Trening prije doručka kao strategija mršavljenja

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Istraživanja pokazuju da većina tjelesno aktivnih osoba vježba poslije posla, tek su rijetki oni koji se za trening odlučuju ujutro. Također, uvriježen je stav da se aktivnost, bez obzira na vrijeme provođenja, ne bi smjela odvijati na posve prazan želudac.

Istraživanja pokazuju da većina tjelesno aktivnih osoba vježba poslije posla, tek su rijetki oni koji se za trening odlučuju ujutro. Također, uvriježen je stav da se aktivnost,  bez obzira na vrijeme provođenja, ne bi smjela odvijati na posve prazan želudac.  No, prema novim saznanjima vrijeme tjelovježbe kao i tempiranje obroka može imati utjecaja na uspješnost programa mršavljenja.

Kako do maksimalne potrošnje masnih naslaga

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu i svima koji se odlučuju na jutarnje vježbanje savjetuje se lagani obrok poput banane prije treninga kako bi osigurali izvor energije za napore koji ih očekuju. No, serija novih studija tradicionalnu preporuku o jutarnjem obroku stavlja u novu perspektivu. Naime, sve je više dokaza da jutarnji trening na prazan želudac dovodi do veće potrošnje masnih naslaga i time do mršavljenja, nego u slučaju kada se trening odrađuje nakon doručka ili u popodnevnim satima.

Tako je studija objavljena 2013. godine u časopisu British Journal of Nutrition na 12 tjelesno aktivnih muškaraca koji su u svrhu studije vježbali na traci za trčanje 60 minuta pokazala kako su ispitanici nakon treninga potrošili čak 20 % više zaliha masti ukoliko su trening odradili na prazan želudac nego kada su isti trening odradili 2 sata nakon doručka.  Slične rezultate dala je i randomizirana studija na 9 muškaraca objavljena 2015 godine u časopisu EBioMedicine. Znanstvenici su kalorimetrijom mjerili u kojoj mjeri je tjelovježba prije doručka, nakon ručka, nakon večere te tjelesna neaktivnost (kontrola) utjecala na oksidaciju masti. Glavno saznanje studije bilo je da tjelovježba povećava oksidaciju masti odnosno potrošnju masnih naslaga 24 sata nakon aktivnosti samo u slučaju kada se vježbalo prije doručka. Također, postoje saznanja kako vježbanje natašte može smanjiti i apetit odnosno unos hrane tijekom ostatka dana što dodatno doprinosi mršavljenju.

Do sada je pozitivan učinak treninga prije doručka na potrošnju masnih naslaga bio utvrđen samo kod muškaraca, no najnovija randomizirana, ponavljajuća studija objavljena 2017. godine u časopisu PLoS One pronašla je sličnu poveznicu i među ženama. 9 ispitanica sudjelovalo je u mjerenju indirektnom kalorimetrijom kroz period od 24 sata gdje su žene ili sjedile ili prije doručka odradile 60 minuta treninga umjerenog intenziteta. Tjelovježbu je pratilo povećanje energetskog unosa kako bi se osiguralo da ispitanice imaju sličnu ravnotežu energije tijekom ispitivanja. Ponovno, rezultati su pokazali kako je vježbanje natašte povećalo 24 satnu oksidaciju masti.

Pozitivan učinak vježbanja 10-12 sata nakon posljednjeg obroka odnosno prije doručka na tjelesnu masu objašnjava se cirkadijalnom prirodom jutarnjih sata kada se cijeli organizam „budi“. Također, zalihe glikogena su najmanje upravo ujutro, zbog čega mišići moraju posegnuti za zalihama masti kao izvorom energije.

Vježbanje natašte nije za svakoga

Ranije buđenje kako bi se odradio jutarnji trening  na prazan želudac je, čini se, dobra strategija ukoliko je vaš cilj izgubiti suvišne kilograme. Međutim, ako je razlog vježbanju poboljšanje vlastitih performansi  poput povećanja snage ili brzine, trening bez prethodnog obroka vjerojatno nije najbolja ideja, budući da bi vas manjak energije mogao onemogućiti u davanju svog maksimuma.

 

Literatura:

·         Gonzalez JT, Veasey RC, Rumbold PL, Stevenson EJ. Breakfast and exercise contingently affect postprandial metabolism and energy balance in physically active males. Br J Nutr. 2013;110(4):721-32.
·         Iwayama K et al. Exercise Increases 24-h Fat Oxidation Only When It Is Performed Before Breakfast. EBioMedicine. 2015;2(12):2003-9.
·          Bachman, J.L., Deitrick, R.W.,  Hillman, A.R. Exercising in the Fasted State Reduced 24-Hour Energy Intake in Active Male Adults. J Nutr Metab. 2016; 2016: 1984198.
·         Iwayama K et al. Exercise before breakfast increases 24-h fat oxidation in female subjects. PLoS One. 2017;12(7):e0180472.
 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]