prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Završila je studij biokemijskog inženjerstva prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. U naslovno zvanje izvanredne profesorice izabrana je 2018. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Radi kao nutricionistkinja na Odjelu za kliničku prehranu te predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. 

Svoj doprinos znanosti ostvaruje kroz autorsko djelovanje te potpisuje vlastite knjige, publikacije, poglavlja u udžbenicima i priručnicima te vodi internetski portal. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva te kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani.Predsjednica je Hrvatskog instituta za nutricionizam, dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, kao i članica vijeća Europskog društva za kliničku prehranu (ESPEN).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Prehrambene mjere kod proljeva u djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Proljev u ranoj dječjoj dobi drugi je po redu poremećaj po učestalosti nakon respiratornih infekcija, a najčešće pogađa djecu u dobi između 1 i 3 godine.

Nutricionizam

Problem s mršavosti

Nutricionizam

Izbjegnite ljetne probavne smetnje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Ljeto je godišnje doba u kojem najviše uživamo, ali nam zadovoljstvo mogu pokvariti, barem privremeno, gastrointestinalne tegobe odnosno tegobe u probavnom sustavu.

Nutricionizam

Kuhinja bez glutena

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Bolest celijakija, također poznata i kao glutenska enteropatija, je stanje kod kojeg je crijevo preosjetljivo na  prehrambeni gluten, koji uzrokuje imunološki posredovano oštećenje sluznice u genetski predodređenih osoba.

Nutricionizam

Bademi i nesanica

Nutricionizam

Prehrana i depresija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Čovječanstvo od početka pisane povijesti vjeruje kako hrana utječe na emocije i ponašanje. Primjerice, drevna kineska medicina ističe češnjak kao lijek za depresiju.

Nutricionizam

Kako prepoznati vrhunsko maslinovo ulje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Brojni su maslinari zabrinuti za prinos ulja zbog napada nametnika svrdlaša, u maslinike se odlazi s jednakim žarom.  Maslinovo ulje tradicionalno je temeljno ulje na području Mediterana.

Nutricionizam

Fascinantna crijevna mikrobiota

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nakon respiratornog, gastrointestinalni sustav je svojom površinom od 300-400 m2, drugi najveći entitet koji povezuje organizam sa vanjskim svijetom.

Nutricionizam

Utjecaj prehrane na plodnost

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Brojni su utjecaji koji uvjetuju začeće i rođenje zdravog djeteta. Pritom neke od tih utjecaja možemo kontrolirati, a neke ne. Prehrana je jedan od najvažnijih vanjskih.

Nutricionizam

Zašto je šećer toliko loš?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Pod pojmom šećer najčešće podrazumijevamo saharozu, molekulu koja se sastoji od dva dijela tj. od glukoze i fruktoze.

Nutricionizam

Hranom protiv stresa

Vrijeme čitanja članka: 3 minute  Ne postoji bolest ili stanje u današnjem modernom svijetu, koje na neki način nije povezano, pojačano ili uzrokovano stresom. U borbi protiv stresa i njegovih posljedica.  

Nutricionizam

Mekana stolica kod djeteta, zašto se javlja