Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, fenola, pigmenata i vitamina. Stoljećima se koristi u ljekovite svrhe, a i znanost je potvrdila da med, barem u laboratorijskim uvjetima, posjeduje antibakterijska, antiviralna svojstva, kao i antidijabetička, antikarcinogena, protuupalna svojstva i sposobnost olakšavanja zacjeljivanja rana. Med ima blagotvorno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava, kao i živčanog i respiratornog sustava. Iako loše kvalitete, postoje dokazi da med može ublažiti kašalj kod djece i popraviti kvalitetu sna učinkovitije od lijekova protiv kašlja ili placeba.

Kako prepoznati kvalitetan med?

Ljekovitost meda ovisi o nekoliko čimbenika uključujući geografsko porijeklo, vrstu nektara, vremenske uvjete i doba godine. Također, za maksimalnu dobrobit, važno je pravilno postupanje s medom. Nekvalitetni med dobiva se skupljanjem nezrelog meda, korištenjem loših metoda vrcanja i kontaminacijom stranim tvarima. Nažalost, učinkovite metode za procjenu kvalitete meda nema izuzev provedbe stručnih fizikalno-kemijskih analiza, no kristalizacija meda na nižim temperaturama može biti znak da se radi o pravom medu, a ne lažnom patvorenom medu. Također, neka su istraživanja pokazala da med tamnije boje sadrži više antioksidansa, što bi moglo ukazivati na njegovu kvalitetu. Iskusni poznavatelji meda kažu da je pravi med gust, blago gorkastog i tvrdog okusa na jeziku i „medenog“ mirisa.

Zanimljiva veza jogurta i meda

Nova istraživanja objavljena u časopisu The Journal of Nutrition pokazala su da dodavanje meda u jogurt ne samo da poboljšava okus jogurta, već također može pomoći probiotičkim kulturama da uspješnije prežive probavu u probavnom sustavu i ugrade se tamo gdje su najpotrebnije, u našim crijevima gdje održavaju ravnotežu u crijevnom mikrobiomu.

U fermentiranim mliječnim proizvodima poput jogurta, grčkog jogurta i kiselog mlijeka nalaze se probiotički sojevi poput Bifidobacterium animalis, koji mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava, potaknuti redovitu probavu pa čak imati i pozitivan učinak na raspoloženje i pamćenje. Tijekom probave hrane, enzimi u probavnom sustavu u tijelu nužni su za pravilnu razgradnju hrane, međutim, mogu smanjiti broj dobrih bakterija koje unosimo hranom. Ovaj mehanizam svakako je koristan za uništenje patogenih mikroorganizama, međutim ujedno se na taj način eliminiraju i korisne bakterije.

Nova su istraživanja o utjecaju meda na mikroorganizme prvo provedena u laboratorijskim uvjetima, gdje su istraživači testirali četiri različite vrste meda (lucerna, heljda, djetelina i cvijet naranče) na održivost B. animalis u jogurtu kroz simulirane procese probave. Otkrili su da je jogurt s medom, osobito s djetelinskim medom, podržavao preživljavanje probiotika u crijevnoj fazi probave.

Nakon istraživanja u laboratorijskim uvjetima, znanstvenici su proveli i kliničko istraživanje, u kojem je 66 zdravih odraslih osoba konzumiralo jogurt s djetelinskim medom i pasterizirani jogurt bez živih bakterija tijekom dva tjedna. Rezultati su pokazali da je kombinacija jogurta i meda podržala preživljavanje probiotika u crijevima, potvrđujući laboratorijske nalaze. Međutim, nije bilo promjena u vremenu prolaska kroz crijeva, učestalosti pražnjenja crijeva, niti u raspoloženju i kognitivnim funkcijama, vjerojatno zato što su sudionici već bili zdravi i imali redovitu probavu.

Usporedba meda i šećera

U manjoj naknadnoj studiji, s 36 sudionika, znanstvenici su testirali i treću opciju, a to je jogurt s dodatkom šećera. Kada su usporedili sve tri varijante (jogurt s medom, pasterizirani jogurt bez živih kultura, te jogurt sa šećerom), otkrili su da kombinacija jogurta i meda najbolje čuva probiotike, ali nisu zabilježili nikakve učinke na zdravstvene pokazatelje.

Zdravlje crijeva ojačajte dodatno vlaknima

S obzirom da med predstavlja dodani šećer, za opće zdravlje i održavanje adekvatne tjelesne mase s medom ne valja pretjerivati. Za blagotvoran učinak dovoljna je jedna žlica meda u jogurtu. Zdravlje crijeva, a time i cijelog organizma možemo podržati dodavanjem vlakana u svoju prehranu koji služe kao hrana dobrim bakterijama. Primjerice, neka vam dan započne doručkom s integralnima žitaricama, bobičastim voćem, sjemenkama ili orašastim plodovima s jogurtom i ne zaboravite dodati malo meda.

Literatura:

  • Al-Kafaween MA, Alwahsh M, Mohd Hilmi AB, Abulebdah DH. Physicochemical Characteristics and Bioactive Compounds of Different Types of Honey and Their Biological and Therapeutic Properties: A Comprehensive Review. Antibiotics (Basel). 2023;12(2):337.
  • Kuitunen I, Renko M. Honey for acute cough in children – a systematic review. Eur J Pediatr. 2023 Sep;182(9):3949-3956. doi: 10.1007/s00431-023-05066-1. Epub 2023 Jun 25. PMID: 37355498; PMCID: PMC10570220.
  • Mysonhimer AR, Brown MD, Alvarado DA, Cornman E, Esmail M, Abdiel T, Gutierrez K, Vasquez J, Cannavale CN, Miller MJ, Khan NA, Holscher HD. Honey Added to Yogurt with Bifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173 010/CNCM I-2494 Supports Probiotic Enrichment but Does Not Reduce Intestinal Transit Time in Healthy Adults: A Randomized, Controlled, Crossover Trial. J Nutr. 2024 Aug;154(8):2396-2410.
  • Alvarado DA, Ibarra-Sánchez LA, Mysonhimer AR, Khan TA, Cao R, Miller MJ, Holscher HD. Honey Varietals Differentially Impact Bifidobacterium animalis ssp. lactis Survivability in Yogurt through Simulated In Vitro Digestion. J Nutr. 2024 Mar;154(3):866-874.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Nutricionizam

Neredovita stolica i detox

Mikroorganizmi

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Upala mokraćnog sustava

D-manoza, šećer kao rješenje upale

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteD-manoza je jednostavan šećer prisutan u mnogim biljkama. Iako je slična glukozi, razlikuje se po tome što se ne pretvara u glikogen niti se pohranjuje u organizmu, već se brzo izlučuje putem urina. Zbog toga ju mogu koristiti i dijabetičari koji svoju bolest drže pod kontrolom. Prirodni izvori D-manoze D-manoza se prirodno nalazi u većim […]

Gubitak tjlesne mase

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Trudnoća

Molim vas mišljenje o gestacijskom dijabetesu.

Borovnice

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?