Prehrambene zanimljivosti o patlidžanu

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Patlidžan botanički pripada skupini biljaka iz porodice Solanaceae u koju se također ubrajaju krumpir i rajčica. Iako se patlidžan jede u cijelom svijetu, smatramo ga pravom mediteranskom namirnicom…

Patlidžan botanički pripada skupini biljaka iz porodice Solanaceae u koju se također ubrajaju krumpir i rajčica. Iako se patlidžan jede u cijelom svijetu, smatramo ga pravom mediteranskom namirnicom. Njegove glavne nutritivne karakteristike su niska kalorijska vrijednost i nizak udio ugljikohidrata, a bogatstvo vlakana. No, njegov glavni adut su antioksidansi kojih ima obilje.

Antioksidansi u prirodi pružaju protutežu slobodnim radikalima. Istraživanja pokazuju kako antioksidansi imaju sposobnost prevenirati mnoge kronične bolesti poput bolesti srca i karcinoma.

Termička obrada povećava udio antioksidansa u patlidžanu

Izlaganje hrane toplini obično dovodi do gubitka vrijednih tvari poput vitamina, međutim to nije uvijek pravilo. Naime, postoje namirnice kojima nutritivna vrijednost kuhanjem ili pečenjem može narasti. Upravo je takav slučaj i s patlidžanom. Ozbiljna istraživanja pokazala su kako kuhanjem i pečenjem patlidžana na roštilju raste udio fenolnih komponenti, antioksidansa poput klorogene i kafeinske kiseline. Također, sposobnost hvatanja slobodnih radikala, ponajviše ona superoksid aniona, je veća kod patlidžana koji su termički obrađeni u usporedbi sa sirovim patlidžanima. Slično je i s rajčicom, koja pripada istoj porodici kao i patlidžan, kojoj biološka aktivnost odnosno udio likopena s termičkom obradom raste.  

Blagodati patlidžana

Patlidžan je odličan u sklopu prehrane za kontrolu glukoze u krvi zbog niskog udjela ugljikohidrata, a visokog udjela vlakana. Također, određena su istraživanja pokazala kako polifenoli, od kojih se neki mogu pronaći i u patlidžanu, mogu smanjiti apsorpciju glukoze i povećati proizvodnju inzulina. Zbog male kalorijske vrijednosti patlidžan je idealna namirnica redukcijskog jelovnika. Određena istraživanja na životinjama pokazala su kako patlidžan može poboljšati funkciju srca i smanjiti razinu LDL kolesterola i triglicerida. Također, laboratorijska istraživanja su pokazala kako patlidžan sadrži specifičan glikozid koji uništava stanice karcinoma. No dok se ove činjenice ne potvrde kliničkim istraživanjima, mudro je obogatiti prehranu kako patlidžanom, tako i drugim voćem i povrćem jer epidemiološka istraživanja pokazuju veliku korist prehrane bogate voćem i povrćem za prevenciju karcinoma.

Kako ga pripremati

U sklopu dijete s nižim udjelom ugljikohidrata, kriške patlidžana uvaljane u brašno i kratko popržene u ulju mogu zamijeniti kruh u sendvičima
Od patlidžana se priprema odličan namaz na kruh – patlidžan ispeći u pećnici u kori dok ne postane sasvim mekan, ostaviti ga pokrivenog da se malo ohladi, oguliti, te pomiješati s maslinovim uljem, češnjakom, limunovim sokom, jogurtom i začinima po želji
Kockice patlidžana pečenog u pećnici ili na roštilju dodajte u šalšu s tjesteninom, hladne salate s kvinojom ili poslužite kao prilog mesu uz pečene tikvice i papriku
Napravite povrtnu musaku tako da slažete redove kriški pečenog patlidžana, polijevate umakom od rajčice i pospete ribanim sirom i zapečete u pećnici
Dobro je znati kako se patlidžan nalazi pri dnu popisa voća i povrća u kojima se nalaze ostaci pesticida. Od apsorpcije pesticida plod uvelike štiti njegova kora.

Kada u prehrani izbjegavati patlidžan

Iako se na temelju dosadašnjih istraživanja ne može donijeti konačan zaključak kako biljke iz porodice pomoćnica djeluju negativno na simptome autoimunih bolesti, ipak se savjetuje oprez. Moguće je kako alkaloid solanin iz te porodice biljaka izaziva upalu i da je odgovoran zašto se nekim osobama koje pate od upale popraćene jakom boli primjerice kod reumatskih bolesti, simptomi ublaže kada eliminiraju navedene namirnice iz prehrane.

Također, patlidžan može izazivati alergije. Identitet mnogih alergena iz patlidžana još nije otkriven, no ustanovljeno je kako uzročnik alergije kod određenih osoba može biti i važan enzim polifenol oksidaza.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Srce

Možete li mi protumačiti nalaz EKG-a?

Budnost

Psihijatrijski poremećaji i spavanje – 4. dio

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta 5. Shizofrenija Za razliku od prethodno navedenih psihijatrijskih poremećaja, spavanje nije temeljna značajka shizofrenije. Međutim, problemi sa spavanjem, uključujući poteškoće s uspavljivanjem i prosnivanjem (održavanjem sna bez buđenja) te smanjenu kvalitetu sna, česti su kod oboljelih od shizofrenije, iako ne postoje sustavni epidemiološki podaci o prevalenciji poremećaja spavanja u ovoj populaciji. Dodatna vrsta problema sa […]

Testis

Nespušteni testis

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Testisi se, tijekom embrionalnog razvoja, stvaraju u retroperitoneumu i to u visini bubrega. Slijedi proces spuštanja testisa, (lat. – descensus testis) na njihovo mjesto u mošnjama (lat. – scrotum). To spuštanje se odvija krajem osmog mjeseca embrionalnog (intrauterinog) razvoja kada se testisi trebaju spustiti u skrotum tako da se muška beba rodi s oba testisa […]

Urin

Derivacija urina

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ovdje ćemo navesti neke podatke općenito o značenju pojma derivacije urina kao i kirurškim mogućnostima njezine izvedbe. Pojam derivacije urina načelno označava izvođenje mokraćnog sustava na neko neprirodno mjesto pa je iz toga jasno da je kirurški postupak derivacije urina gotovo uvijek nužda, a ne izbor. Sam način izvedbe derivacije možda dijelom može biti izbor […]

Alkohol

Konzumacija alkohola

Starija životna dob

Zatajivanje srca u starijoj životnoj dobi – 1. dio                                          

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Zatajivanje srca (ZS) je klinički sindrom koji označava slabljenje srčane funkcije koje nastaje zbog strukturnih i funkcionalnih promjena srca. Najčešći simptomi koji se javljaju kod kroničnog ZS su umor, zaduha, kratkoća daha, oticanje potkoljenica, u težim slučajevima gubitak tjelesne mase, bolovi u grudima, poremećaji svijesti. Starenjem populacije raste incidencija ZS, ali raste i morbiditet i […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]