Opuštajuća valerijana

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Hrvatskog naziva odoljen, valerijana je poznatija po latinskom nazivu – Valeriana officinalis.  Riječ je o višegodišnjoj biljki  karakterističnih  sitnih, rozih ili bijelih cvjetova nativnoj za područje Sjeverne Amerike, Europe i Azije.

Valerijana ima  dugu povijest medicinske upotrebe.  Tako su je već drevni Grci i Rimljani koristili za probleme s nesanicom,  a tijekom stoljeća našla je svoju primjenu i kao pomoć pri tjeskobi i nervozi. 

Bogatstvo aktivnih sastojaka

Valerijana je prepoznatljiva po neobičnom, u određenoj mjeri  i neugodnom mirisu koji potječe od eteričnog ulja.  Uz eterično ulje,  valerijana sadrži niz aktivnih tvari i to osobitu u korijenu. Tako korijen valerijane sadrži iridoide od kojih su najznačajniji valepotrijati te  lignane i alkaloide.  U korijenu su prisutne i slobodne aminokiseline poput gama-aminobutirične kiseline (GABA), tirozina, arginina i glutamina.

Iako je iz valerijane izolirano preko 150 sastojaka , za sada ne postoji konsenzus o djelatnoj tvari zaslužnoj za blagotvoran učinak. Smatra se da pozitivna svojstva duguje sinergiji sastojaka koje sadrži, prije nego pojedinoj tvari.

Valerijanom protiv nesanice

Zahvaljujući dugoj povijesti upotrebe u liječenju nesanice i uznemirenosti danas postoji cijeli niz znanstvenih studija koje pokazuju da valerijana pomaže u opuštanju i na taj način pridonosi mentalnom zdravlju i lakšoj „borbi“ sa užurbanom svakodnevnicom. Također, klinički je dokazano  da valerijana pomaže usnivanje i održavanje normalne kvalitete sna.

Meta –analiza randomiziranih, placebo-kontroliranih studija  objavljena 2006 godine u časopisu The American Journal of Medicine u kojima je analizirano 16 studija i sudjelovalo sveukupno 1093 ispitanika otkriva da  valerijana može poboljšati kvalitetu sna i to bez negativnih nuspojava . Još jedna meta-analiza randomiziranih, placebo-kontroliranih studija  objavljena 2010. godine u časopisu Sleep Medicine  potvrđuje  uspavljujuće djelovanje pripravaka valerijane. Analizirano je 18 studija  na temelju kojih je zaključeno da je valerijana učinkovita u  subjektivnom poboljšanju nesanice.

Pomoć kod tjeskobe

Valerijana se često smatra biljnom alternativnom benzodiazepinima, lijekovima koje se koriste kao anksiolitici odnosno za smanjenje napetosti i tjeskobe.   No, za razliku od lijekova, valerijana ne izaziva ovisnost i osjećaj omamljenosti. Valerijana djeluje brzo zbog čega je ona biljka akutne pomoći.  Kako pokazuje studija objavljena 2014. godine u časopisu BMC Complementary and Alternative Medicine za smirujuću učinak valerijane zaslužna je valerijanska kiselina.

Valerijana kao dodatak prehrani

Pripravci od valerijane dostupni su u raznim oblicima. Prema dostupnim istraživanjima, uspavljujuće djelovanje postiže se uzimanjem 400-900 mg ekstrakta valerijane sat do dva prije spavanja, iako se pokazalo da doza od 900 mg nije značajno učinkovitija od 450 mg.  

Pri kratkotrajnoj upotrebi od mjesec  dana valerijana je sigurna za upotrebu.  Eventualne nuspojave su rijetke i uključuju glavobolju i probavne tegobe.  Valerijana također može blago sniziti krvni tlak.

Savezničke biljke

Djelovanje valerijane najčešće se nadopunjuje hmeljom, matičnjakom, glogom, pasiflorom i paprenom metvicom. Takvi pripravci imaju nekoliko mehanizama djelovanja pa su u pravilu vrlo učinkoviti kao prirodni preparati protiv nesanice, osobito one izazvane nervozom i tjeskobom. Dodatno, zbog sinergije sastojaka za povoljni učinak dovoljne su niže doze valerijane nego kada se ova umirujuća biljka uzima samostalno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]