prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Završila je studij biokemijskog inženjerstva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U naslovno zvanje redovite profesorice izabrana je 2024. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Radi kao nutricionistkinja na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb te predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svoj doprinos znanosti ostvaruje kroz autorsko djelovanje te potpisuje vlastite knjige, publikacije, poglavlja u udžbenicima i priručnicima te vodi specijalizirani internetski medij Vitamini.hr. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva te kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani. Predsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, kao i članica odbora za edukaciju i kliničku praksu Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

COVID-19 snažnije pogađa pretile i pothranjene

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpservacije ranijih pandemija, posebice znanja stečena promatrajući pandemiju influence koja je vladala 1918. do 1920. godine, ukazuju kako pothranjeni bolesnici razvijaju teže oblike bolesti.

Nutricionizam

Kako smanjiti unos soli u prehrani?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKorištenjem zamjena za sol umjesto kuhinjske soli ili morske soli s lakoćom možemo postići cilj smanjenja unosa soli u prehrani. Podravkin Salut® je jedinstvena, patentirana mješavina mineralnih soli …

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Kako smanjiti sadržaj antinutrijenata u biljnoj hrani?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteHranjive tvari iz biljnih namirnica nije uvijek jednostavno probaviti.

Nutricionizam

Znate li što su postbiotici?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteZa razliku od probiotika, koji predstavljaju žive kulture bakterija ili drugih mikrroorganizama s povoljnim učinkom na zdravlje čovjeka, postbiotici za molekule koje nastaju kao rezultat metabolizma probiotika.

Nutricionizam

Znanstvenici usporedili dijete za mršavljenje i otkrili postoji li idealna dijeta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNajnovije istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Nutrition bavilo se usporedbom najpopularnijih dijeta za mršavljenje s ciljem otkrivanja koje su dijete najuspješnije. U nastavku saznajte postoji li najbolja dijeta i je li to ketogena, bezglutenska dijeta ili povremeni post.

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Kako olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSindrom iritabilnog crijeva (IBS, engl. irritable bowel syndrome) je kronični gastrointestinalni poremećaj.

Nutricionizam

Zašto u prehranu uvrstiti sjemenke konoplje?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOno po čemu se sjemenke konoplje ističu svakako je izuzetan nutritivni sastav – obiluju zdravim masnoćama, proteinima i brojnim mineralima.

Nutricionizam

Sve tajne raznih vrsta riže

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteRiža je jedna od najstarijih kultiviranih kultura, koja se prvi put spominje u Kini 2800 godine prije Krista

Nutricionizam

Prirodna pomoć za probleme venske cirkulacije

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteSvaka peta osoba boluje od poremećaja venske cirkulacije, pri čemu su češće pogođene žene nego muškarci, a broj oboljelih se povećava s dobi.

Nutricionizam

Kardiološko pitanje