Biljni dodaci prehrani za žene u menopauzi

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Dodaci prehrani u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i držanjem stresa pod kontrolom mogu pomoći ženama u razdoblju predmenopauze i menopauze. Različite biljne vrste…

Dodaci prehrani u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i držanjem stresa pod kontrolom mogu pomoći ženama u razdoblju predmenopauze i menopauze. Različite biljne vrste pomažu u smanjivanju simptoma poput navala vrućina te u podizanju raspoloženja.

Cimicifuga racemosa
Jedna od naistraživanijih biljnih vrsta po pitanju menopauze je Cimicifuga racemosa o kojoj je objavljeno više od 100 znanstvenih radova. Veliki broj studija je pokazao kako unos Cimicifuge racemose u obliku dodatka prehrani smanjuje simptome menopauze za 50 %.  Cimicifuga racemosa nema estrogensko djelovanje i ne sadrži fitoestrogene. Zbog toga se smatra da nije opasna za žene kojima je dijagnosticiran karcinom dojke. Osnovne djelatne tvari su triterpen glikozidi, a sadrži i izoflavonet, tanine, fenilpropanske derivate i salicilnu kiselinu. Uslijed nekoliko zabilježenih oštećenja jetre kod uzimanja Cimicifuge racemose, 2006. godine su Europska i Britanska agencija za lijekove objavile priopćenje za javnost u kojem je iskazana zabrinutost u svezi primjene korijena biljke Cimicifuga racemosa i rizika oštećenja jetre. Međutim, meta-analiza 5 randomiziranih kliničkih studija objavljena 2011. godine u časopisu Menopause pokazala je kako nema dokaza da Cimicifuga racemosa ima štetno djelovanje na jetru, no ipak je potrebno još istraživanja i novih meta-analiza koje bi to potvrdile.

Ginseng
Ginseng osim što se koristi kod stanja poput problema s pamćenjem, smanjenja spolne moći, stresa, umora i većih intelektualnih napora koristi se i kod ublažavanja simptoma menopauze. U studiji objavljenoj 2012. godine crveni ginseng je značajno smanjio pojavu navala vrućine. Dodatno, zabilježeno je i kako ginseng može smanjiti kolesterol. S obzirom da može izazvati nesanicu preporuča se uzimati ga ujutro.

Hmelj
Osim u pivarskoj industriji danas hmelj ima svoje mjesto kao sastojak formulacija s namjenom ublažavanja simptoma tjeskobe i nesanice. U svom sastavu hmelj sadrži spoj snažnog in vitro estrogenskog djelovanja zbog čega se često dodaje u dodatke prehrani za ublažavanje simptoma menopauze. Za sada nema objavljenih kliničkih studija koje dokazuju njegovo estrogensko djelovanje međutim, zbog ranije zabilježenog umirujućeg djelovanja hmelja, opravdano je njegovo dodavanje proizvodima koji se koriste kao pomoć u menopauzi.

Crvena djetelina
Istraživanje austrijskih znanstvenika pokazalo JE kako svakodnevno uzimanje 80 mg ekstrakata crvene djeteline rezultira smanjenjem anksioznosti i depresivnih epizoda kod žena starijih od 40 godina za čak 78 posto. Crvena djetelina sadrži četiri ključna bioaktivna sastojka: biokanin A, formononetin, daidzein i genistein. Ti izoflavoni, snažni antioksidansi, ostvaruju protuupalni učinak na središnji živčani sustav i štite neurone sive moždane kore od štetnog učinka oksidativnog stresa.

Maca
Maca (Lepidiym meyneii) je južnoamerička biljka koja sudeći po istraživanju iz 2008. godine u količini od 3,5 grama na dan može smanjiti osjećaj tjeskobe, depresiju i seksualnu disfunkciju kod žena u menopauzi. Također je i pregledna studija iz 2012. godine potvrdila pozitivan utjecaj mace na seksualnu disfunkciju žena u menopauzi.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]