Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, fenola, pigmenata i vitamina. Stoljećima se koristi u ljekovite svrhe, a i znanost je potvrdila da med, barem u laboratorijskim uvjetima, posjeduje antibakterijska, antiviralna svojstva, kao i antidijabetička, antikarcinogena, protuupalna svojstva i sposobnost olakšavanja zacjeljivanja rana. Med ima blagotvorno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava, kao i živčanog i respiratornog sustava. Iako loše kvalitete, postoje dokazi da med može ublažiti kašalj kod djece i popraviti kvalitetu sna učinkovitije od lijekova protiv kašlja ili placeba.

Kako prepoznati kvalitetan med?

Ljekovitost meda ovisi o nekoliko čimbenika uključujući geografsko porijeklo, vrstu nektara, vremenske uvjete i doba godine. Također, za maksimalnu dobrobit, važno je pravilno postupanje s medom. Nekvalitetni med dobiva se skupljanjem nezrelog meda, korištenjem loših metoda vrcanja i kontaminacijom stranim tvarima. Nažalost, učinkovite metode za procjenu kvalitete meda nema izuzev provedbe stručnih fizikalno-kemijskih analiza, no kristalizacija meda na nižim temperaturama može biti znak da se radi o pravom medu, a ne lažnom patvorenom medu. Također, neka su istraživanja pokazala da med tamnije boje sadrži više antioksidansa, što bi moglo ukazivati na njegovu kvalitetu. Iskusni poznavatelji meda kažu da je pravi med gust, blago gorkastog i tvrdog okusa na jeziku i „medenog“ mirisa.

Zanimljiva veza jogurta i meda

Nova istraživanja objavljena u časopisu The Journal of Nutrition pokazala su da dodavanje meda u jogurt ne samo da poboljšava okus jogurta, već također može pomoći probiotičkim kulturama da uspješnije prežive probavu u probavnom sustavu i ugrade se tamo gdje su najpotrebnije, u našim crijevima gdje održavaju ravnotežu u crijevnom mikrobiomu.

U fermentiranim mliječnim proizvodima poput jogurta, grčkog jogurta i kiselog mlijeka nalaze se probiotički sojevi poput Bifidobacterium animalis, koji mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava, potaknuti redovitu probavu pa čak imati i pozitivan učinak na raspoloženje i pamćenje. Tijekom probave hrane, enzimi u probavnom sustavu u tijelu nužni su za pravilnu razgradnju hrane, međutim, mogu smanjiti broj dobrih bakterija koje unosimo hranom. Ovaj mehanizam svakako je koristan za uništenje patogenih mikroorganizama, međutim ujedno se na taj način eliminiraju i korisne bakterije.

Nova su istraživanja o utjecaju meda na mikroorganizme prvo provedena u laboratorijskim uvjetima, gdje su istraživači testirali četiri različite vrste meda (lucerna, heljda, djetelina i cvijet naranče) na održivost B. animalis u jogurtu kroz simulirane procese probave. Otkrili su da je jogurt s medom, osobito s djetelinskim medom, podržavao preživljavanje probiotika u crijevnoj fazi probave.

Nakon istraživanja u laboratorijskim uvjetima, znanstvenici su proveli i kliničko istraživanje, u kojem je 66 zdravih odraslih osoba konzumiralo jogurt s djetelinskim medom i pasterizirani jogurt bez živih bakterija tijekom dva tjedna. Rezultati su pokazali da je kombinacija jogurta i meda podržala preživljavanje probiotika u crijevima, potvrđujući laboratorijske nalaze. Međutim, nije bilo promjena u vremenu prolaska kroz crijeva, učestalosti pražnjenja crijeva, niti u raspoloženju i kognitivnim funkcijama, vjerojatno zato što su sudionici već bili zdravi i imali redovitu probavu.

Usporedba meda i šećera

U manjoj naknadnoj studiji, s 36 sudionika, znanstvenici su testirali i treću opciju, a to je jogurt s dodatkom šećera. Kada su usporedili sve tri varijante (jogurt s medom, pasterizirani jogurt bez živih kultura, te jogurt sa šećerom), otkrili su da kombinacija jogurta i meda najbolje čuva probiotike, ali nisu zabilježili nikakve učinke na zdravstvene pokazatelje.

Zdravlje crijeva ojačajte dodatno vlaknima

S obzirom da med predstavlja dodani šećer, za opće zdravlje i održavanje adekvatne tjelesne mase s medom ne valja pretjerivati. Za blagotvoran učinak dovoljna je jedna žlica meda u jogurtu. Zdravlje crijeva, a time i cijelog organizma možemo podržati dodavanjem vlakana u svoju prehranu koji služe kao hrana dobrim bakterijama. Primjerice, neka vam dan započne doručkom s integralnima žitaricama, bobičastim voćem, sjemenkama ili orašastim plodovima s jogurtom i ne zaboravite dodati malo meda.

Literatura:

  • Al-Kafaween MA, Alwahsh M, Mohd Hilmi AB, Abulebdah DH. Physicochemical Characteristics and Bioactive Compounds of Different Types of Honey and Their Biological and Therapeutic Properties: A Comprehensive Review. Antibiotics (Basel). 2023;12(2):337.
  • Kuitunen I, Renko M. Honey for acute cough in children – a systematic review. Eur J Pediatr. 2023 Sep;182(9):3949-3956. doi: 10.1007/s00431-023-05066-1. Epub 2023 Jun 25. PMID: 37355498; PMCID: PMC10570220.
  • Mysonhimer AR, Brown MD, Alvarado DA, Cornman E, Esmail M, Abdiel T, Gutierrez K, Vasquez J, Cannavale CN, Miller MJ, Khan NA, Holscher HD. Honey Added to Yogurt with Bifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173 010/CNCM I-2494 Supports Probiotic Enrichment but Does Not Reduce Intestinal Transit Time in Healthy Adults: A Randomized, Controlled, Crossover Trial. J Nutr. 2024 Aug;154(8):2396-2410.
  • Alvarado DA, Ibarra-Sánchez LA, Mysonhimer AR, Khan TA, Cao R, Miller MJ, Holscher HD. Honey Varietals Differentially Impact Bifidobacterium animalis ssp. lactis Survivability in Yogurt through Simulated In Vitro Digestion. J Nutr. 2024 Mar;154(3):866-874.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Eritritol

Predstavlja li konzumacija eritritola rizik za zdravlje?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Donedavno razmatran kao potpuno bezopasan ili čak koristan šećerni alkohol, eritritol je najnovijom studijom znanstvenika s Cleveland klinike dobio potencijalno negativnu reputaciju. Naime, istraživanje objavljeno krajem veljače 2023. godine u časopisu Nature Medicine ukazalo je kako unos eritritola može uzrokovati neželjene kardiovaskularne događaje poput infarkta miokarda i moždanog udara uslijed utjecaja na zgrušavanje krvi i […]

Djeca

Zašto je važno djeci ograničiti unos zaslađenih napitaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Zaslađeni napitci, poput negaziranih ili gaziranih osvježavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sirupa i sličnih proizvoda predstavljaju izvor „praznih” kalorija i jednostavnih šećera, a dobro je poznato da se pretjerani unos ovih tvari povezuje s povećanim rizikom za razvoj brojnih kroničnih bolesti. Osim toga, takvi napitci nerijetko sadrže i sintetske aditive poput konzervansa i bojila za koje […]

Botulizam

Dojenački botulizam: zašto med može biti opasan za dojenčad

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Botulizam je rijetka, ali potencijalno smrtonosna bolest uzrokovana toksinima bakterije Clostridium botulinum. Kod dojenčadi izvor zaraze može biti med zagađen sporama ove opasne bakterije. Uzročnik botulizma Clostridium botulinum (C. botulinum) je anaerobna bakterija (raste u uvjetima bez kisika) koja je široko rasprostranjena u okolišu (u tlu, prašini, na biljkama, u probavnom sustavu životinja). U nepovoljnim […]

Gestacijski dijabetes

Molim vas mišljenje o gestacijskom dijabetesu.

Pobačaj

Rekao je ginekolog da je uzrok pobačaja vjerojatno nizak šećer, pa vas molim savjet što napraviti.

Arterijska

Periferna arterijska bolest u bolesnika sa šećernom bolesti 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Liječenje periferne arterijske bolesti (PAB) u bolesnika sa šećernom bolesti (ŠB) usmjereno je u 2 pravca: jedno je liječenje i kontrola kardiovaskularnih čimbenika rizika, a drugi je terapija simptoma, lezija nastalih zbog PAB i poboljšanje arterijske cirkulacije. Veoma je važno da se stave pod kontrolu svi promjenjivi kardiovaskularni čimbenici rizika promjenom loših životnih navika i […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?