Intragastrični balon

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Intragastrični balon je relativno jednostavna endoskopska metoda kojoj je cilj kratkoročno i dugoročno mršavljenje morbidno pretilih osoba. Zasniva se na mekanom, rastezljivom, silikonskom balonu koji se postavlja endoskopski u lumen želuca.

Intragastrični balon – nekirurška metoda za redukciju prekomjerne tjelesne težine

Intragastrični balon je relativno jednostavna endoskopska metoda kojoj je cilj kratkoročno i dugoročno mršavljenje morbidno pretilih osoba. Zasniva se na mekanom, rastezljivom, silikonskom balonu koji se postavlja endoskopski u lumen želuca i na taj način smanjuje apetit i količina hrane koju pacijent može pojesti. Nakon postavljanja, balon se ispuni sterilnom fiziološkom otopinom, koja se uz to oboji najčešće metilenskim plavilom, da bi pacijent mogao točno znati da je došlo do oštećenja balona i da ga je potrebno izvaditi. Balon je u početku najčešće bio most prema barijatrijskoj kirurgiji (kirurški zahvat na želucu koji dovode do smanjenja tjelesne težine), da bi bolesnici izgubili jedan dio prekomjerne težine kako bi operacija bila jednostavnija i s manje komplikacija.
Postavljanje je relativno lako i podnošljivo za pacijenta, kao i vađenje balona nakon planiranih 6 mjeseci. Odnedavno su registrirani i intragastrični baloni koji se mogu nositi i 12 mjeseci, jer su manje skloni oštećenjima i gubljenju tekućine, što je osnovni razlog vremenskih limita do kada ih se mora izvaditi.

Balon postavljen u želudac smanjuje njegov volumen i količinu hrane koju je moguće uzeti u jednom aktu hranjenja. Istovremeno izaziva osjećaj ispunjenosti želuca i smanjuje želju za uzimanjem hrane, što pacijenta olakšava restrikcije u ishrani i osjećaj gladi.

Balon postavlja kvalificirani gastroenterološki tim koji uključuje liječnika i dvije do tri sestre uz vrlo važnu asistenciju anesteziologa i anesteziološkog tehničara. Nakon rutinskog endoskopskog pregleda jednjaka i želuca i potvrde da nema anatomskih malformacija koje bi mogle ometati postavljanje ili funkciju balona, isti se uvodi kroz usta i preko ždrijela i jednjaka ostavlja u želucu. Potom se uz vizualnu kontrolu endoskopom ispuni sterilnom fiziološkom otopinom obojenom kroz tanku cijev koja je jednim krajem pričvršćena na balon, a tijekom postavljanja drugim krajem ostane izvan usta. Nakon što je balon ispunjen željenom količinom tekućine, kateter se lagano odvoji od balona i izvuče kroz usta, ostavljajući balon u želucu.

Postavljanje balona traje otprilike 20-tak minuta, nakon čega se bolesnika intenzivno prati kroz 24 sata. Nakon toga može ići kući uz stalni telefonski kontakt prvih nekoliko dana te povremene posjete liječniku kroz slijedećih 6 mjeseci. Ako je učinak bio vidljiv, ali nedovoljan, novi balon se može postaviti 6 mjeseci nakon prvog balona.

Vrlo je vjerojatno da će prisutnost balona u želucu uzrokovati mučninu ili nagon na povraćanje kroz nekoliko dana nakon postavljanja. Uobičajeno je da se istovremeno uzima oralne lijekove koji smanjuju lučenje želučane kiseline (uglavnom inhibitori protonske crpke, npr. pantoprazol – Zoltex), jer smanjuju mogućnost iritacije želuca i oštećenja balona.

Balon se nakon 6 mjeseci vadi gotovo ideničnom procedurom: endoskopski se kateterom najprije balon u potpunosti isprazni, a potom hvataljkom čvrsto uhvati i izvuče iz želuca. Ukoliko se balon spontano isprazni i prije željenog roka, stolica postaje obojena plavo. Odmah se obavijesti liječnika i balon dodatno isprazni i izvadi iz želuca. U slučaju da migrira u tanko crijevo dovoljno je mekan da spontano prođe i evakuira se stolicom. Ponekad se ipak mora izvaditi kirurški.

Najvažnije je shvatiti da je želučani balon sustav pomoći za gubitak težine i mora se koristiti u kombinaciji s prehranom, tjelovježbom i promjenom ponašanja. Također će dostignuto smanjenje tjelesne težine trajati toliko dugo koliko je usvojena dugoročna promjena načina života koje uključuju prehrambene navike i vježbe. Ponekad osobe s ugrađenim balonom izgube vrlo malo ili čak nimalo na tjelesnoj težini, ali se tada nedvojbeno radi o nekritičnim prehrambenim navikama. Ukoliko je gubitak težine prebrz i prevelik, također treba korigirati prehranu jer se vjerojatno radi o pretjeranoj redukcijskoj dijeti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Molim Vas pojašnjenje ph nalaza

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Upalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Gorko-kiseli okus u ustima – što to znači?