Konzumacija kave smanjuje rizik za karcinom jetre

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta

Prema sadašnjim podacima karcinom jetre je treći po učestalosti uzrok smrti među malignim oboljenjima u svijetu. Incidencija je veća u zapadnoj i centralnoj Africi, te istočnoj Aziji, te niska u razvijenim zamljama(sa izuzetkom Japana). U više od 75% slučajeva glavni uzrok ovog karcinoma je infekcija sa virusom hepatitisa B i C.

 

Istraživači iz Finske proveli su veliko (62 015 pacijenata) i dugotrajno  istraživanje (od 1972-2002. godine)  koje je obuhvatilo 6 geografskih regija u Finskoj kako bi ispitali utjecaj konzumacije kave i pojave primarnog karcinoma jetre.

Finci u prosjeku piju veće količine kave dnevno, odnosno po glavi stanovnika godišnje 11.4 kg, dok npr. Japanci piju 3.2 kg kave godišnje, a Amerikanci 4.1 kg godišnje po glavi stanovnika.  Prevalencija primarnog karcinoma jetre i hepatitis B i C infekcija je niska u Finskoj, što je autore studije navelo na hipotezu kako kava štiti od karcinoma jetre.

Uz pomoć upitnika skupljeni su svi podaci: demografski, o životnim navikama (konzumacija alkohola, kave, pušenje cigareta) te osobna anamneza svakog ispitanika uključujući i indeks tjelesne mase. Određena je razina enzima GGT iz venske krvi. Primarni karcinom jetre je uključio sve histološke tipove poput hepatocelularnog, adenokarcinoma i kolangiokarcinoma.

Prosječna konzumacija kave kod Finaca je 5 šalica dnevno (1 šalica odgovara 1 dcl), a obrnuto je proporcionalna stupnju edukacije ispitanika i razini GGT u serumu.

Autori studije zaključili su da konzumacija kave smanjuje rizik od karcinoma jetre, a razina GGT u krvi je povezana sa povečanim rizikom od pojave primarnog karcinoma jetre kod finske populacije.

Daljnje studije trebale bi ispitati mehanizme na koji način kava i koji njeni sastojci smanjuju rizik od pojave karcinoma jetre.

Literatura: Hepatology. 2008;48:7-9, 129-136.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijabetes

Jesu li ovi problemi zbog dijabetesa?

Dugotrajno oštećenje jetrenog tkiva

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ciroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Ciroza jetre

Hepatitis B i C

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Hepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja i uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (kronični). Virusi hepatitisa označavaju se slovima od A do G. Treba napomenuti da se uzrok hepatitisa ponekad ne može objasniti, što upućuje na to da neki virusi još nisu otkriveni. Kronični hepatitis B i C, u […]

Kože

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Vitamin E

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Jetra

Može li se hemangiom na jetri liječiti ili smanjiti?

Iz iste kategorije

Onkologija

Antidepresivi kao dodatna terapija boli onkoloških bolesnika

Vrijeme čitanja članka: 5 minute The International Association for the Study of Pain (IASP) definira bol kao neugodno senzorno i emocionalno iskustvo povezano s aktualnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Onkologija

Pregled dojki

Onkologija

Što je palijativna medicina i koje su perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ljudski život je jedan i neponovljiv i svako ljudsko biće ima pravo da ga dostojanstveno završi. Završetak ljudskog života u suosjećanju i ljudskom dostojanstvu je temeljni postulat.

Onkologija

Serumske vrijednosti Vitamina D u onkoloških bolesnika

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Posljednjih dvadesetak godina istraživanja u području uloge vitamina D u imunološkim procesima, metabolizmu i onkologiji dobila su značajnu ulogu. Vitamin D receptor (VDR) nalazi se na normalnim stanicama.

Onkologija

Mjesto bikalutamida u hormonskoj terapiji raka prostate

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Rak prostate je drugi po učestalosti malignom kod muškaraca, kako u zemljama Zapada tako i u Republici Hrvatskoj (16% od ukupno oboljelih muškaraca od raka). U Hrvatskoj je 2009.godine od raka prostate.

Onkologija

Karcinom prostate

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Karcinom prostate je maligna bolest prostate od koje obolijevaju većinom muškarci stariji od 50 godina i jedan je od vodećih uzroka smrti .Ukoliko se javi u mlađih ljudi tada bolest ima lošiju prognozu.

Onkologija

Rak dojke

Onkologija

Prevencija raka prostate i antioksidansi

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Karcinom prostate je u novije vrijeme prepoznat kao jedan od vodećih zdravstvenih problema muškaraca druge i treće životne dobi. Najčešća je maligna bolest muške populacije i drugi uzročnik smrti.