Biljni dodaci prehrani za žene u menopauzi

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Dodaci prehrani u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i držanjem stresa pod kontrolom mogu pomoći ženama u razdoblju predmenopauze i menopauze. Različite biljne vrste…

Dodaci prehrani u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i držanjem stresa pod kontrolom mogu pomoći ženama u razdoblju predmenopauze i menopauze. Različite biljne vrste pomažu u smanjivanju simptoma poput navala vrućina te u podizanju raspoloženja.

Cimicifuga racemosa
Jedna od naistraživanijih biljnih vrsta po pitanju menopauze je Cimicifuga racemosa o kojoj je objavljeno više od 100 znanstvenih radova. Veliki broj studija je pokazao kako unos Cimicifuge racemose u obliku dodatka prehrani smanjuje simptome menopauze za 50 %.  Cimicifuga racemosa nema estrogensko djelovanje i ne sadrži fitoestrogene. Zbog toga se smatra da nije opasna za žene kojima je dijagnosticiran karcinom dojke. Osnovne djelatne tvari su triterpen glikozidi, a sadrži i izoflavonet, tanine, fenilpropanske derivate i salicilnu kiselinu. Uslijed nekoliko zabilježenih oštećenja jetre kod uzimanja Cimicifuge racemose, 2006. godine su Europska i Britanska agencija za lijekove objavile priopćenje za javnost u kojem je iskazana zabrinutost u svezi primjene korijena biljke Cimicifuga racemosa i rizika oštećenja jetre. Međutim, meta-analiza 5 randomiziranih kliničkih studija objavljena 2011. godine u časopisu Menopause pokazala je kako nema dokaza da Cimicifuga racemosa ima štetno djelovanje na jetru, no ipak je potrebno još istraživanja i novih meta-analiza koje bi to potvrdile.

Ginseng
Ginseng osim što se koristi kod stanja poput problema s pamćenjem, smanjenja spolne moći, stresa, umora i većih intelektualnih napora koristi se i kod ublažavanja simptoma menopauze. U studiji objavljenoj 2012. godine crveni ginseng je značajno smanjio pojavu navala vrućine. Dodatno, zabilježeno je i kako ginseng može smanjiti kolesterol. S obzirom da može izazvati nesanicu preporuča se uzimati ga ujutro.

Hmelj
Osim u pivarskoj industriji danas hmelj ima svoje mjesto kao sastojak formulacija s namjenom ublažavanja simptoma tjeskobe i nesanice. U svom sastavu hmelj sadrži spoj snažnog in vitro estrogenskog djelovanja zbog čega se često dodaje u dodatke prehrani za ublažavanje simptoma menopauze. Za sada nema objavljenih kliničkih studija koje dokazuju njegovo estrogensko djelovanje međutim, zbog ranije zabilježenog umirujućeg djelovanja hmelja, opravdano je njegovo dodavanje proizvodima koji se koriste kao pomoć u menopauzi.

Crvena djetelina
Istraživanje austrijskih znanstvenika pokazalo JE kako svakodnevno uzimanje 80 mg ekstrakata crvene djeteline rezultira smanjenjem anksioznosti i depresivnih epizoda kod žena starijih od 40 godina za čak 78 posto. Crvena djetelina sadrži četiri ključna bioaktivna sastojka: biokanin A, formononetin, daidzein i genistein. Ti izoflavoni, snažni antioksidansi, ostvaruju protuupalni učinak na središnji živčani sustav i štite neurone sive moždane kore od štetnog učinka oksidativnog stresa.

Maca
Maca (Lepidiym meyneii) je južnoamerička biljka koja sudeći po istraživanju iz 2008. godine u količini od 3,5 grama na dan može smanjiti osjećaj tjeskobe, depresiju i seksualnu disfunkciju kod žena u menopauzi. Također je i pregledna studija iz 2012. godine potvrdila pozitivan utjecaj mace na seksualnu disfunkciju žena u menopauzi.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Srce

Možete li mi protumačiti nalaz EKG-a?

Budnost

Psihijatrijski poremećaji i spavanje – 4. dio

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta 5. Shizofrenija Za razliku od prethodno navedenih psihijatrijskih poremećaja, spavanje nije temeljna značajka shizofrenije. Međutim, problemi sa spavanjem, uključujući poteškoće s uspavljivanjem i prosnivanjem (održavanjem sna bez buđenja) te smanjenu kvalitetu sna, česti su kod oboljelih od shizofrenije, iako ne postoje sustavni epidemiološki podaci o prevalenciji poremećaja spavanja u ovoj populaciji. Dodatna vrsta problema sa […]

Testis

Nespušteni testis

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Testisi se, tijekom embrionalnog razvoja, stvaraju u retroperitoneumu i to u visini bubrega. Slijedi proces spuštanja testisa, (lat. – descensus testis) na njihovo mjesto u mošnjama (lat. – scrotum). To spuštanje se odvija krajem osmog mjeseca embrionalnog (intrauterinog) razvoja kada se testisi trebaju spustiti u skrotum tako da se muška beba rodi s oba testisa […]

Urin

Derivacija urina

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ovdje ćemo navesti neke podatke općenito o značenju pojma derivacije urina kao i kirurškim mogućnostima njezine izvedbe. Pojam derivacije urina načelno označava izvođenje mokraćnog sustava na neko neprirodno mjesto pa je iz toga jasno da je kirurški postupak derivacije urina gotovo uvijek nužda, a ne izbor. Sam način izvedbe derivacije možda dijelom može biti izbor […]

Alkohol

Konzumacija alkohola

Starija životna dob

Zatajivanje srca u starijoj životnoj dobi – 1. dio                                          

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Zatajivanje srca (ZS) je klinički sindrom koji označava slabljenje srčane funkcije koje nastaje zbog strukturnih i funkcionalnih promjena srca. Najčešći simptomi koji se javljaju kod kroničnog ZS su umor, zaduha, kratkoća daha, oticanje potkoljenica, u težim slučajevima gubitak tjelesne mase, bolovi u grudima, poremećaji svijesti. Starenjem populacije raste incidencija ZS, ali raste i morbiditet i […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]