Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, fenola, pigmenata i vitamina. Stoljećima se koristi u ljekovite svrhe, a i znanost je potvrdila da med, barem u laboratorijskim uvjetima, posjeduje antibakterijska, antiviralna svojstva, kao i antidijabetička, antikarcinogena, protuupalna svojstva i sposobnost olakšavanja zacjeljivanja rana. Med ima blagotvorno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava, kao i živčanog i respiratornog sustava. Iako loše kvalitete, postoje dokazi da med može ublažiti kašalj kod djece i popraviti kvalitetu sna učinkovitije od lijekova protiv kašlja ili placeba.
Kako prepoznati kvalitetan med?
Ljekovitost meda ovisi o nekoliko čimbenika uključujući geografsko porijeklo, vrstu nektara, vremenske uvjete i doba godine. Također, za maksimalnu dobrobit, važno je pravilno postupanje s medom. Nekvalitetni med dobiva se skupljanjem nezrelog meda, korištenjem loših metoda vrcanja i kontaminacijom stranim tvarima. Nažalost, učinkovite metode za procjenu kvalitete meda nema izuzev provedbe stručnih fizikalno-kemijskih analiza, no kristalizacija meda na nižim temperaturama može biti znak da se radi o pravom medu, a ne lažnom patvorenom medu. Također, neka su istraživanja pokazala da med tamnije boje sadrži više antioksidansa, što bi moglo ukazivati na njegovu kvalitetu. Iskusni poznavatelji meda kažu da je pravi med gust, blago gorkastog i tvrdog okusa na jeziku i „medenog“ mirisa.
Zanimljiva veza jogurta i meda
Nova istraživanja objavljena u časopisu The Journal of Nutrition pokazala su da dodavanje meda u jogurt ne samo da poboljšava okus jogurta, već također može pomoći probiotičkim kulturama da uspješnije prežive probavu u probavnom sustavu i ugrade se tamo gdje su najpotrebnije, u našim crijevima gdje održavaju ravnotežu u crijevnom mikrobiomu.
U fermentiranim mliječnim proizvodima poput jogurta, grčkog jogurta i kiselog mlijeka nalaze se probiotički sojevi poput Bifidobacterium animalis, koji mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava, potaknuti redovitu probavu pa čak imati i pozitivan učinak na raspoloženje i pamćenje. Tijekom probave hrane, enzimi u probavnom sustavu u tijelu nužni su za pravilnu razgradnju hrane, međutim, mogu smanjiti broj dobrih bakterija koje unosimo hranom. Ovaj mehanizam svakako je koristan za uništenje patogenih mikroorganizama, međutim ujedno se na taj način eliminiraju i korisne bakterije.
Nova su istraživanja o utjecaju meda na mikroorganizme prvo provedena u laboratorijskim uvjetima, gdje su istraživači testirali četiri različite vrste meda (lucerna, heljda, djetelina i cvijet naranče) na održivost B. animalis u jogurtu kroz simulirane procese probave. Otkrili su da je jogurt s medom, osobito s djetelinskim medom, podržavao preživljavanje probiotika u crijevnoj fazi probave.
Nakon istraživanja u laboratorijskim uvjetima, znanstvenici su proveli i kliničko istraživanje, u kojem je 66 zdravih odraslih osoba konzumiralo jogurt s djetelinskim medom i pasterizirani jogurt bez živih bakterija tijekom dva tjedna. Rezultati su pokazali da je kombinacija jogurta i meda podržala preživljavanje probiotika u crijevima, potvrđujući laboratorijske nalaze. Međutim, nije bilo promjena u vremenu prolaska kroz crijeva, učestalosti pražnjenja crijeva, niti u raspoloženju i kognitivnim funkcijama, vjerojatno zato što su sudionici već bili zdravi i imali redovitu probavu.
Usporedba meda i šećera
U manjoj naknadnoj studiji, s 36 sudionika, znanstvenici su testirali i treću opciju, a to je jogurt s dodatkom šećera. Kada su usporedili sve tri varijante (jogurt s medom, pasterizirani jogurt bez živih kultura, te jogurt sa šećerom), otkrili su da kombinacija jogurta i meda najbolje čuva probiotike, ali nisu zabilježili nikakve učinke na zdravstvene pokazatelje.
Zdravlje crijeva ojačajte dodatno vlaknima
S obzirom da med predstavlja dodani šećer, za opće zdravlje i održavanje adekvatne tjelesne mase s medom ne valja pretjerivati. Za blagotvoran učinak dovoljna je jedna žlica meda u jogurtu. Zdravlje crijeva, a time i cijelog organizma možemo podržati dodavanjem vlakana u svoju prehranu koji služe kao hrana dobrim bakterijama. Primjerice, neka vam dan započne doručkom s integralnima žitaricama, bobičastim voćem, sjemenkama ili orašastim plodovima s jogurtom i ne zaboravite dodati malo meda.
Literatura:
- Al-Kafaween MA, Alwahsh M, Mohd Hilmi AB, Abulebdah DH. Physicochemical Characteristics and Bioactive Compounds of Different Types of Honey and Their Biological and Therapeutic Properties: A Comprehensive Review. Antibiotics (Basel). 2023;12(2):337.
- Kuitunen I, Renko M. Honey for acute cough in children – a systematic review. Eur J Pediatr. 2023 Sep;182(9):3949-3956. doi: 10.1007/s00431-023-05066-1. Epub 2023 Jun 25. PMID: 37355498; PMCID: PMC10570220.
- Mysonhimer AR, Brown MD, Alvarado DA, Cornman E, Esmail M, Abdiel T, Gutierrez K, Vasquez J, Cannavale CN, Miller MJ, Khan NA, Holscher HD. Honey Added to Yogurt with Bifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173 010/CNCM I-2494 Supports Probiotic Enrichment but Does Not Reduce Intestinal Transit Time in Healthy Adults: A Randomized, Controlled, Crossover Trial. J Nutr. 2024 Aug;154(8):2396-2410.
- Alvarado DA, Ibarra-Sánchez LA, Mysonhimer AR, Khan TA, Cao R, Miller MJ, Holscher HD. Honey Varietals Differentially Impact Bifidobacterium animalis ssp. lactis Survivability in Yogurt through Simulated In Vitro Digestion. J Nutr. 2024 Mar;154(3):866-874.
31.8.2024