Maligne bolesti i dodaci prehrani – plodno tlo za obmane

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Primjena dodataka prehrani iznimno je raširena među onkološkim bolesnicima. Prema istraživanjima, više od 50 % onkoloških bolesnika poseže…

Primjena dodataka prehrani iznimno je raširena među onkološkim bolesnicima.  Prema istraživanjima, više od 50 % onkoloških bolesnika poseže za pripravcima i to najčešće bez znanja svog liječnika. Činjenica je da postoji biološki aktivni spojevi čija se suportivna primjena u terapiji bolesti sve češće afirmira u znanstvenim studijama. To je prije svega kontrolirana primjena vitamina D, kurkumina, betaglukana, eikozapentaenske masne kiseline i određenog ljekovitog bilja te vitaminskih pripravaka.  No, valja imati na umu da je ovo područje unosan posao zbog čega na tržištu postoji i brojne prijevare koje obećavaju spektakularna izlječenja te mogu biti opasna po zdravlje osobito ako pacijent odbija standardno liječenje posežući za tzv. čudotvornim pripravcima.

 

Odbor za nadriliječništvo

U SAD su prijevare na temu liječenja karcinoma posebice uzele maha pa je i osnovan tzv. Quackery odbor odnosno odbor za nadriliječništvo čiji je cilj informirati pacijente o obmanama koje su sveprisutne po raznim medijima. Među ostalim, odbor donosi informacije na što treba obratiti pažnju pacijent kada se susretne s promidžbenim materijalom novog „čudotvornog lijeka . Izjave poput: „nov način pomoći oboljelima od malignih bolesti“,  „čudotvorni lijek za kojeg farmaceutska industrija ne žele da znate“, „učinkovitije od kemoterapije“, „štiti dobre stanice, a ubija zloćudne“  valja odmah promatrati kritički. Uz bombastične nazive, nerijetko su u materijalima prisutni iskustva ljudi koji su uz pomoć dotičnog pripravka čarobno izliječeni te podržavajuća izjava doktora odnosno osobe od povjerenja kojom se umjesto znanstvenih dokaza o djelotvornosti daje privid ozbiljnosti cijele priče. Ovo su samo neki od primjera zavaravanja pacijenata, a savjet je uvijek se dobro informirati na provjerenim znanstvenim izvorima.

Primjeri iz prakse

Primjer lažnog, pa i  potencijalno opasnog oglašavanja nalazimo u supstanci naziva amigdalin (vitamin B17) koji se na raznim internetskim stranicama često navodi kao lijek za karcinom. Riječ je o spoju koji se nalazi u košticama određenog voća, osobito marelica.  Amigdalin se prvi put koristio kao „čudotvorni lijek“ prije više od 100 godina u Rusiji, od kuda se priča proširila diljem svijeta pa je i pročišćeni oblik naziva Laetrile bio popularna alternativna terapija karcinoma 60ih godina prošlog stoljeća. Teorija je da se u probavnom sustavu amigdalin metabolizira do cijanida koji ubija zloćudne stanice. Osim što ova teza nema potvrdu u istraživanju na ljudima, praksa je koja može biti vrlo opasna, čak i smrtonosna.  Naime, moguća posljedica uzimanja amigdalina je, u stvari, trovanje cijanidom koje se, među ostalim, očituje mučninom, groznicom, nervozom.  Slučaj trovanja zabilježen je i ove godine u časopisu Case Reports in Emergency Medicine. Radilo se o ženi dobi 73 godina kojoj je dijagnosticiran karcinom gušterače. Karcinom je operiran, no metastazirao je na jetru i bubrege. Gospođa je odbila kemoterapiju i po savjetu naturopata požela uzimati tablete amigdalina u dozi od 1500 mg dnevno. Vrlo brzo su se razvili simptomi trovanja: mučnina, povraćanje, tahikardija, bol u trbuhu, dezorijentacija. Po primitku u bolnicu liječnici su zaključili da se radi o trovanju cijanidom te joj dali protulijek (5 g vitamina B12 intravenozno) što je brzo dovelo do povlačenja simptoma i oporavka.

Graviola je biljka karakteristična za južnu Ameriku koja sadrži alkaloide i acetogenine, aktivne spojeve koji po navodima nekih web stranica ubijaju maligne stanice čak 12 vrsta karcinoma, a zdrave stanice ostavljaju netaknute.  In vitro i in vivo studije pokazuju određenu blagodat koja međutim nije potvrđena studijama na pacijentima s karcinomom. Dodatno, pregledna studija objavljena 2017 godine u časopisu The Annals of the New York Academy of Sciences otkriva da spojevi prisutni u gravioli djeluju neurotoksično uzrokujući simptome nalik onima kod Parkinsonove bolesti.

Jedan od značajnih primjera nadriliječništva je zasigurno liječenje soda bikarbonom.  Početak ove priče dugujemo njemačkom znastveniku Ottu Warburgu koji je postavio teoriju da tumorske stanice imaju niski pH. Posljedično, zaključak je da  je alkalizacija, kao suprotni proces,  rješenje za izlječenje.  Tu u priču nastupa soda bikarbona koja povećava lužnatost organizma. No, činjenično je stanje da  osim u patološkim stanjima acidoze (viška H+ iona) i alkaloze (manjka H+ iona), organizam uspijeva održati pravilni pH. Stoga i ne čudi da  ova teorija nema potvrdu u znanosti,  no zato literatura bilježi  slučajeve hospitalizacije zbog metaboličke alkaloze (stanje u kojem je pH krvi neprimjereno visok, a koje se očituje  disritmijama, grčevima mišića, neravnotežom elektrolita) uzrokovane uzimanjem neprimjerenih doza sode bikarbone u liječenju karcinoma.

Pacijentima se savjetuje oprez

Činjenica je da je tema dodataka prehrani kod malignih bolesti pacijentima koji su u potrazi za izlječenjem izuzetno zanimljiva.  Stoga i ne čudi, njihov nekritični stav oglašavanju. Ipak , valja biti svjestan da dodaci prehrani ne podliježu strogim kriterijima procjene sigurnosti i kvalitete kao što je to slučaj kod lijekova te da se danas preko interneta može kupiti svašta i to iz neprovjerenih izvora. Ostaje i pitanje interakcije mnogih supstanci s lijekovima, područje koje zasigurno nije dovoljno istraženo kao i nedostatak randomiziranih kliničkih studija na ovu temu.

Stoga, pripravke kod zloćudnih bolesti valja uzimati u dogovoru s liječnikom te kao potpora standardnoj terapiji, nikako kao alternativa njoj jer samo na takav način mogu imati povoljan učinak i poboljšati kvalitetu života bolesnika.

 

Literatura:

·  Deng G, Cassileth B. Complementary or alternative medicine in cancer care-myths and realities. Nat Rev Clin Oncol. 2013;10(11):656-64.

·  Robotin MC, Penman AG. Integrating complementary therapies into mainstream cancer care: which way forward? Med J Aust. 2006;185(7):377-9.

·  Yang AK, He SM, Liu L, Liu JP, Wei MQ, Zhou SF. Herbal interactions with anticancer drugs: mechanistic and clinical considerations. Curr Med Chem. 2010;17(16):1635-78.

·   Deng G, Cassileth B.Integrative oncology: an overview. Am Soc Clin Oncol Educ Book. 2014:233-42.

·  Blaheta RA, Nelson K, Haferkamp A, Juengel E. Amygdalin, quackery or cure? Phytomedicine. 2016;23(4):367-76
·  Dang T, Nguyen C, Tran PN. Physician Beware: Severe Cyanide Toxicity from Amygdalin Tablets Ingestion. Case Rep Emerg Med. 2017;2017:428952

Tundis R, Xiao J, Loizzo MR. Annona species (Annonaceae): a rich source of potential antitumor agents? Ann N Y Acad Sci. 2017;1398(1):30-36.
Galinko LB et al. A Basic Therapy Gone Awry. Am J Crit Care. 2017;26(6):491-494.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]