Kako zadržati vitku liniju nakon dijete?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mršavljenje zahtijeva trud, disciplinu i promjenu prehrambenih navika, a rijetki su oni koji su svjesni da je isto potrebno i da bi se dosegnuta tjelesna masa zadržala dugoročno.

Ustvari, većina ljudi proces mršavljena doživljava kao period svojevrsne „pokore“ pa  se jednom kada više ne moraju pratiti stroge režime prehrane,  vraćaju na prijašnju hedonističku prehranu koja je prvenstveno i uzrokovala debljanje. Ipak,  za dugotrajno održanje vitke linije postoji samo jedna „čudotvorna formula“-  doživotno  usvajanje pravilnih prehrambenih navika i zdravog životnog stila.

Zašto se kilogrami vraćaju?

Čini se da je glavni krivac za vraćanje kilograma mozak. Naime, kada smo na dijeti mozak „zna“ da se smanjuje udio masnog tkiva i trudi se učiniti sve kako bi ga vratio na prijašnje stanje. Jedan od načina kako to čini je da usporava metabolizam kako bi se masti lakše „hvatale“. Također, mozak konstantno misli na hranu i pojačava osjećaj gladi.

Što je dijeta restriktivnija i gubitak kilograma nagliji to je ovaj učinak izraženiji. Zato je, u stvari, prvi korak ka dugoročno vitkoj liniji praćenje kvalitetnog programa mršavljenja, a ne pomodne dijete.

Vitka linija je stil života

Zdrave navike koje se usvoje tijekom faze mršavljena ne bi smjele nestati jednom  kada se postigne željena tjelesna masa. Naravno  da se smije  jesti nešto više nego na dijeti, ali ključ je nastaviti živjeti aktivni životni stil i njegovati pravilne prehrambene navike.

Konkretno, prehrana se i dalje mora temeljiti na cjelovitim žitaricama, voću, povrću, niskomasnim mliječnim proizvodima te mesu peradi i ribi.  Važno je i rasporediti obroke kroz 3 glavna i 2 međuobroka. Pritom je redoviti doručak od osobite važnosti. Istraživanja, naime,  pokazuju da je doručkovanje važan čimbenik u održavanju postignute tjelesne mase nakon dijete. Pritom je najbolje da se doručak sastoji od cjelovitih žitnih pahuljica ili kruha od cjelovitog zrna kao izvora složenih ugljikohidrata, mlijeka i mliječnih izvora ili jaja kao izvor visokokvalitetnih  proteina te voća ili prirodnog voćnog soka kao izvora vitamina, minerala i fitokemikalija. Zdravi doručak pomoći će u izbjegavanju napadaja gladi i prejedanja tijekom dana.

Bez tjelovježbe nema uspjeha

Redovita tjelovježba je vrlo važan način sprečavanja povratka suvišnih kilograma. Studije pokazuju da osobe koje su smršavjele i uspjele održati svoju idealnu tjelesnu masu vježbaju oko 5 sati tjedno.  Minimum, pak,  za održavanje vitke linije je barem 150 minuta  umjereno intenzivne aerobne tjelesne aktivnosti tjedno.

Dodatne strategije koje mogu pomoći

Na temu održanja postignute tjelesne mase provedena su brojna istraživanja, a znanstvenici su suglasni da sljedeće strategije mogu dodatno pomoći:

  • Pisanje dnevnika prehrane – Zapisivanjem onoga što ste pojeli možete lako pratiti svoj kalorijski unos i tako ograničiti unos. Također, lakše je identificirati hranu kojoj nije mjesto na jelovniku.
  • Vaganje jednom tjedno
  • Brojke na vazi, ukoliko su više od očekivanog, mogu poslužiti kao odličan motivator za borbu protiv mozga koji šalje poruku za unosom hrane.
  • Jačanje samopouzdanja
  • Obraćanjem pažnje na vlastite kvalitete može se uvelike ojačati samopouzdanje, a time i smanjiti epizode emocionalnog hranjenja.
  • Posveta vremena obroku
  • Studija objavljena ove godine u časopisu Journal of Health Psychology otkriva  da obrok u pokretu može dovesti do sakupljanja suvišnih kilograma . Čini se da hodanje odvlači pažnju zbog čega je teže osjetiti sitost te je lakše pretjerati s jelom. I gledanje televizije kao i razgovor također odvlače pažnju, ali u manjoj mjeri. Znanstvenici stoga preporučuju da se jelu posveti vrijeme i potrebna pažnja kako bi tijelo prepoznalo sitost.
  • Grupna podrška

Pronalaženje ljudi koji su u sličnoj situaciji može učiniti čuda na održanje vitke linije nakon dijeta. Izmjenjivanje iskustva i  eventualnih poteškoća na putu pomoći će u praćenju pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelovježbe.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Spavanje

Kako liječiti kroničnu migrenu?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLiječenje kronične migrene uključuje kombinaciju akutnog ublažavanja simptoma, preventivne terapije i promjena načina života. Često se preporučuje vođenje dnevnika glavobolje kako bi se dokumentirala učestalost napada, okidači i odgovor na liječenje. Kronična migrena može biti onesposobljavajuće stanje koje je često povezano s većim stopama komorbiditeta poput fibromialgije, sindroma iritabilnog crijeva i poremećaja raspoloženja. Ekonomski trošak […]

Vlakna

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Karcinom pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]