Nahranite kožu iznutra

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Brižno odabrane namirnice i obilje tekućine preduvjet su zdravlja i ljepote. Lijepa koža prvi je vanjski znak ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika.

Brižno odabrane namirnice i obilje tekućine preduvjet su zdravlja i ljepote. Lijepa koža prvi je vanjski znak ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika. Pravilnom prehranom koju odlikuje bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, biljnih kemikalija i pravilan odabir masnoća, možete učiniti mnogo za prvi dojam koji ostavljate na druge – svoj vanjski izgled.

Uz prehranu sve se češće preporučuju i dodaci prehrani dizajnirani upravo u svrhu očuvanja zdravlja i ljepote kože. Nutritivna terapija, ili unutarnja njega kože, podrazumijeva uzimanje dodataka prehrani koji će iznutra poboljšati zdravlje i izgled kože. Tijekom proteklih nekoliko desetljeća identificirani su sastojci hrane s povoljnim djelovanjem na kožu – primjerice, koenzim Q 10, vitamin E, vitamin C, beta karoten, astaksantin, likopen, vitamini B kompleksa, neke aminokiseline, polifenoli, fitoestrogeni, višestruko nezasićene masne kiseline i probiotici. Ti se nutrijenti u znanstvenom „žargonu“ često nazivaju nutraceutici, te se preporučuje njihovo kombiniranje s kozmeceuticima, odnosno kozmetičkim proizvodima koji se nanose na kožu.

Poseban izazov u budućnosti leži u kombiniranju strateške upotrebe kozmeceutika i nutraceutika u svrhu intervencije u biološke procese starenja kože i druge degenerativne promjene na koži.

Važnost hidracije

Za početak, dnevno treba popiti 1,5 – 2 l tekućine – najbolje izvorske i mineralne vode, biljnih čajeva, voćnih i povrtnih sokova i izotoničnih napitaka. Mineralne i termalne vode sve se češće istražuju i primjenjuju kao učinkoviti kozmetički pripravci, što dodatno naglašava važnost svakodnevnog pijenja izvorske i mineralne vode. Naime, voda je medij koji igra ključnu ulogu u oslobađanju organizma od otrova.

Hrana za lijepu kožu

Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj, bilo da je riječ o starenju kože, aknama ili naprosto o nezdravom izgledu kože, predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže unutar organizma. Pažljivo sastavljen jelovnik čiju okosnicu čine cjelovite žitarice, voće i povrće, mahunarke i riba, najbolji je saveznik u obnavljanju i postizanju zdravog izgleda kože. Ovakva prehrana osigurat će sve potrebne nutrijente koji će doslovce nahraniti svaki sloj kože i pomoći u postizanju mladolikog izgleda.

Prehrana bogata  prehrambenim vlakanima i dobrim bakterijama probioticima pomaže bolju pokretljivost crijeva i  detoksikaciju organizma, spriječava akumulaciju toksina u tkivima te u konačnici održava kožu lijepom i zdravom. Stoga je iznimno važan svakodnevni unos voća i povrća bogatog vlaknima te fermentiranih mliječnih proizvoda koji sadrže probiotike.

Esencijalne masne kiseline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One, također, vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina manifestira se suhom kožom sklonom iritacijama. Zbog toga je neophodno prehranom osigurati njihov adekvatan unos pa će tako jelovnik čiji važan dio čine biljna ulja, sjemenke, orašasto voće i riba pridonijeti vitalnom i mladolikom izgledu kože. Danas su dostupni i dodaci prehrani koji sadrže dragocjena ulja argana, boreča, maslinovo ulje i druga visokovrijedna ulja bogata antioksidansima i masnim kiselinama.

Voće i povrće, posebice ono bogato antioksidansima poput tamnog bobičastog voća, agruma i kivija također igra važnu ulogu u održanu mladolike i zdrave kože. Proslavljeni autor knjiga o prehrani protiv starenja, Dr. Nicholas Perricone savjetuje bogat unos tamnog bobičastog voća (poput borovnica i crnog ribiza), divljeg lososa, orašastih plodova i obilje izvorske vode u svrhu ‘prehrambenog face-liftinga’.

Kako bi potaknuli izmjenu tvari i spriječili zadržavanje tekućine u tijelu, povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C (raznobojno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, rajčica, krumpir) i sumporom (npr. šparoge, gorko povrće) jer ove namirnice pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Izbjegavjate preslanu i prezačinjenu hranu. Sol ima sposobnost zadržavanja vode te ju treba ograničiti u prehrani.

Vitamini, minerali i fitokemikalije

Antioksidansi (beta karoten, vitamin C, E, selen, bakar, mangan i cink) osiguravaju zaštitu od slobodnih radikala, a smatra se da mogu usporiti proces starenja. Posljednje studije pokazuju da pravilan unos antioksidansa, koji djeluju zajednički, u velikoj mjeri osigurava zdravu dermu i epidermu. Dragocjene kreme protiv bora nerijetko svoje djelovanje temelje na snažnim antioksidansima porijeklom iz voća i bilja.

Vitamini B skupine neophodni su za održavanje zdrave kože. Oni će, uz proteine kao potporu,  pomoći koži da ostane sjajnija i elastičnija, a izbjegavanjem deficita vitamina B skupine možemo odgoditi sušenje, crvenilo i iritaciju kože, ispucale usne i pojavu ranica na rubovima usta i oko nosa.

Osim dobro poznatih vitamina, biljni svijet sadrži mnoštvo biljnih kemikalija s antioksidativnim djelovanjem, koje svoje povoljno djelovanje polučuju primjenjeni i ‘izvana’ i ‘iznutra’. Možda je najbolji primjer beta karoten koji ima potvrđeno zaštitno djelovanje protiv akutnih i kroničnih manifestacija kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu. Prema nekim istraživanjima, beta karoten smanjuje oštećenje DNA molekula te tako spriječava i razvoj degenerativnih bolesti.  Likopen, još jedna molekula iz obitelji karotenoida sa snažnim antioksidativnim djelovanjem ima klinički dokazano djelovanje na starenje kože jer pomaže u obnovi epidermisa te potiče sintezu kolagena. Slična povoljna djelovanja pripisuju se i koenzimu Q10, poznatom sastojku brojnih kozetičkih pripravaka koji ima povoljno djelovanje i primijenjen oralnim putem.

Područje nutraceutika i kozmeceutika iznimno je zanimljivo i dinamično i zasigurno će nam u budućnosti osigurati još mnogo novih spoznaja, a do tada jedimo zdravo, uzimajmo dodatke prehrani i pijmo mineralnu vodu. Uz pozitivan stav prema životu, ta će nam strategija zasigurno pomoći u očuvanju blistave i mladolike kože.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mikcijska sinkopa

Mikcijska sinkopa

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSinkopa pri mokrenju je vrsta situacijske ili refleksne sinkope koja se javlja tijekom ili neposredno nakon mokrenja. Iako se smatra rijetkom, može imati ozbiljne posljedice poput padova ili traume glave. Predominantno pogađa muškarce, posebno noću ili u ranim jutarnjim satima, a uzrokovana je prolaznim smanjenjem moždanog protoka krvi zbog usporenja srčanog ritma i pada krvnog […]

Bolni poremećaj

Interkostalna neuralgija

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteBolni poremećaj koji nastaje zbog oštećenja ili iritacije interkostalnih živaca koji se protežu između rebara. Ovo se stanje manifestira kao oštra, probadajuća ili žareća bol duž stijenke prsnog koša i može biti uzrokovano različitim etiologijama, uključujući traumu, kirurške zahvate, infekcije i drugo. Ponekad uzrok ostaje nepoznat, a tada govorimo o idiopatskoj neuralgiji. Unatoč tome što […]

trombociti

Je li MPV vrijednost 11 razlog za zabrinutost?

probava

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Putovanje

Proljev tijekom putovanja: prevencija i pomoć

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUvod Putnički proljev je česti zdravstveni problem tijekom putovanja u zemlje s drugačijim higijenskim standardima. Najčešći uzročnici su bakterije – posebno enterotoksigeni Escherichia coli (ETEC) – zatim virusi (npr. norovirus) i protozoe (npr. Giardia lamblia). Osnovne prehrambene i higijenske preporuke Pravilo “skuhaj, oguli ili zaboravi” – jedite samo termički obrađenu hranu i oguljeno voće koje […]

Bol u prsima

Ako su svi nalazi srca i pluća uredni, a simptomi poput boli u prsima, otežanog disanja i povećanih dojki traju mjesecima i poklapaju se s nuspojavama navedenog lijeka, trebam li posumnjati da su tegobe uzrokovane lijekovima i je li moguće razmotriti njihovu zamjenu?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]