Zašto je zob „super” žitarica?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Zob je žitarica latinskog naziva Avena sativa koju najčešće možemo pronaći na poljima Europe i Sjeverne Amerike.

Zobene pahuljice omiljena su namirnica za doručak. Vrlo se jednostavno uklapaju u granolu, smoothie te tople ili hladne varijante kaša. Jedna od takvih je i prekonoćna zobena kaša. Kao što samo ime govori, ovaj jednostavni doručak priprema se na način da se zobene pahuljice namoče u omiljenom napitku, mlijeku, biljnom napitku ili fermentiranim mliječnim proizvodima. Potom se dodaju sastojci po želji, poput meda ili nekog drugog sladila te orašastih plodova i sjemenki. Smjesa se zatim dobro izmiješa te se ostavi u hladnjaku preko noći ili nekoliko sati. Ujutro prije samog doručka u smjesu se još može dodati svježe voće po želji.

Osim toga, zobene pahuljice vrlo često dodajemo i u pekarske poslastice, kao što su kruh i peciva, muffini, palačinke ili popularni zobeni keksi. Osobe koje iz određenih razloga izbjegavaju mlijeko, vrlo će često posegnuti upravo za biljnim zamjenama, kao što je napitak od zobi.

Zahvaljujući izuzetnom nutritivnom sastavu i brojnim dobrobitima za zdravlje, zob zasluženo čini dio pravilne i uravnotežene prehrane.

Nutritivna vrijednost

Nutritivni sastav zobi, odnosno zobenih pahuljica, vrlo je dobro izbalansiran. Mogu se pohvaliti zavidnom količinom ugljikohidrata i vlakana, ali i mnoštvom vitamina i minerala među kojima se ističu mangan, fosfor, magnezij te vitamini B skupine. Zanimljiv je podatak da u odnosu na ostale poznate žitarice sadrže najviše proteina i masti.

Zob je posebno interesantna zbog sastava antioksidansa. Sadrži biološki aktivne komponente poput vitamina E, karotenoida, flavonoida te 25 različitih oblika avenantramida. Avenantramidi su poznati po svojim izrazitim protuupalnim svojstvima te se razlikuju od drugih antioksidansa zbog svoje povećane dostupnosti (apsorpcije) u organizmu.

Nadalje, zob i proizvodi od zobi sadrže dostatne količine beta glukana koji ima odobrenu zdravstvenu tvrdnju o sposobnosti smanjenja kolesterola u krvi. Topivi beta glukani zobi jedinstveni su među vlaknima jer pri relativno niskoj koncentraciji u probavnom sustavu tvore gel s vodenom komponentom te na taj način povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Osim toga, studije ukazuju da konzumacija zobi produljuje osjećaj sitosti te može doprinijeti smanjenju rizika od kroničnih bolesti.

Utjecaj na zdravlje

  • Konstipacija

Osobe starije životne dobi često se žale na otežano pražnjenje crijeva zbog čega uglavnom posežu za laksativima koji nerijetko izazivaju neželjene nuspojave, poput dehidracije i gubitka kilograma.  Brojne su studije potvrdile da zobene mekinje mogu pomoći smanjiti konstipaciju kod starijih osoba te na taj način smanjiti potrebu za upotrebom laksativa.

  • Kolesterol

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti na globalnoj razini, a jedan od glavnih čimbenika rizika svakako je povišena razina kolesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da zob može smanjiti rizik od bolesti srca na način da utječe na sniženje razine ukupnog i LDL kolesterola te štiti LDL kolesterol od oksidacije.

  • Glukoza u krvi

Topivi beta glukani iz zobi korisni su i u regulaciji glukoze u krvi. Naime, poznato je da čak i mala količina beta glukana iz zobi ima pozitivan učinak na razinu glukoze i osjetljivost na inzulin, posebice u pretilih osoba ili onih koje boluju od dijabetesa tipa 2. Ovo pozitivno djelovanje može se objasniti sposobnošću beta glukana da tvori gel koji zatim odgađa pražnjenje želuca i apsorpciju glukoze u krv.

  • Koža

Nije slučajnost da se zob nalazi u sastavu brojnih kozmetičkih proizvoda za njegu kože. Fino mljevena zob tradicionalno se koristi kao pomoć u liječenju suhoće i svrbeža kože te može pomoći olakšati brojna stanja, uključujući ekceme.

Jesu li zobene pahuljice gluten-free?

Godinama se vode polemike oko toga možemo li zob svrstati u kategoriju gluten-free žitarica. Naime, čista zob jest gluten-free žitarica i sigurna je za većinu osoba koje imaju neki oblik intolerancije ili alergiju na gluten. S druge strane, zob se nerijetko kontaminira glutenom zbog samog procesa obrade u istim industrijskim pogonima u  kojima se obrađuju i žitarice koje sadrže gluten, poput pšenice, raži i ječma. Međutim, istraživanja pokazuju da osobe s celijakijom ili alergijom na pšenicu mogu dnevno pojesti 50 do 100 g zobi bez neželjenih nuspojava.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hrana

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Karcinom pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Hrana

Hrana, jednjak i nelagoda – što je uzrok tome?

Prehrana

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Zima

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Hrana

Kolike su šanse da hrana iz jednjaka dođe u pluća ili se ponovno vrati u želudac?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?