Intolerancija na salicilate

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Povećana osjetljivost i intoleracije na pojedine namirnice sve su češći problemi s kojim se susreće sve veći broj ljudi. Jedna od takvih netipičnih intolerancija je ona na salicilate.

Povećana osjetljivost i intoleracije na pojedine namirnice sve su češći problemi s kojim se susreće sve veći broj ljudi. Za razliku od relativno čestih intolerancija poput onih na laktozu ili gluten, manje učestale intolerancije teško se dijagnosticiraju što može predstavljati problem za oboljele. Jedna od takvih netipičnih intolerancija je ona na salicilate.

Što su salicilati?

Salicilati su prirodni metaboliti koje biljka proizvodi kao odgovor na različite podražaje iz okoliša. Između ostalog, biljka se otpuštanjem ovih spojeva štiti od insekata i različitih oboljenja. Prirodno su prisutni u širokom spektru namirnica koje se svakodnevno koriste, kao što su voće, povrće, kava, različiti čajevi, začini i med. Također, salicilati se i sintetski proizvode te se dodaju različitim lijekovima (npr. aspirin), pastama za zube te konzervansima za očuvanje trajnosti hrane. Najprije su identificirani u kori vrbe i bobicama mirte, a upotreba prepatata sa salicilatima poznata je još od trećeg tisućljeća prije Krista.

Uzroci preosjetljivosti na salicilate

Svaki pojedinac drugačije reagira na konzumaciju povećane količine salicilata, no većina ljudi bez ikakvih simptoma može konzumirati uobičajenu količinu salicilata prisutnih u hrani, te popiti aspirin u slučaju glavobolje.

Međutim, pojedinci koji su preosjetljivi na povećanu količinu salicilata mogu imati različite nuspojave nakon konzumacije hrane ili proizvoda koji sadrže i male količine ovog spoja. Naime, oni imaju smanjenu mogućnost pravilnog metaboliziranja i izlučivanja salicilata.

Smatra se kako hiperosjetljivost na salicilate može biti uzrokovana povećanom produkcijom leukotriena, odnosno upalnih medijatora koji se povezuju s različitim stanjima uključujući astmu, reumatoidni artritis te upalne bolesti crijeva. Povećanje produkcije leukotriena uzrokovano je inhibicijom jednog enzima koji sudjeluje u produkciji leukotriena, što dovodi do njihovog nakupljanja te se javljaju simptomi osjetljivosti na povećanje koncentracije salicilata u organizmu.

Simptomi preosjetljivosti na salicilate

Dok povećana konzumacija kod nekih ljudi može uzrokovati različite zdravstvene probleme, većina ljudi ne osjeća negativne nuspojave konzumacije uobičajene razine salicilata prisutnih u hrani. Nekolicina ljudi, nažalost vrlo je osjetljiva i na minimalne količine salicilata prisutnih u namirnici. Povećanje količine salicilata najčešće se manifestira na dišnom sustavu, no može zahvatiti i probavni sustav te kožu. Simptomi intolerancije ili povećane osjetljivosti na salicilate uključuju:

  • Začepljen nos
  • Upalu sinusa
  • Astmu
  • Nadutost, bolni grčevi ili druge probavne smetnje
  • Osip

S obzirom da se salicilati nalaze u velikom broju namirnica, potpuno izbacivanje salicilata iz prehrane gotovo je nemoguće. Osobama koje su izuzetno osjetljive na prisutnost salicilata u hrani preporučuje se izbjegavanje namirnica koje sadrže izuzetno visoki udio salicilata kao što su različiti sušeni začini, kava te sušeno voće, isto kao određena kozmetika kao što su proizvodi za njegu usne šupljine ili lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.  Isto tako, salicilati se apsorbiraju putem kože stoga se ljudima preosjetljivima na prisutnost salicilata preporučuje izbjegavanje kozmetike koja ih sadrži.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]