Kako se dodacima prehrani obraniti od gripe

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Gripa je virusna infekcija gornjeg dišnog sustava. Širi se kapljicama u zraku koje nastaju kihanjem, kašljanjem, ali i samim govorom. Virus ne podnosi temperaturu iznad 56 stupnjeva, dok na sobnoj temperaturi može preživjeti.

Gripa je virusna infekcija gornjeg dišnog sustava. Širi se kapljicama u zraku koje nastaju kihanjem, kašljanjem, ali i samim govorom. Virus ne podnosi temperaturu iznad 56 °C, dok na sobnoj temperaturi može preživjeti i nekoliko dana, a izrazito mu pogoduju niže temperature. Razumljivo je da se gripa najčešće javlja za vrijeme hladnijih mjeseci kada virusima niske temperature omogućavaju lakše preživljavanje i izvan organizma. Određeni nutrijenti i pripravci imaju – neki već desetljećima, a neki u novije vrijeme – dokazano blagotvorno djelovanje kod prehlade i gripe. Njihovim se unosom, u nekim slučajevima (pogotovo prehlade), može u potpunosti prevenirati razvoj bolesti, dok se u većini slučajeva mogu ublažiti simptomi, spriječiti komplikacije i skratiti trajanje bolesti.

Vitamin C

Danas možemo reći da postoje prilično dobri dokazi kako vitamin C skraćuje trajanje i ublažava simptome prehlade i gripe. Iako uzimanje vitamina C skraćuje trajanje bolesti za samo jedan ili dva dana, vitamin C je jeftin, siguran i jednostavan za primjenu. Terapijski učinak vitamina C postiže se unosom 500 mg do 2 g vitamina C dnevno.

Cink

Cink u obliku pastila skraćuje trajanje obične prehlade i gripe za 40% jer utječe na umnažanje virusa, objavljeno je u časopisu Open Respiratory Medicine Journal. Već se 80-tih godina prošlog stoljeća počelo s istraživanjima učinka cinka, u obliku pastila koje se otapaju u ustima, u liječenju obične prehlade. Rezultati zadnjih provedenih analiza ukazuju na pojavu nuspojava poput lošeg okusa u ustima, ali nema podataka da bi tablete cinka mogle uzrokovati dugoročnije neželjene učinke, čak i u dozama oko 90 mg.

Sve navedeno namećeprimjenu pastila cinka kao sigurnu i korisnu mogućnost liječenja obične prehlade i gripe. Vrlo je važno započeti s uzimanjem pastila cinka čim se pojave prvi simptomi respiratorne infekcije.

Ehinaceja

Ekstrakt Echinacee, podrijetlom iz Amerike, dobiva se iz biljke Echinacea angustifolia. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da ehinaceja djeluje snažno imunomodulacijski, ublažava bol, smanjuje upalu te ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Analiza 11 studija koje su proučavale utjecaj ehinaceje na simptome gripe i prehlade pokazala je kako je čak 10 studija zabilježilo skraćenje trajanja bolesti. Ehinaceja povećava broj leukocita u krvi i pojačava fagocitozu bakterija i toksičnih tvari u organizmu od strane makrofaga i granulocita te na taj način djeluje protuupalno. Valja napomenuti da je kontraindicirana kod oboljelih od autoimunih bolesti (multipla skleroza, reumatoidni artritis, dijabetes, autoimune bolesti štitnjače) te da se ne smije koristiti dulje od osam tjedana bez pauze.

Ginseng

Ginseng se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi već tisućama godina, a vjeruje se da ima „adaptogena“ svojstva odnosno da može ojačati individualnu sposobnost pojedinca da se obrani od mentalnog i fizičkog stresa. Studije na životinjama i kliničke studije pokazuju kako Panax ginseng aktivira makrofage i limfocite te potiče proizvodnju citokina i antitijela. Iako su Panax ginseng i Panax quinquefolius kemijski vrlo slični, samo se Panax ginseng pokazao učinkovitim u obrani od gripe i prehlade.     

Ekstrakt češnjaka

Alicin je organosumporni spoj iz češnjaka za kojeg je utvrđeno da posjeduje blagotvoran učinak kod kardiovaskularnih bolesti i antikarcinogena svojstva, a in vitro istraživanja su pokazala i njegovu sposobnost uništavanja virusa. Alicin se oslobađa prilikom usitnjavanja češnjaka, a inaktivira se kuhanjem. Studija u kojoj je sudjelovalo 146 odraslih osoba pokazala je kako unos 180 mg alicina dnevno tijekom 12 zimskih tjedana, smanjuje učestalost gripe i prehlade za dramatičnih 65 posto. A ako se simptomi gripe i prehlade pojave, alicin skraćuje trajanje bolesti za čak 70 posto. No valja dodati kako je 180 mg alicina prilično visoka doza, jer se u jednom režnju svježeg češnjaka može naći samo 5 do 9 mg alicina. Međutim, za sada nisu utvrđene nuspojave uzimanja visokih doza alicina, osim neugodnog podrigivanja.

Propolis, matična mliječ i cvijetni prah

Otopine propolisa djeluju antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Propolis se kod tretiranja određenih bolesti i stanja obično primjenjuje sa medom ili drugim pčelinjim proizvodima. Matična mliječ ima baktericidna svojstva te djeluje kao prirodni biostimulator. Radovi o ljekovitim svojstvima cvijetnog praha – peluda svjedoče da pelud vrlo dobro djeluje protiv malaksalosti, da normalizira rad probavnih organa, popravlja apetit i povećava razinu hemoglobina u krvi. 

Probiotici

Probavni sustav sadrži najveći broj stanica imunološkog sustava – čak 60 %. Za postizanje i održanje povoljne ravnoteže intestinalne mikroflore važan je adekvatan unos korisnih bakterija ili probiotika putem hrane i dodataka prehrani. Najučinkovitijim imunostimulatorima pokazali su se probiotici iz roda Lactobacillus.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Vrtoglavica

Što može uzrokovati trnce u tijelu, vrtoglavicu i peckanje pri mokrenju ako su nalazi uredni?

Trzaj Depositphotos_2154517_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrzanje oka – poznato i kao miokimija – mali je, ponavljajući pokret ili grč mišića očnog kapka. Gotovo svatko u nekom trenutku osjeti trzanje oka. To može biti dosadno, ometajuće ili čak zabrinjavajuće. Dijagnoza obično počinje jednostavnim razgovorom o simptomima, životnim navikama i medicinskoj anamnezi. U mnogim slučajevima nije potrebno specijalizirano testiranje. Ako su simptomi […]

Trzaj Depositphotos_821762652_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMnogi ljudi u nekom trenutku svog života primijete kratkotrajno, nehotično treperenje na jednom od svojih kapaka. Iako ove epizode mogu biti dosadne ili ometajuće, rijetko ukazuju na ozbiljan problem. Što je trzanje kapaka? Trzanje kapaka odnosi se na male, ponavljajuće pokrete mišića oko oka. Ovi pokreti su nevoljni, što znači da ih osoba ne može […]

Imunološke komplikacije Depositphotos_179598782_L

Osnove transplantacije bubrega – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih 24 godine, točnije od 2007., Republika Hrvatska punopravna je članica Europske organizacije za transplantaciju organa, odnosno Eurotransplanta. Iskra ideje o potrebi osnivanja Eurotransplanta temeljena je na činjenici da je preživljenje onih presađenih bubrega koji su genetski što sličniji primatelju znatno bolje. Za presađivanje bubrega postoje stanja urgentnosti. Urgentni bolesnici su oni koji su […]

Osteonekroza Depositphotos_548151614_L

Degenerativna ozljeda meniska – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRadiološka dijagnostika Magnetna rezonancija (MR) je rijetko indicirana kao prva linija radiološke pretrage za bol u zglobu koljena kod osoba srednje i starije dobi. Ovaj pregled može biti potreban ako neoperativno liječenje nije bilo uspješno, kod jake boli kako bi se potvrdila dijagnoza ozljede meniska ili isključile druge diferencijalne dijagnoze. Magnetska rezonancija (MR) je zlatni […]

Kolutanje očiju

Što može uzrokovati osjećaj lebdenja i kolutanja očiju u glavi?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]