Kako zadržati vitku liniju nakon dijete?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mršavljenje zahtijeva trud, disciplinu i promjenu prehrambenih navika, a rijetki su oni koji su svjesni da je isto potrebno i da bi se dosegnuta tjelesna masa zadržala dugoročno.

Ustvari, većina ljudi proces mršavljena doživljava kao period svojevrsne „pokore“ pa  se jednom kada više ne moraju pratiti stroge režime prehrane,  vraćaju na prijašnju hedonističku prehranu koja je prvenstveno i uzrokovala debljanje. Ipak,  za dugotrajno održanje vitke linije postoji samo jedna „čudotvorna formula“-  doživotno  usvajanje pravilnih prehrambenih navika i zdravog životnog stila.

Zašto se kilogrami vraćaju?

Čini se da je glavni krivac za vraćanje kilograma mozak. Naime, kada smo na dijeti mozak „zna“ da se smanjuje udio masnog tkiva i trudi se učiniti sve kako bi ga vratio na prijašnje stanje. Jedan od načina kako to čini je da usporava metabolizam kako bi se masti lakše „hvatale“. Također, mozak konstantno misli na hranu i pojačava osjećaj gladi.

Što je dijeta restriktivnija i gubitak kilograma nagliji to je ovaj učinak izraženiji. Zato je, u stvari, prvi korak ka dugoročno vitkoj liniji praćenje kvalitetnog programa mršavljenja, a ne pomodne dijete.

Vitka linija je stil života

Zdrave navike koje se usvoje tijekom faze mršavljena ne bi smjele nestati jednom  kada se postigne željena tjelesna masa. Naravno  da se smije  jesti nešto više nego na dijeti, ali ključ je nastaviti živjeti aktivni životni stil i njegovati pravilne prehrambene navike.

Konkretno, prehrana se i dalje mora temeljiti na cjelovitim žitaricama, voću, povrću, niskomasnim mliječnim proizvodima te mesu peradi i ribi.  Važno je i rasporediti obroke kroz 3 glavna i 2 međuobroka. Pritom je redoviti doručak od osobite važnosti. Istraživanja, naime,  pokazuju da je doručkovanje važan čimbenik u održavanju postignute tjelesne mase nakon dijete. Pritom je najbolje da se doručak sastoji od cjelovitih žitnih pahuljica ili kruha od cjelovitog zrna kao izvora složenih ugljikohidrata, mlijeka i mliječnih izvora ili jaja kao izvor visokokvalitetnih  proteina te voća ili prirodnog voćnog soka kao izvora vitamina, minerala i fitokemikalija. Zdravi doručak pomoći će u izbjegavanju napadaja gladi i prejedanja tijekom dana.

Bez tjelovježbe nema uspjeha

Redovita tjelovježba je vrlo važan način sprečavanja povratka suvišnih kilograma. Studije pokazuju da osobe koje su smršavjele i uspjele održati svoju idealnu tjelesnu masu vježbaju oko 5 sati tjedno.  Minimum, pak,  za održavanje vitke linije je barem 150 minuta  umjereno intenzivne aerobne tjelesne aktivnosti tjedno.

Dodatne strategije koje mogu pomoći

Na temu održanja postignute tjelesne mase provedena su brojna istraživanja, a znanstvenici su suglasni da sljedeće strategije mogu dodatno pomoći:

  • Pisanje dnevnika prehrane – Zapisivanjem onoga što ste pojeli možete lako pratiti svoj kalorijski unos i tako ograničiti unos. Također, lakše je identificirati hranu kojoj nije mjesto na jelovniku.
  • Vaganje jednom tjedno
  • Brojke na vazi, ukoliko su više od očekivanog, mogu poslužiti kao odličan motivator za borbu protiv mozga koji šalje poruku za unosom hrane.
  • Jačanje samopouzdanja
  • Obraćanjem pažnje na vlastite kvalitete može se uvelike ojačati samopouzdanje, a time i smanjiti epizode emocionalnog hranjenja.
  • Posveta vremena obroku
  • Studija objavljena ove godine u časopisu Journal of Health Psychology otkriva  da obrok u pokretu može dovesti do sakupljanja suvišnih kilograma . Čini se da hodanje odvlači pažnju zbog čega je teže osjetiti sitost te je lakše pretjerati s jelom. I gledanje televizije kao i razgovor također odvlače pažnju, ali u manjoj mjeri. Znanstvenici stoga preporučuju da se jelu posveti vrijeme i potrebna pažnja kako bi tijelo prepoznalo sitost.
  • Grupna podrška

Pronalaženje ljudi koji su u sličnoj situaciji može učiniti čuda na održanje vitke linije nakon dijeta. Izmjenjivanje iskustva i  eventualnih poteškoća na putu pomoći će u praćenju pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelovježbe.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Minerali

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Zdravlje pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Lektini

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Suplementacija

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?