Što trebamo znati o kombinaciji lijekova za liječenje bolesti štitnjače i hrane?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Prema izvješću Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode o potrošnji lijekova u Hrvatskoj od 2012 do 2016., neupitno je da je potrošnja lijekova za liječenje bolesti štitnjače značajno porasla tijekom posljednjih pet godina. Primjerice, potrošnja lijekova za liječenje bolesti štitnjače u 2012. godini iznosila je 8,81 milijun kuna, dok je u 2016. ta vrijednost dosegla čak 12,83 milijuna kuna. Potrošnja tireostatika porasla je s 1,14 milijuna kuna u 2012. na 2,19 u 2016. godini. Ti podaci upućuju na porast incidencije bolesti štitnjače u Hrvatskoj koji se bilježi i širom svijeta. Pretpostavlja se da je uvođenje novih dijagnostičkih postupaka, a osobito široka primjena  ultrazvuka  i  citološke  punkcije, značajno  doprinijelo  povećanoj  incidenciji (zabilježenih slučaja bolesti) štitnjače u svijetu.

Medikamentno liječenje bolesti štitnjače poglavito se razlikuje obzirom na to je li prisutna hipotireoza ili hipertireoza. Kada se govori o hipotireoidizmu odnosno stanju smanjene funkcije štitne žlijezde liječenje se zasniva na hormonskoj nadomjesnoj terapiji primjenom lijeka levotiroksin – natrij. Hormoni štitnjače primjenjuju se i kod difuzne netoksične guše, Hashimotovog tiroiditisa te karcinoma štitnjače. Ti lijekovi daju se i osobama kojima je operativnim zahvatom uklonjena štitnjača.

Liječenje hipertireoidizma provodi se lijekovima, jodom i operacijom. Lijekovi koji se koriste, bilo da se bolesnike priprema za kirurški zahvat ili kao dugotrajno liječenje, su tireostatici. U nas se najčešće primjenjuje tiamazol koji ostvaruje učinak ometajući sintezu hormona štitnjače.

Slučajevi kod kojih dugotrajno liječenje tireostaticima nije dovelo do normalizacije hormona zahtijevaju nastavak liječenja jodom ili operacijom. Terapija jodom obično se vrši davanjem otopine joda kroz 10 – 14 dana prije operacije štitnjače, kao dodatak tireostaticima kako bi se smanjila prokrvljenost štitnjače. Ne smije se primjenjivati dugotrajno s obzirom na to da se antitiroidni učinak joda brzo smanjuje. Također, u slučaju terapije jodom valja pripaziti da se hranom ili dodacima prehrani ne uzrokuje njegov prekomjeran unos.

Kako se slažu lijekovi za bolesti štitnjače i hrana
Poznato je da hrana može odgoditi ili smanjiti apsorpciju mnogih lijekova, među njima i hormona štitnjače. Hrana češto usporava sam proces pražnjenja želuca, ali može i utjecati na apropciju lijeka vežući se na njega, smanjujući dostupnost mjesta apsorpcije, mijenjajući brzinu njegove razgradnje ili naprosto promjenom pH ravnoteže u želucu. Iz tog razloga mnogi liječnici kako bi se osigurala maksimalna apsorpcija preporučuju uzimanje hormonske nadomjesne terapije odmah ujutro, na prazan želudac i to barem sat vremena prije prvog obroka te dva sata prije uzimanja bilo kakvog dodatka prehrani koji sadrži željezo.
Međutim, u slučaju da je to nemoguće, ključ učinkovitog korištenja lijeka postaje dosljednost odnosno nužno je svaki dan uzimati lijek uz hranu, a ne jedan dan na prazan želudac, drugi dan uz obrok.
Budući da mnoge osobe na nadomjesnoj terapiji hormonima štitnjače vode bitku i sa suvišnim kilogramima, a nerijetko pate i od slabije probave i konstipacije, postavlja se pitanje je li potrebno ograničiti unos namirnica bogatih prehrambenim vlaknima koje ubrzavaju proces probave i posljedično mogu smanjiti apsorpciju lijeka. Budući da vlakna imaju važnu ulogu za zdravlje probavnog sustava odgovor je negativan. Nužno je samo pripaziti na dosljednost odnosno učiniti namirnice koje obiluju vlaknima poput povrća, voća i cjelovitih žitarica svakodnevnim djelom prehrane.

Prema nekim podacima kalcij se može uplesti u apsorpciju hormona štitnjače, zbog čega se preporuča unos hrane bogate kalcijem kao i dodataka prehrani koji ga sadrže barem dva do tri sata nakon uzimanja nadomjesne terapije.
Jedna od najčešće spominjanih namirnica u kontekstu interakcije hrane i lijekova je grejp, odnosno sok od grejpa.  Naime, brojne su studije pokazale da uzimanje određenih lijekova uz grejp ili sok od grejpa može uzrokovati povišenje razine lijeka u krvi, čak i do opasnih razmjera. Najjače je djelovanje uočeno kod lijekova za sniženje kolesterola i krvnog tlaka, sedativa, imunosupresiva, lijekova protiv alergije te analgetika. Znanstvena se zajednica bavila i pitanjem utjecaja soka od grejpa na apsorpciju levotiroksina te utvrdila da grejp tek neznatno djeluje na apsorpciju i bioraspoloživost ovog lijeka. Zbog toga je uz nadomjesnu terapiju hormonima štitnjače sigurno konzumirati sok od grejpa.
Kada se govori o interakciji lijekova za liječenje hipertireoidizma konkretno tireostatika i hrane, ne postoje saznanaja o negativnom utjecaju.
Valja napomenuti da je moguća interakcija između lijekova za liječenje hipotireoidizma i drugih lijekova poput antidepresiva ili lijekova za sniženje razine kolesterola zbog čega je uvijek nužno da vaš liječnik i ljekarnik budu upućeni u sve lijekove koje koristite.

Također, zabilježena je i interakcija levotiroksina s melisom, hrenom, timijanom i  L-karnitinom.
Goitrogeni iz hrane
Kod bolesti štitnjače prehranu valja temeljiti na cjelovitim žitaricama, voću, povrću, ribi,  peradi, grahoricama i orašastim plodovima. Nekoliko nutrijenata igra ključne uloge u funkciji štitne žlijezde i sintezi hormona štitnjače. Dodatak selena, cinka i bakra i odabir hrane koja je bogata ovim mineralima može biti korisna nutritivna strategija kod hipotireze.
Ipak, kod hipotireoze valja izbaciti iz prehrane hranu koja koči korištenje joda u organizmu (koja sadrži goitrogene), a to su namirnice poput kupusa, brokule, karfiola, kukuruza, slatkog krumpira, gorušice, soje, kikirikija, pinjola, bresaka i krušaka. Posebice nije uputno konzumirati ove namirnice sirove, budući da kuhanje obično inaktivira goitrogene. 
Obrnuto, kod hipertireoze vrijedi suprotno pravilo – spomenute namirnice nisu zabranjene i mogu se konzumirati i u sirovom obliku.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]