Biljni dodaci prehrani za žene u menopauzi

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Dodaci prehrani u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i držanjem stresa pod kontrolom mogu pomoći ženama u razdoblju predmenopauze i menopauze. Različite biljne vrste…

Dodaci prehrani u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i držanjem stresa pod kontrolom mogu pomoći ženama u razdoblju predmenopauze i menopauze. Različite biljne vrste pomažu u smanjivanju simptoma poput navala vrućina te u podizanju raspoloženja.

Cimicifuga racemosa
Jedna od naistraživanijih biljnih vrsta po pitanju menopauze je Cimicifuga racemosa o kojoj je objavljeno više od 100 znanstvenih radova. Veliki broj studija je pokazao kako unos Cimicifuge racemose u obliku dodatka prehrani smanjuje simptome menopauze za 50 %.  Cimicifuga racemosa nema estrogensko djelovanje i ne sadrži fitoestrogene. Zbog toga se smatra da nije opasna za žene kojima je dijagnosticiran karcinom dojke. Osnovne djelatne tvari su triterpen glikozidi, a sadrži i izoflavonet, tanine, fenilpropanske derivate i salicilnu kiselinu. Uslijed nekoliko zabilježenih oštećenja jetre kod uzimanja Cimicifuge racemose, 2006. godine su Europska i Britanska agencija za lijekove objavile priopćenje za javnost u kojem je iskazana zabrinutost u svezi primjene korijena biljke Cimicifuga racemosa i rizika oštećenja jetre. Međutim, meta-analiza 5 randomiziranih kliničkih studija objavljena 2011. godine u časopisu Menopause pokazala je kako nema dokaza da Cimicifuga racemosa ima štetno djelovanje na jetru, no ipak je potrebno još istraživanja i novih meta-analiza koje bi to potvrdile.

Ginseng
Ginseng osim što se koristi kod stanja poput problema s pamćenjem, smanjenja spolne moći, stresa, umora i većih intelektualnih napora koristi se i kod ublažavanja simptoma menopauze. U studiji objavljenoj 2012. godine crveni ginseng je značajno smanjio pojavu navala vrućine. Dodatno, zabilježeno je i kako ginseng može smanjiti kolesterol. S obzirom da može izazvati nesanicu preporuča se uzimati ga ujutro.

Hmelj
Osim u pivarskoj industriji danas hmelj ima svoje mjesto kao sastojak formulacija s namjenom ublažavanja simptoma tjeskobe i nesanice. U svom sastavu hmelj sadrži spoj snažnog in vitro estrogenskog djelovanja zbog čega se često dodaje u dodatke prehrani za ublažavanje simptoma menopauze. Za sada nema objavljenih kliničkih studija koje dokazuju njegovo estrogensko djelovanje međutim, zbog ranije zabilježenog umirujućeg djelovanja hmelja, opravdano je njegovo dodavanje proizvodima koji se koriste kao pomoć u menopauzi.

Crvena djetelina
Istraživanje austrijskih znanstvenika pokazalo JE kako svakodnevno uzimanje 80 mg ekstrakata crvene djeteline rezultira smanjenjem anksioznosti i depresivnih epizoda kod žena starijih od 40 godina za čak 78 posto. Crvena djetelina sadrži četiri ključna bioaktivna sastojka: biokanin A, formononetin, daidzein i genistein. Ti izoflavoni, snažni antioksidansi, ostvaruju protuupalni učinak na središnji živčani sustav i štite neurone sive moždane kore od štetnog učinka oksidativnog stresa.

Maca
Maca (Lepidiym meyneii) je južnoamerička biljka koja sudeći po istraživanju iz 2008. godine u količini od 3,5 grama na dan može smanjiti osjećaj tjeskobe, depresiju i seksualnu disfunkciju kod žena u menopauzi. Također je i pregledna studija iz 2012. godine potvrdila pozitivan utjecaj mace na seksualnu disfunkciju žena u menopauzi.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Vrtoglavica

Što može uzrokovati trnce u tijelu, vrtoglavicu i peckanje pri mokrenju ako su nalazi uredni?

Trzaj Depositphotos_2154517_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrzanje oka – poznato i kao miokimija – mali je, ponavljajući pokret ili grč mišića očnog kapka. Gotovo svatko u nekom trenutku osjeti trzanje oka. To može biti dosadno, ometajuće ili čak zabrinjavajuće. Dijagnoza obično počinje jednostavnim razgovorom o simptomima, životnim navikama i medicinskoj anamnezi. U mnogim slučajevima nije potrebno specijalizirano testiranje. Ako su simptomi […]

Trzaj Depositphotos_821762652_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMnogi ljudi u nekom trenutku svog života primijete kratkotrajno, nehotično treperenje na jednom od svojih kapaka. Iako ove epizode mogu biti dosadne ili ometajuće, rijetko ukazuju na ozbiljan problem. Što je trzanje kapaka? Trzanje kapaka odnosi se na male, ponavljajuće pokrete mišića oko oka. Ovi pokreti su nevoljni, što znači da ih osoba ne može […]

Imunološke komplikacije Depositphotos_179598782_L

Osnove transplantacije bubrega – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih 24 godine, točnije od 2007., Republika Hrvatska punopravna je članica Europske organizacije za transplantaciju organa, odnosno Eurotransplanta. Iskra ideje o potrebi osnivanja Eurotransplanta temeljena je na činjenici da je preživljenje onih presađenih bubrega koji su genetski što sličniji primatelju znatno bolje. Za presađivanje bubrega postoje stanja urgentnosti. Urgentni bolesnici su oni koji su […]

Osteonekroza Depositphotos_548151614_L

Degenerativna ozljeda meniska – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRadiološka dijagnostika Magnetna rezonancija (MR) je rijetko indicirana kao prva linija radiološke pretrage za bol u zglobu koljena kod osoba srednje i starije dobi. Ovaj pregled može biti potreban ako neoperativno liječenje nije bilo uspješno, kod jake boli kako bi se potvrdila dijagnoza ozljede meniska ili isključile druge diferencijalne dijagnoze. Magnetska rezonancija (MR) je zlatni […]

Kolutanje očiju

Što može uzrokovati osjećaj lebdenja i kolutanja očiju u glavi?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?