Zašto je zob „super” žitarica?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Zob je žitarica latinskog naziva Avena sativa koju najčešće možemo pronaći na poljima Europe i Sjeverne Amerike.

Zobene pahuljice omiljena su namirnica za doručak. Vrlo se jednostavno uklapaju u granolu, smoothie te tople ili hladne varijante kaša. Jedna od takvih je i prekonoćna zobena kaša. Kao što samo ime govori, ovaj jednostavni doručak priprema se na način da se zobene pahuljice namoče u omiljenom napitku, mlijeku, biljnom napitku ili fermentiranim mliječnim proizvodima. Potom se dodaju sastojci po želji, poput meda ili nekog drugog sladila te orašastih plodova i sjemenki. Smjesa se zatim dobro izmiješa te se ostavi u hladnjaku preko noći ili nekoliko sati. Ujutro prije samog doručka u smjesu se još može dodati svježe voće po želji.

Osim toga, zobene pahuljice vrlo često dodajemo i u pekarske poslastice, kao što su kruh i peciva, muffini, palačinke ili popularni zobeni keksi. Osobe koje iz određenih razloga izbjegavaju mlijeko, vrlo će često posegnuti upravo za biljnim zamjenama, kao što je napitak od zobi.

Zahvaljujući izuzetnom nutritivnom sastavu i brojnim dobrobitima za zdravlje, zob zasluženo čini dio pravilne i uravnotežene prehrane.

Nutritivna vrijednost

Nutritivni sastav zobi, odnosno zobenih pahuljica, vrlo je dobro izbalansiran. Mogu se pohvaliti zavidnom količinom ugljikohidrata i vlakana, ali i mnoštvom vitamina i minerala među kojima se ističu mangan, fosfor, magnezij te vitamini B skupine. Zanimljiv je podatak da u odnosu na ostale poznate žitarice sadrže najviše proteina i masti.

Zob je posebno interesantna zbog sastava antioksidansa. Sadrži biološki aktivne komponente poput vitamina E, karotenoida, flavonoida te 25 različitih oblika avenantramida. Avenantramidi su poznati po svojim izrazitim protuupalnim svojstvima te se razlikuju od drugih antioksidansa zbog svoje povećane dostupnosti (apsorpcije) u organizmu.

Nadalje, zob i proizvodi od zobi sadrže dostatne količine beta glukana koji ima odobrenu zdravstvenu tvrdnju o sposobnosti smanjenja kolesterola u krvi. Topivi beta glukani zobi jedinstveni su među vlaknima jer pri relativno niskoj koncentraciji u probavnom sustavu tvore gel s vodenom komponentom te na taj način povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Osim toga, studije ukazuju da konzumacija zobi produljuje osjećaj sitosti te može doprinijeti smanjenju rizika od kroničnih bolesti.

Utjecaj na zdravlje

  • Konstipacija

Osobe starije životne dobi često se žale na otežano pražnjenje crijeva zbog čega uglavnom posežu za laksativima koji nerijetko izazivaju neželjene nuspojave, poput dehidracije i gubitka kilograma.  Brojne su studije potvrdile da zobene mekinje mogu pomoći smanjiti konstipaciju kod starijih osoba te na taj način smanjiti potrebu za upotrebom laksativa.

  • Kolesterol

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti na globalnoj razini, a jedan od glavnih čimbenika rizika svakako je povišena razina kolesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da zob može smanjiti rizik od bolesti srca na način da utječe na sniženje razine ukupnog i LDL kolesterola te štiti LDL kolesterol od oksidacije.

  • Glukoza u krvi

Topivi beta glukani iz zobi korisni su i u regulaciji glukoze u krvi. Naime, poznato je da čak i mala količina beta glukana iz zobi ima pozitivan učinak na razinu glukoze i osjetljivost na inzulin, posebice u pretilih osoba ili onih koje boluju od dijabetesa tipa 2. Ovo pozitivno djelovanje može se objasniti sposobnošću beta glukana da tvori gel koji zatim odgađa pražnjenje želuca i apsorpciju glukoze u krv.

  • Koža

Nije slučajnost da se zob nalazi u sastavu brojnih kozmetičkih proizvoda za njegu kože. Fino mljevena zob tradicionalno se koristi kao pomoć u liječenju suhoće i svrbeža kože te može pomoći olakšati brojna stanja, uključujući ekceme.

Jesu li zobene pahuljice gluten-free?

Godinama se vode polemike oko toga možemo li zob svrstati u kategoriju gluten-free žitarica. Naime, čista zob jest gluten-free žitarica i sigurna je za većinu osoba koje imaju neki oblik intolerancije ili alergiju na gluten. S druge strane, zob se nerijetko kontaminira glutenom zbog samog procesa obrade u istim industrijskim pogonima u  kojima se obrađuju i žitarice koje sadrže gluten, poput pšenice, raži i ječma. Međutim, istraživanja pokazuju da osobe s celijakijom ili alergijom na pšenicu mogu dnevno pojesti 50 do 100 g zobi bez neželjenih nuspojava.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Italija

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Hrana

B.Fit zamjenski obrok za smanjenje prekomjerne ili održavanje poželjne tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Hrana

Dojenče koje odbija hranu i doima se nezainteresirano za jelo

Zdravlje

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Zima

Multivitaminski dodaci za kožu tijekom zime

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Zima je godišnje doba kada smo uslijed nižih temperatura i boravaka u zatvorenim prostorijama skloniji prehladama i virozama, a manje smo usredotočeni kako očuvati zdravu kožu. Multivitaminski pripravci se tijekom zime najčešće uzimaju kako bi se podigao imunitet i smanjila sklonost virozama, a koža u toj priči ostaje nekako po strani. Je li to uvijek […]

Operacija

Hranjenje djeteta nakon operacije zbog hipertrofične stenoze pilorusa

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]