prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Završila je studij biokemijskog inženjerstva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U naslovno zvanje redovite profesorice izabrana je 2024. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Radi kao nutricionistkinja na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb te predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svoj doprinos znanosti ostvaruje kroz autorsko djelovanje te potpisuje vlastite knjige, publikacije, poglavlja u udžbenicima i priručnicima te vodi specijalizirani internetski medij Vitamini.hr. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva te kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani. Predsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, kao i članica odbora za edukaciju i kliničku praksu Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Što trebamo znati o kombinaciji lijekova za liječenje bolesti štitnjače i hrane?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline u malignim bolestima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteOmega-3 masne kiseline posjeduju snažno imunomodulatorno djelovanje. Mehanizam djelovanja kojim lipidi moduliraju imunološki sustav prilično je izravan…

Nutricionizam

Prehranom protiv nadutosti

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteNadutost ili meteorizam označava prekomjerno nakupljanje plinova u probavnom sustavu, najčešće u crijevima. Ta učestala tegoba nerijetko se javlja kao rezultat užurbanog načina života, nepravilne prehrane ili nesvjesnog gutanja zraka

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zablude o prehrani kroz povijest

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteOduvijek je bilo i uvijek će biti zabluda o prehrani i onih koji ih šire, jedino se mijenja njihov oblik, izjavio je to jedan od urednika British Medical Journal-a. Tome svjedočimo i danas možda i više nego ikada u eri interneta koji je preplavljen svakojakim savjetima o prehrani.

Nutricionizam

Živopisna povijest vitamina C

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTijekom posljednjih trideset godina brojna su se istraživanja bavila svojstvima i djelovanjem vitamina C – nutrijenta sa snažnim imunomodulatornim djelovanjem koji naš organizam ne može sam proizvesti pa ga je nužno unositi hranom.

Nutricionizam

Može li kava doprinijeti dugovječnosti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKava i sastojci kave u žarištu su interesa znanstvenika. Svakoga mjeseca objavi se na desetke znanstvenih radova o utjecaju kave na zdravlje čovjeka…

Nutricionizam

Kako se crijevna mikrobiota mijenja sa starenjem

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDo 2050. godine u svijetu će biti preko 390 milijuna osoba starijih od 80 godina. Mnogi od njih doživjet će staračku slabost ili krhkost popraćenu gubitkom tjelesne mase, mišićne mase i snage…

Nutricionizam

Zdravo mršavljenje uz mediteransku dijetu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMediteranska prehrana prepoznata je i preporučena kao ogledni model prehrane za zdravlje i dugovječnost. Ujedno ima snažnu kulturološku dimenziju u smislu očuvanja tradicije, zaštite lokalnih receptura i načina pripreme hrane, zajedničkog objedovanja i općenito načina života karakterističnog za Sredozemlje.

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata

Nutricionizam

Priča o čaju

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrema legendi, davne 2737 g.pr.Kr., kineski car Shen Nung, prokuhavao je vodu za piće iznad otvorene vatre vjerujući da su oni koji piju prokuhanu vodu zdraviji.