Možemo li u potpunosti vratiti osjet okusa i mirisa nakon covida?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Doslovno iščezne preko noći – tako oboljeli od bolesti COVID-19 najčešće opisuju gubitak osjeta mirisa i/ili okusa, jednog od popularnih simptoma ove bolesti.

Ni autorica ovih redaka nije bila pošteđena ovog simptoma. Već tri dana nakon pojave prvih simptoma infekcije koronavirusom, pojavio se gubitak njuha i okusa. Jabuka odjednom više nije imala okus (i miris) po jabuci, a kako je dan prolazio i ostali poznati okusi i mirisi postepeno su blijedili. Sljedećeg dana moji okusni pupoljci odlučili su minimalno raspoznavati temeljne okuse, a nos je u potpunosti dao otkaz. Počeo me pratiti osjećaj nemoći i panika. Hoće li se izgubljeni osjeti u potpunosti vratiti? Srećom, odgovor na ovo pitanje dobila sam već drugog dana od potpunog gubitka osjetila kada se osjet mirisa sramežljivo počeo vraćati. Kako su dani prolazili, polako se vratio i  potpuni osjet okusa, a mjesec dana nakon preboljenja COVID-19 mogu reći kako su se, u mojem slučaju, osjeti mirisa i okusa u potpunosti vratili.

Zašto dolazi do gubitka okusa i mirisa?

Istraživanja pokazuju kako je gubitak osjeta mirisa prijavilo oko 86% oboljelih od blažeg oblika bolesti COVID-19 (primjerice kod alfa i delta varijante virusa), a slični podaci zabilježeni su i za gubitak osjeta okusa. Budući da su okus i miris dva osjeta koja zajedno surađuju kao sastavni dio našeg kemoosjetilnog sustava, nije neobična pojava da istovremeno izgubimo oba osjetila.

Postavlja se pitanje zašto dolazi do gubitka osjeta okusa i mirisa nakon infekcije koronavirusom? Iako je točan uzrok ove pojave još uvijek nejasan, smatra se kako je za disfunkciju njuha najvjerojatnije odgovorno oštećenje stanica koje podupiru olfaktorne neurone, poznate kao sustentakularne stanice. Ove stanice obnavljaju se iz matičnih stanica, što objašnjava zašto se osjet mirisa u većini slučajeva vrlo brzo može oporaviti. Budući da su osjeti okusa i mirisa povezani, znanstvenici smatraju da je gubitak okusa posljedica gubitka mirisa.

„Brain fog” i gubitak mirisa – postoji li poveznica?

Osobe oboljele od COVID-19 bolesti nerijetko se žale na  specifičnu glavobolju te tzv. mentalnu maglu (engl. brain fog), odnosno pojavu kada naš mozak ne možemo natjerati da radi kako treba, a podrazumijeva simptome poput gubitka kratkoročnog pamćenja, oslabljene koncentracije i pažnje te poteškoća u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka, kao i prisjećanju odgovarajućih riječi.

Znanstvenici su odlučili ispitati povezanost pojave mentalne magle, glavobolje i kognitivne funkcije kod osoba s trajnom disfunkcijom osjeta mirisa kao posljedice infekcije koronavirusom. U presječnu multicentričnu studiju čiji su rezultati krajem siječnja 2022. godine objavljeni u znanstvenom časopisu Brain Sciences bilo je uključeno 152 odraslih ispitanika s trajnom disfunkcijom njuha (dulje od šest mjeseci nakon infekcije). Rezultati su pokazali da su oni ispitanici koji su prijavili glavobolju i/ili pojavu mentalne magle, imali značajno veći rizik za potpuni i/ili djelomični gubitak osjeta njuha, u odnosu na sudionike koji nisu prijavili neurološke simptome. Također, dokazano je da u osoba koje imaju poteškoće s osjetom mirisa koje traju dulje od 6 mjeseci, kognitivna oštećenja i glavobolje bili su povezani s težim gubitkom mirisa. Ovu pojavu znanstvenici objašnjavaju sposobnošću virusa da uzrokuje difuznu upalu odgovornu za razvoj različitih neuroloških simptoma. Anatomski gledajući, upala mirisnih pupoljaka može se proširiti na frontalni režanj, točnije prefrontalni korteks, i za posljedicu imati odgodu u obradi pamćenja, što oboljeli percipiraju kao mentalnu maglu.

Kako si pomoći kod gubitka osjeta mirisa i mirisa?

Kada sagledamo cijelu sliku, gubitak okusa i mirisa na prvi pogled ne čini se toliko dramatičnim, u usporedbi s ozbiljnijim simptomima bolesti COVID-19, poput kratkog daha ili ekstremnog umora. Međutim, iznenadni gubitak ovih osjetila itekako može utjecati na tjelesno i mentalno zdravlje te ozbiljno narušiti kvalitetu života.

Osjet mirisa i okusa u najvećem broju slučajeva spontano se vraća dva do četiri tjedna od početka infekcije, no, nažalost, to nije uvijek u tako kod svih oboljelih. Naime, studije pokazuju kako se šest mjeseci nakon infekcije od gubitka njuha i okusa oporavi 95% oboljelih, dok 5% njih razvije trajni poremećaj osjeta okusa i mirisa.

Stručnjaci savjetuju da je za povratak izgubljenog osjeta mirisa s liječenjem potrebno započeti što prije, odnosno u razdoblju nekoliko tjedana od preboljenja infekcije. Naime, smatra se kako rano liječenje anosmije ima puno bolje rezultate, u usporedbi s kasnijim početkom liječenja. Još uvijek ne postoji specifični način liječenja dugotrajnog gubitka mirisa nakon infekcije koronavirusom. Međutim, obećavajuće rezultate u povratku mirisa pokazuju olfaktorni trening, korištenje oralnih i topikalnih steroida, vitamin A, cink te  uzimanje visokih doza omega – 3 masnih kiselina.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Probiotici

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteIako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Sindrom post-COVID-19

Povećana pojava depresije i anksioznosti kod sindroma post-COVID-19

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNova istraživanja ukazuju na povišene rate depresije i anksioznosti kod osoba s post-COVID-19 sindromom. Prema jednom istraživanju osobe s post-COVID-19 sindromom mogu proživljavati više mentalnog distresa od osoba koje pate od kroničnih bolesti, kao što su karcinom, dijabetes, Alzheimerova bolest, kardiovaskularne bolesti. Studija koju je objavio The Lancet provedena je na 236,379 pacijenata s ovim […]

Depresivni poremećaj

Osobe rizične za razvoj depresije tijekom pandemije

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrema istraživanjima, osobe koje su već ranije imale depresiju, češće su ponovo razvile depresiju krajem 2020. godine. Istraživanje provedeno na više od 22.000 ispitanika u Kanadskoj longitudinalnoj studiji o starenju, osobe s poviješću 3.79 puta su češće imale depresiju tijekom pandemije, u odnosu na osobe koje nisu imale depresiju (studija je objavljena u International Journal […]

Bol

Bol u glavi i vratu – koje pretrage trebam napraviti?

Kemoterapija

Ako je osoba dobila koronu, a treba ići na kemoterapiju – koja je procedura?

Trudnoća

Cjepljenja u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRazgovori o cjepljenju općenito, a pogotovo u trudnoći, nikada ne prolaze bez povišenih tonova, a nerijetko i prelaze granice kulturnog komuniciranja. Nečemu takovom svjedočimo zadnjih mjeseci, čak već i godinu dana, odnosno preciznije od kada se počelo govoriti o cjepivu protiv Covida-19, a rasprave su dovedene do usijanja s početkom cjepljenja protiv Covida-19. U osvrtu […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]