Čudotvorno drvo Indije – Nim

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Nim, biljka latinskog naziva Azadirachta indica, je brzorastuća zimzelena biljka koja raste u tropskim područjima Indije i susjednih zemalja gdje se kultivira u komercijalne svrhe. Gotovo se svaki dio biljke nim koristi u tradicionalnoj.

Nim, biljka latinskog naziva Azadirachta indica, je brzorastuća zimzelena biljka koja raste u tropskim područjima Indije i susjednih zemalja gdje se kultivira u komercijalne svrhe. Gotovo se svaki dio biljke nim koristi u tradicionalnoj Ayurvedskoj medicini i dosada je opisano oko 700 različitih ljekovitih pripravaka. Stabljika, korijen i pupoljci se koriste kao tonik i adstringentno sredstvo, dok se kora  koristi kao analgetik i u liječenju malarije i kožnih bolesti. Mlado lišće se koristi kod čireva i kardiovaskularnih bolesti, a Indijski poljoprivrednici već stotinama godina nim koriste kao pesticid i insekticid.

Kemijski sastav

Jezgra sjemenki nima sadrži oko 10 % ulja koje se sastoji primarno od glicerida. Ulje je žute boje i posjeduje miris nalik češnjaku i sadrži oko 2 % gorkih triterpena. Svi dijelovi biljke sadrže beta-sitosterol, a lišće sadrži tvari poput kvercetina, katehina, karotena i askorbinske kiseline. Zbog raznolikog kemijskog sastava biljka nim ispoljava brojne farmakološke učinke, međutim za sada nedostaje kvalitetnih kliničkih istraživanja koja bi to potvrdila.

Borac protiv karcinoma

Identificirano je nekoliko kemijskih spojeva koji imaju antikarcinogena svojstva. Studije na životinjama pokazale su kako ekstrakt lišća nima može smanjiti veličinu i učestalost pojave tumora. Također, pokazalo se kako ekstrakt lišća nima štiti od leukopenije uzrokovane kemoterapijom. Što se tiče kliničkih istraživanja, postoje izvješća koja govore o tome kako je nim povoljno djelovao kod epidermalnog karcinoma i tumora parotidne žlijezde, no ta istraživanja nisu adekvatno provedena. Ispitivanja na kulturi stanica pokazala su kako nim ima antiandrogeni učinak i sprječava nastanak karcinoma prostate, zatim potiče prirodnu smrt stanica karcinoma i uništava stanice karcinoma dojke. Spoj naziva nimbolid izoliran iz cvijeta biljke nim, upliće se u ciklus stanica melanoma i leukemije i stimulira staničnu smrt.

Kontracepcijsko sredstvo

Spermicidno djelovanje dokazano je kod miševa, zečeva, majmuna i in vitro kod ljudskih spermija. Kod miševa, unos biljke nim oralnim putem smanjio je ukupni broj spermija i njihovu pokretljivost kao i povećao broj abnormalnih spermija. Klinička istraživanja su ispitala sigurnost vaginalne primjene ulja nima kod žena. Intravaginalna primjena pokazala se učinkovitim spermicidnim sredstvom bez dokazanog štetnog učinka na menstrualni ciklus.

Pomoćno ljekovito sredstvo za dijabetičare

Znanstvenici su često ispitivali antidijabetička svojstva biljke nim i ustanovili kako posjeduje djelovanje slično glibenklamidu. U jednom kliničkom istraživanju u kojem je sudjelovalo 10 ispitanika sa dijagnosticiranim dijabetesom tip 2, unos biljke nim utjecao je na smanjenje razine glukoze u krvi.

Zbog nedostatka znanstvenih dokaza upitno je ima li biljka nim zaista čudotvorna svojstva kakva joj pripisuje indijska tradicionalna medicina, međutim svakako zaslužuje veću pozornost znanstvenika i izradu kliničkih istraživanja koja bi ispitala njezinu zaštitnu ulogu poglavito kod karcinoma.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]