Ezofagogastroduodenoskopija

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta

Uvijek je potrebno uzeti multiple biopsije s rubova, dna, a po potrebi i okoline želučanog ulkusa i dokazati benignu prirodu želučane lezije. Dokazano je da sigurnost razlikovanja benignih od malignih lezija raste proporcionalno.

Iza ovako složenog imena krije se složena, ali i osjetljiva, specifična i sigurna dijagnostička metoda. Omogućava nam:

  • lako otkrivanje sluzničkih lezija i ulkusa,
  • uzimanje ciljanih biopsijskih uzoraka sluznice  za određivanje prirode različitih procesa,
  • razlikovanje malignih   od  benignih lezija,
  • dijagnostiku Helicobacter pylori te
  • izvođenje  različitih intervencija: zaustavljanje krvarenja, odstranjenje  polipa i drugih  tumora.

Uvijek je potrebno uzeti multiple biopsije s rubova, dna, a po potrebi i okoline  želučanog ulkusa  i dokazati benignu prirodu želučane lezije. Dokazano je  da  sigurnost razlikovanja  benignih od  malignih  lezija raste proporcionalno  s brojem uzetih  uzoraka; u slučaju karcinoma jedan uzorak potvrđuje dijagnozu u 70 % tumora, četiri uzorka  u 95 %, a  sedam uzoraka  dokazuje karcinom  u 98 % slučajeva.
Da bi se maksimalno povećala  sigurnost detekcije maligniteta, postoji potreba endoskopske kontrole želučanih ulkusa nakon provedene  terapije, verifikacija sanacije lezije  i histološki  dokaz benigne prirode ožiljka.

Rana endoskopija preporuča se za bolesnike sa dispepsijom i bolesnike  sa  žgaravicom.

Dispepsija je  trajna ili povremena  bol ili  nelagoda u gornjem dijelu  abdomena.

Simptomi alarma u bolesnika s dispepsijom:

  • krvarenje iz gastrointestinalnog trakta,
  • gubitak na tjelesnoj težini/neočekivani/,
  • progresivna disfagija,
  • odinofagija,
  • nejasna sideropenična anemija,
  • bolesnici s  novootkrivenom dispepsijom u dobi iznad 55 godina,
  • familijarna sklonost karcinomu gornjeg dijela   probavnog trakta,
  • učestalo povraćanje,
  • palpabilna masa ili limfadenopatija te
  • ikterus.

Peptička ulkusna  bolest, refluksni ezofagitis i karcinom želuca ili jednjaka  najvažniji su  patološki entiteti  koje je potrebno isključiti kako  bi se mogla  postaviti  dijagnoza neulkusne dispepsije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]