Prema sadašnjim podacima karcinom jetre je treći po učestalosti uzrok smrti među malignim oboljenjima u svijetu. Incidencija je veća u zapadnoj i centralnoj Africi, te istočnoj Aziji, te niska u razvijenim zamljama(sa izuzetkom Japana). U više od 75% slučajeva glavni uzrok ovog karcinoma je infekcija sa virusom hepatitisa B i C.
Istraživači iz Finske proveli su veliko (62 015 pacijenata) i dugotrajno istraživanje (od 1972-2002. godine) koje je obuhvatilo 6 geografskih regija u Finskoj kako bi ispitali utjecaj konzumacije kave i pojave primarnog karcinoma jetre.
Finci u prosjeku piju veće količine kave dnevno, odnosno po glavi stanovnika godišnje 11.4 kg, dok npr. Japanci piju 3.2 kg kave godišnje, a Amerikanci 4.1 kg godišnje po glavi stanovnika. Prevalencija primarnog karcinoma jetre i hepatitis B i C infekcija je niska u Finskoj, što je autore studije navelo na hipotezu kako kava štiti od karcinoma jetre.
Uz pomoć upitnika skupljeni su svi podaci: demografski, o životnim navikama (konzumacija alkohola, kave, pušenje cigareta) te osobna anamneza svakog ispitanika uključujući i indeks tjelesne mase. Određena je razina enzima GGT iz venske krvi. Primarni karcinom jetre je uključio sve histološke tipove poput hepatocelularnog, adenokarcinoma i kolangiokarcinoma.
Prosječna konzumacija kave kod Finaca je 5 šalica dnevno (1 šalica odgovara 1 dcl), a obrnuto je proporcionalna stupnju edukacije ispitanika i razini GGT u serumu.
Autori studije zaključili su da konzumacija kave smanjuje rizik od karcinoma jetre, a razina GGT u krvi je povezana sa povečanim rizikom od pojave primarnog karcinoma jetre kod finske populacije.
Daljnje studije trebale bi ispitati mehanizme na koji način kava i koji njeni sastojci smanjuju rizik od pojave karcinoma jetre.
Literatura: Hepatology. 2008;48:7-9, 129-136.
23.12.2015