prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Završila je studij biokemijskog inženjerstva prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. U naslovno zvanje izvanredne profesorice izabrana je 2018. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Radi kao nutricionistkinja na Odjelu za kliničku prehranu te predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. 

Svoj doprinos znanosti ostvaruje kroz autorsko djelovanje te potpisuje vlastite knjige, publikacije, poglavlja u udžbenicima i priručnicima te vodi internetski portal. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva te kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani.Predsjednica je Hrvatskog instituta za nutricionizam, dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, kao i članica vijeća Europskog društva za kliničku prehranu (ESPEN).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Ljekovite biljke za opuštanje i ublažavanje stresa

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ljekovito bilje tradicionalno se koristi za ublažavanje stresa, nesanice i opuštanje. Dodaci prehrani te biljni pripravci i lijekovi koji se učestalo koriste su melatonin, valerijana (odoljen), matičnjak (melisa), pasiflora i hmelj…

Nutricionizam

Slatkiši i djeca: kada je previše?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Slastice i šećer u djetinjstvu su gotovo nezaobilazni. Djeca vole slatko, imaju urođenu sklonost prema tom okusu i potpuna zabrana slatkiša u djetinjstvu obično ne daje željene rezultate…

Nutricionizam

Smjernice za prehranu kod PCOS

Nutricionizam

Prehrambenim vlaknima protiv konstipacije u djece

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč brojnim kliničkim, patofiziološkim i epidemiološkim studijama, uzrok kronične konstipacije u djece još uvijek nije jasan…

Nutricionizam

Križne reakcije: još jedna nevolja za alergičare

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Alergija je pretjerani odgovor organizma na inače bezazlene tvari, kao što su primjerice pelud, životinjska dlaka ili neke prehrambene namirnice. Među alergijskim bolestima najčešći su sezonski alergijski rhinitis te cjelogodišnji alergijski rhinitis…

Nutricionizam

Znanstveni dokazi o sigurnosti paleo-dijete

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Paleolitska prehrana ili prehrana spiljskog čovjeka je povratak hrani koju su ljudi jeli prije pojave civilizacije, zemljoradnje i tehnologije. Ljudska prehrana tijekom kamenog doba sastojala se velikim dijelom od mesa, masnoća i biljne hrane, uz ograničen udio ugljikohidrata.

Nutricionizam

Ljuto je zdravo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Svu hranu koja kod konzumacije izaziva osjet “ljutog” teško je svesti pod zajednički nazivnik u smislu djelovanja na zdravlje.

Nutricionizam

Korištenje manuka meda za akne

Nutricionizam

Prehrana za žene u najboljim godinama

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Životni vijek se produljuje, a broj zdravih aktivnih godina za mnoge je osobe u zlatnoj dobi sve veći. Taj trend rezultat je bolje zdravstvene skrbi, kvalitete života, higijene i općenito napretka civilizacije…

Nutricionizam

Je li ashwaganda kontraindicirana kod autoimune bolesti štitnjače i koja je preporučena zamjena?

Nutricionizam

Prehrana po glikemijskom indeksu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Način kako danas doživljavamo ugljkohidrate u hrani velikoj mjeri dugujemo znanstvenicima D.J. Jenkinsu i P. Crapu koji su započeli istraživanja o glikemijskom učinku hrane 1970-ih godina.

Nutricionizam

Istine i mitovi o kuhanju s maslinovim uljem

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Maslinovo ulje tradicionalno je temeljno ulje na području Mediterana, koristi se u gotovo svim kulinarskim aplikacijama koje zahtijevaju izvor masnoća.