineskog restorana. Prvi članak o negativnom učinku natrijevog glutamata na zdravlje objavljen je 1968. godine u časopisu The New England Journal of Medicine u kojem je autor članka opisao da se osjećao loše nakon unosa kineske hrane, a za simptome je okrivio natrijev glutamat ili MSG. Kasnije je otkriveno da se autor nevedenog članka lažno predstavio kao liječnik, a činjenica da MSG ima štetne učinke na zdravlje ljudi nikad nije potvrđena znanstvenim istraživanjima. Iako nema dokaza da narušava zdravlje, mali postotak populacije može patiti od preosjetljivosti na ovaj sastojak i natrijev glutamat može izazivati glavobolju, ali neće uzrokovati ozbiljnija stanja. 

Usporedba natrijevog glutamata i soli

Sol bez sumnje uzrokuje opasne bolesti današnjice i zamjena određene količine soli natrijevim glutamatom zvuči logično pogotovo zbog činjenice da ovaj aditiv čini hranu ukusnijom. Relativno mala količina natrijevog glutamata dodana u hranu smanjene količine soli može očuvati okus na koji su potrošači navikli, a jedino ukusne zamjene s manje soli imaju šanse da budu šire prihvaćene. Natrijev glutamat u svom sastavu kao i sol sadrži natrij, međutim, u tri put manjoj količini. Ostatak molekule natrijevog glutamata čini glutamat ili glutaminska kiselina koja je ključna molekula umami okusnog doživljaja. Radi se o pojačivaču okusa koji pojačava doživljaj soli i drugih okusa već prisutnih u hrani. Za razliku od soli koja osigura eksploziju okusa nakon čega okus brzo ishlapi, natrijev glutamat dugo se zadržava na okusnim pupoljcima na jeziku nakon što se hrana proguta produljujući slani užitak. Natrijev glutamat pojačava slani okus povećavajući proizvodnju sline i otpuštajući slobodnije molekule natrija po jeziku u usporedbi sa soli.

Upotreba natrijevog glutamata može neopaženo dovesti do značajnog smanjenja soli u prehrani

Novija istraživanja, uključujući i istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients 2020. godine,  pokazuju da je zamjena soli s natrijevim glutamatom sigurna i može dovesti do redukcije količine soli u prehrani za čak 40%. Međutim, valja napomenuti da su novija istraživanja djelomično financirane od strane kompanije koja je prva proizvela komercijalni oblik natrijevog glutamata, no sva su istraživanja neovisno recenzirana. Hoće li potrošači prihvatiti natrijev glutamat trenutno je teško prognozirati, no čini se da prednosti ovog aditiva nadjačavaju njegove nedostatke. Za sada se možemo samo nadati da će nova neovisna istraživanja dodatno potvrditi njegovu sigurnost i učinkovitost u smanjenju soli u prehrani i da će to biti rješenje za gorući problem prekomjernog unosa soli jer su nažalost dosadašnje javnozdravstvene kampanje i strateški planovi skromnog učinka.

Literatura:

  • Hayabuchi H, Morita R, Ohta M, Nanri A, Matsumoto H, Fujitani S, Yoshida S, Ito S, Sakima A, Takase H, Kusaka M, Tsuchihashi T. Validation of preferred salt concentration in soup based on a randomized blinded experiment in multiple regions in Japan-influence of umami (L-glutamate) on saltiness and palatability of low-salt solutions. Hypertens Res. 2020 Jun;43(6):525-533.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koža

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Probavni sustav

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Zdravo starenje

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Imunosni sustav

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]