Bolujete od autoimune bolesti? Možda ste rezistentni na vitamin D!

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Vitamin D ima mnogobrojne učinke u organizmu, posebice na imunosni sustav te se sve više koristi kako u profilaksi tako i u liječenju brojnih bolesti. Jedan od pristupa liječenju autoimune bolesti multiple skleroze je upravo primjena visokih doza vitamina D jer prema određenim hipotezama oboljeli od autoimunih bolesti imaju oblik rezistencije vitamina D.

Rezistenciju vitamina D uzrokuje blokada receptora za vitamin D

Da bi vitamin D ispoljio svoju funkciju u organizmu i povoljno djelovao na zdravlje kostiju i imunitet mora se uspješno vezati na receptor za vitamin D ili VDR. Vitamin D receptor je protein koji na sebe veže vitamin D te se nastali kompleks može vezati za DNA i regulirati primjerice ugradnju kalcija u kosti. Blokiranjem receptora onemogućava se djelovanje vitamina D, a blokadu mogu uzrokovati patogene bakterije poput E. coli, stanice karcinoma, ali i kronični stres. Blokadom receptora se hipotetski može objasniti teški oblik niske osjetljivosti na vitamin D odnosno rezistencija koja u konačnici posreduje razvoju autoimunih bolesti. Naime, istraživanja su pokazala kako kod određenog dijela populacije, unatoč primjeni adekvatnih doza vitamina D, ne dolazi do adekvatnog povećanja vitamina D u krvi ili do očekivanog biološkog učinka u organizmu.

Kod oboljelih od autoimunih bolesti postoje problemi u metabolizmu vitamina D

Nekoliko je istraživanja pokazalo kako ljudi imaju različit odgovor na suplementaciju vitaminom D. Naime, čak i doze vitamina D koje se smatraju adekvatnima, primjerice oko 3000 IJ tijekom nekoliko mjeseci, nisu kod nekih ispitanika uspjele dovesti do očekivanog povećanja razine vitamina D u krvi ili do očekivanog učinka u organizmu poput smanjenja razine parathormona (PTH). PTH je povećan u slučaju kada u krvi nedostaje kalcija i on signalizira otpuštanje kalcija iz kostiju. Također, visoka razina vitamina D (25-OH vitamina D), utječe na snižavanje razine PTH. Kod oboljelih od autoimunih bolesti primijećena je povišena razina PTH hormona unatoč normalnoj razini vitamina D.

Četvrtina populacije slabo reagira na primjenu vitamina D

Uzmu li se u obzir svi očekivani učinci vitamina D, rezultati istraživanja su pokazali kako se ispitanici mogu svrstati u tri skupine. U prvoj skupini su osobe niske osjetljivosti (24%), u drugoj skupini su osobe srednje osjetljivosti kojih ima najviše (51%) i u trećoj skupini su osobe koje imaju visoku osjetljivost na vitamin D (25%). Ova su istraživanja pokazala kako postoji čitav spektar odgovora na primjenu vitamina D, a četvrtina populacije nema adekvatan biološki odgovor na primjenu vitamina D te je osobama sa slabim odgovorom potrebno individualno povećati doze.

Hipoteza koja objašnjava porast učestalosti autoimunih bolesti

Prema hipotezi njemačkih znanstvenika u pozadini porasta autoimunih bolesti nalazi se nenasljedna rezistencija vitamina D koja je kombinacija genetske predispozicije i akumulacije okolišnih čimbenika. Pod okolišnim čimbenicima smatraju se između ostalog i patogeni mikroorganizmi čija je strategija napada domaćina blokada receptora za vitamin D. Blokada receptora uzrokuje nedostatak vitamina D i neadekvatno funkcioniranje imunosnog sustava koji za posljedicu ima povećanu podložnost kako autoimunim bolestima tako i virusnim infekcijama poput COVID-19.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Selen

Smjernice za prehranu kod PCOS

Bol

Osteoporoza

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. U praksi razlikujemo primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza se javlja zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze i […]

Vitamin c

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Opstipacija

Celijakija kod djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Probiotici

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Antitijela štitnjače

Je li ashwaganda kontraindicirana kod autoimune bolesti štitnjače i koja je preporučena zamjena?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?