Kako se dodacima prehrani obraniti od gripe

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Gripa je virusna infekcija gornjeg dišnog sustava. Širi se kapljicama u zraku koje nastaju kihanjem, kašljanjem, ali i samim govorom. Virus ne podnosi temperaturu iznad 56 stupnjeva, dok na sobnoj temperaturi može preživjeti.

Gripa je virusna infekcija gornjeg dišnog sustava. Širi se kapljicama u zraku koje nastaju kihanjem, kašljanjem, ali i samim govorom. Virus ne podnosi temperaturu iznad 56 °C, dok na sobnoj temperaturi može preživjeti i nekoliko dana, a izrazito mu pogoduju niže temperature. Razumljivo je da se gripa najčešće javlja za vrijeme hladnijih mjeseci kada virusima niske temperature omogućavaju lakše preživljavanje i izvan organizma. Određeni nutrijenti i pripravci imaju – neki već desetljećima, a neki u novije vrijeme – dokazano blagotvorno djelovanje kod prehlade i gripe. Njihovim se unosom, u nekim slučajevima (pogotovo prehlade), može u potpunosti prevenirati razvoj bolesti, dok se u većini slučajeva mogu ublažiti simptomi, spriječiti komplikacije i skratiti trajanje bolesti.

Vitamin C

Danas možemo reći da postoje prilično dobri dokazi kako vitamin C skraćuje trajanje i ublažava simptome prehlade i gripe. Iako uzimanje vitamina C skraćuje trajanje bolesti za samo jedan ili dva dana, vitamin C je jeftin, siguran i jednostavan za primjenu. Terapijski učinak vitamina C postiže se unosom 500 mg do 2 g vitamina C dnevno.

Cink

Cink u obliku pastila skraćuje trajanje obične prehlade i gripe za 40% jer utječe na umnažanje virusa, objavljeno je u časopisu Open Respiratory Medicine Journal. Već se 80-tih godina prošlog stoljeća počelo s istraživanjima učinka cinka, u obliku pastila koje se otapaju u ustima, u liječenju obične prehlade. Rezultati zadnjih provedenih analiza ukazuju na pojavu nuspojava poput lošeg okusa u ustima, ali nema podataka da bi tablete cinka mogle uzrokovati dugoročnije neželjene učinke, čak i u dozama oko 90 mg.

Sve navedeno namećeprimjenu pastila cinka kao sigurnu i korisnu mogućnost liječenja obične prehlade i gripe. Vrlo je važno započeti s uzimanjem pastila cinka čim se pojave prvi simptomi respiratorne infekcije.

Ehinaceja

Ekstrakt Echinacee, podrijetlom iz Amerike, dobiva se iz biljke Echinacea angustifolia. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da ehinaceja djeluje snažno imunomodulacijski, ublažava bol, smanjuje upalu te ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Analiza 11 studija koje su proučavale utjecaj ehinaceje na simptome gripe i prehlade pokazala je kako je čak 10 studija zabilježilo skraćenje trajanja bolesti. Ehinaceja povećava broj leukocita u krvi i pojačava fagocitozu bakterija i toksičnih tvari u organizmu od strane makrofaga i granulocita te na taj način djeluje protuupalno. Valja napomenuti da je kontraindicirana kod oboljelih od autoimunih bolesti (multipla skleroza, reumatoidni artritis, dijabetes, autoimune bolesti štitnjače) te da se ne smije koristiti dulje od osam tjedana bez pauze.

Ginseng

Ginseng se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi već tisućama godina, a vjeruje se da ima „adaptogena“ svojstva odnosno da može ojačati individualnu sposobnost pojedinca da se obrani od mentalnog i fizičkog stresa. Studije na životinjama i kliničke studije pokazuju kako Panax ginseng aktivira makrofage i limfocite te potiče proizvodnju citokina i antitijela. Iako su Panax ginseng i Panax quinquefolius kemijski vrlo slični, samo se Panax ginseng pokazao učinkovitim u obrani od gripe i prehlade.     

Ekstrakt češnjaka

Alicin je organosumporni spoj iz češnjaka za kojeg je utvrđeno da posjeduje blagotvoran učinak kod kardiovaskularnih bolesti i antikarcinogena svojstva, a in vitro istraživanja su pokazala i njegovu sposobnost uništavanja virusa. Alicin se oslobađa prilikom usitnjavanja češnjaka, a inaktivira se kuhanjem. Studija u kojoj je sudjelovalo 146 odraslih osoba pokazala je kako unos 180 mg alicina dnevno tijekom 12 zimskih tjedana, smanjuje učestalost gripe i prehlade za dramatičnih 65 posto. A ako se simptomi gripe i prehlade pojave, alicin skraćuje trajanje bolesti za čak 70 posto. No valja dodati kako je 180 mg alicina prilično visoka doza, jer se u jednom režnju svježeg češnjaka može naći samo 5 do 9 mg alicina. Međutim, za sada nisu utvrđene nuspojave uzimanja visokih doza alicina, osim neugodnog podrigivanja.

Propolis, matična mliječ i cvijetni prah

Otopine propolisa djeluju antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Propolis se kod tretiranja određenih bolesti i stanja obično primjenjuje sa medom ili drugim pčelinjim proizvodima. Matična mliječ ima baktericidna svojstva te djeluje kao prirodni biostimulator. Radovi o ljekovitim svojstvima cvijetnog praha – peluda svjedoče da pelud vrlo dobro djeluje protiv malaksalosti, da normalizira rad probavnih organa, popravlja apetit i povećava razinu hemoglobina u krvi. 

Probiotici

Probavni sustav sadrži najveći broj stanica imunološkog sustava – čak 60 %. Za postizanje i održanje povoljne ravnoteže intestinalne mikroflore važan je adekvatan unos korisnih bakterija ili probiotika putem hrane i dodataka prehrani. Najučinkovitijim imunostimulatorima pokazali su se probiotici iz roda Lactobacillus.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Sinusi

Što može uzrokovati pritisak u glavi, curenje iz sinusa i nelagodu nakon kofeina?

Arterijska hipertenzija

Zatajivanje srca i arterijska hipertenzija – 1.dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU razvijenim zemljama od 1 do 3 % odraslih osoba boluje od zatajivanja srca. S dobi raste učestalost obolijevanja od srčanog zatajenja – čak 10 % osoba starijih od 70 godina boluje od ove bolesti. U tim zemljama bilježi se sve veća prevalencija arterijske hipertenzije, na što značajno utječe i rast udjela starije populacije. Arterijska […]

Proljev

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Antibiotici

Antibiotici

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAntibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Djeluju tako da uništavaju bakterije ili sprječavaju njihovo razmnožavanje. Ne djeluju protiv virusa (npr. gripe ili prehlade). Antibiotici se koriste u liječenju:• Infekcija dišnog sustava (npr. streptokokna angina, upala pluća)• Mokraćnih infekcija• Kožnih i mekih tkiva• Teških sistemskih infekcija (npr. sepsa) Pravilna primjena antibiotika:• Smanjuje […]

Nesanica

Gdje se mogu uključiti u kognitivno-bihevioralnu terapiju za nesanicu?

Angina

Streptokokna angina kod djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteStreptokokna angina, poznata i kao gnojna angina, česta je bakterijska infekcija ždrijela kod djece, uzrokovana najčešće bakterijom Streptococcus pyogenes (β-hemolitički streptokok grupe A). Pravilna dijagnostika i liječenje ključni su za sprječavanje komplikacija poput reumatske groznice i glomerulonefritisa. Streptokokna angina čini 20–30 % slučajeva faringitisa u dječjoj dobi, osobito u dobi od 5 do 15 godina. […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]