Prehranom do vatrenog libida

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Čovjek je vjerojatno još od kamenih špilja u potrazi za hranom i biljem koji potiču spolni nagon i seksualnu želju. Tijekom stoljeća redala su se vjerovanja da određene namirnice imaju svojstvo afrodizijaka. Štoviše, potrudimo li se dovoljno naići ćemo na napis ili pučko vjerovanje o gotovo svakoj poznatoj namirnici I njezinom povoljnom djelovanju za spolnu moć.

Čovjek je vjerojatno još od kamenih špilja u potrazi za hranom i biljem koji potiču spolni nagon i seksualnu želju. Tijekom stoljeća redala su se vjerovanja da određene namirnice imaju svojstvo afrodizijaka. Štoviše, potrudimo li se dovoljno naići ćemo na napis ili pučko vjerovanje o gotovo svakoj poznatoj namirnici i njezinom povoljnom djelovanju na spolnu moć. Iako velik dio stručnjaka smatra da se sve priče o afrodizijačkom djelovanju mogu svesti na običan placebo učinak i autosugestiju koja dolazi iz „malih sivih stanica“ , a FDA nije dodijela službenu potvrdu za afrodizijačko djelovanje pojedine namirnice ili dodatka prehrani, moderna znanost ipak je dala dokaze o pozitivnom učinku određenih namirnica na libido.

Ljubavni menu

Uravnotežena prehrana i zdravi životni stil najvažniji su čimbenici za zdravlje svih tjelesnih funkcija, pa tako i onih reproduktivnog sustava.  Seksualni nagon, naime, zahtijeva adekvatnu opskrbu nutrijentima, osobito vitaminima C i E te onima iz B kompleksa, mineralima cinkom i selenom te aminokiselinom argininom. Ova aminokiselina igra važnu ulogu u sintezi dušičnog oksida koji je odgovoran za vazodilataciju i postizanje erekcije. Adekvatan unos arginina važan je i  za broj spermatozoida i njihovu pokretljivost. Arginin je u najvećoj mjeri zastupljen u goveđoj jetri, sjemenkama bundeve i sezama, čokoladi i bademima.

Vitamin E ili „vitamin plodnosti“ kako se ponekad naziva, važan je prilikom sinteze spolnih hormona te poboljšava cirkulaciju potičući seksualno uzbuđenje. Biljna ulja, orašasti plodovi i sjemenke, te povrće poput primjerice šparoga koje se odavno smatraju afrodizijakom, prirodan su izvor vitamina E.

Cink je neophodan za sintezu muškog spolnog hormona testosterona te povećava produkciju sperme kao i volumen ejakulata. Osim neupitne uloge na muški libido, neki znanstvenici smatraju da sudjeluje i u stimulaciji ženskog spolnog nagona.  Cinkom obiluju kamenice koje su vjerojatno najpoznatiji afrodizijak na svijetu. Sjemenke suncokreta i sezama, crveno meso i meso peradi su samo neke namirnice koje zbog sadržaja cinka treba sadržavati prehrana parova željnih „akcije“.

Lubenica za muškarce, soja i čokolada za žene

Znanstvenici su otkrili da sastojak lubenice citrulin utječe na krvne žile jednako kao tableta Viagre i tako može na prirodan način poslužiti kao pomoć pri postizanju i održavanju erekcije. S druge strane, istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine otkrilo je da svakodnevna konzumacija soje i proizvoda od soje dovodi do povećanja seksualne želje u žena. Vjeruje se da su za to zaslužni fitoestrogeni kojima soje obiluje.

Među ženama omiljena čokolada znanstveno dokazano budi želju za seksom, ali riječ je o čokoladi s visokim udjelom kakaa. Osim toga, istraživanja pokazuju da žene koje svaki dan jedu tamnu čokoladu lakše postižu orgazam od onih koje se suzdržavaju od ove popularne slastice. Učinak se pripisuje stimulansu feniletilaminu, koji potiče osjećaj „blaženosti“ i uzbuđenja.

Začinite ljubavni život

U formiranju osjeta važna su sva čula, a za afrodizijački učinak posebno je važan miris. Začini poput bosiljka, anisa, vanilije, cimeta i đumbira smatraju se afrodizijacima od davnina.

Osim toga, namirnice poput feferona i ljutih paprika sadrže aktivnu tvar kapsaicin. Kapsaicin ima brojne fiziološke učinke – povećava broj otkucaja srca, ubrzava metabolizam i uzrokuje znojenje – a svi ovi „simptomi“ prisutni su i prilikom vođenja ljubavi. Znanstvenici smatraju da konzumacija ljute hrane uzrokuje izlučivanje endorfina – tjelesnih kemikalija koje uzrokuju osjećaj dobrog raspoloženja i uzbuđenja.

Kava i seksualna motivacija

Istraživanje provedeno na štakorima objavljeno  u časopisu Pharmacology, Biochemistry and Behavior povezuje umjerenu konzumaciju kofeina iz kave  i pojačanu seksualnu motivaciju u ženka. Ipak, rezultate je teško primjeniti na ljude budući da većina ljudi ionako dnevno unosi umjerene doze kofeina. S druge strane, zabilježeni su rjeđi  problemi s erekcijom u muškaraca koji svakodnevno uživaju u kavi. Pritom je ključna umjerenost, jer previše kofeina djeluje upravo suprotno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Ulnarni živac shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Kvržica

Zašto kvržica na čelu nakon udarca ne prolazi i treba li pregled?

Ulnarni živac shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Dojenčad shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Anafilaksija shutterstock_1419724301

EpiPen i anafilaksija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAnafilaksija je teška, nagla i potencijalno smrtonosna alergijska reakcija koja zahtijeva trenutačno liječenje. Prvi i najvažniji lijek u anafilaksiji je adrenalin (epinefrin), a EpiPen je najčešće korišteni automatski injektor adrenalina, namijenjen brzoj i jednostavnoj primjeni izvan bolnice. Pravodobna uporaba EpiPena može spasiti život, dok odgađanje liječenja značajno povećava rizik od teških komplikacija i smrtnog ishoda. […]

ruke

Što mogu značiti svrbeće izbočene točkice po trupu i rukama koje se šire?

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]