Endoskopske metode u gastroenterologiji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Endoskopske metode u gastroenterologiji su gastroskopija, kolonoskopija, enteroskopija (pregled tankog crijeva). Dalje tu spada endoskopski ultrazvuk, dakle ultrazvučni aparat na vrhu endoskopskog aparata kojim se može učiniti ultrazvučni pregled.

Endoskopske  metode  u gastroenterologiji su gastroskopija, kolonoskopija, enteroskopija (pregled  tankog crijeva ). Dalje  tu spada endoskopski ultrazvuk, dakle ultrazvučni aparat na  vrhu endoskopskog aparata kojim se  može  učiniti ultrazvučni pregled iz lumena crijeva sa  odličnim prikazom gušterače,  žučnih vodova i limfnih čvorova u tom području, te  stjenke  želuca, jednjaka  i dvanaesnika. Zadnja  metoda, koja  je  u pravilu terapijska je ERCP, endoskopska  retrogradna  kolangiopankreatografija, kojom se  mogu ukloniti konkrementi iz žučnih vodova, te  vršiti razni zahvati kod  žutice  i tumora  jetre,  gušterače  i žučnih vodova. Gastroskopija  i kolonoskopija su postale  rutinske  metode u dijagnostici bolesti probavne cijevi, a  preventivni pregledi dio su opće zdravstvene  kulture.

Gornjomendoskopijomili gastroskopijom, pregledava se sluznica gornjeg dijela probavnog sustava,  jednjak, želudac i dvanaesnik. Pretraga se izvodi vrlo tankim savitljivim instrumentom, poput malog prsta, nakome se nalazi optički instrumenti izvor svijetla, što omogućuje prikaz unutrašnjosti organana vanjskome kranu. Pretraga se izvodi na lijevom boku, na tašte ili nakon gladovanja najmanje 4 sata. Prije pretrage se postavi štitnik za usta, te se daje lokalna anestezija lidokainom u obliku spreja. Za vrijeme pretrage bolesnik može normalno disati, bilo na usta ili nos. Aparat se pažljivo uvodi kroz usta, dalje u jednjak, želudac i dvanaesnik. Pretraga je u osnovi neugodna, ali nije bolna. Ako su ljudi izrazito osjetljivi ili se boje pretrage,  može se obaviti u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Liječnik tijekom pretrage može uzeti mali uzorak tkiva za dodatne pretrage, za određivanje H.pylori, koja predstavlja čimbenik rizika za razvoj kroničnih želučanih bolesti, a mogu se odstraniti dobroćudne izrasline na sluznici, polipi. Također je u krvarećih ulkusa moguće zaustavljanje krvarenja. Poslije pretrage ne smije se jesti sat do dva, dok ne popusti djelovanje lokalne anestezije u ždrijelu. Pretragu je potrebno učiniti u svake osobe starije od 45 godina koja ima novonastalu bol u žličici, osjećaj nadutosti nakon određene hrane ili žgaravicu, te u svake osobe koja ima takozvane alarmantne simptome, kao što su pojava krvi u stolici ili crna stolica poput katrana, osjećaj otežanog gutanja (disfagija), gubitak na težini ili slabokrvnost (osobito u muškaraca).Ova je pretraga neusporedivo bolja u odnosu na rendgensko snimanje želuca.

Kolonoskopija je pregled debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do spoja debelog i tankog crijeva. Pretraga se vrši savitljivim aparatom poput tanke  cijevi debljine kažiprsta sa svijetlom i kamerom na vrhu. Uvodi se kroz analni otvor  u debelo crijevo. 

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjive boli u trbuhu, pojavi krvi u stolici ili nakon stolice. Pregled bi trebalo učiniti u svih osoba starijih od pedeset godina, a kod ljudi sa podacima o polipima ili raku debelog crijeva u obitelji iza  četrdesete godine ili deset godina  prije pojave raka  debelog crijeva u najmlađeg člana  obitelji. Kolonoskopija dozvoljava liječniku da vidi i najmanje  promjene na  sluznici crijeva, te  da istovremeno uzima  materijal za  patohistološku analizu ili da odmah odstrani polipe. Crijevo mora biti u potpunosti prazno prije pregleda, te  je dva do tri dana pred pregled potrebno provesti pripremu (čišćenje crijeva) prema uputi koju svaki pacijent dobije  za  pretragu. Koristi se  tekuća dijeta i neki od pripravaka  za pripremu (gorka sol,  X – Prep sirup,  Purisan granule ili slično). Tekućinu treba piti iz većih čaša, zapravo na silu, a ne malo po malo. Ukoliko je  pretraga u anesteziji, ne  smije  se ništa piti niti jesti 4 sata pred zahvat.
Pregled se izvodi na lijevom boku, a kolonoskop se polako i pažljivo uvodi kroz anus, rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja sa tankim crijevom. Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka, da bi se stjenka crijeva mogla dobro analizirati. Pregled je ponekad bolan, praćen osjećajem nadutosti i rijetko traje dulje od pola sata.  U onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporuča se pregled u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.  Iza pregleda može se kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad sa nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u vaše crijevo tijekom pregleda.

Komplikacije endoskopskih pretraga su moguće, ali i izuzetno rijetke. To je krvarenje nakon uzimanja uzoraka tkiva ili nakon odstranjenja polipa, te  iznimno perforacija (puknuće) stjenke probavne cijevi. Važno je na vrijeme uočiti znakove i simptome kao što je pojava zimice, tresavice ili povišene temperature, novonastalo otežano gutanje, bolovi u ždrijelu, prsima ili trbuhu, ili bilo koji drugi novonastali znak, odnosno simptom, te se  odmah obratiti liječniku.

Ako inače uzimate neke lijekove posavjetujte se prije toga sa liječnikom možete li ih uzeti prije pregleda ili ne. Osobito je važno napomenuti uzimanje  lijekova za razrjeđivanje krvi  kao što su Martefarin (varfarin), ReoPro (abciximab), Plavix, Zyllt (klopidogrel), Persantine (dipiridamol), Integrillin (eptifibatid), Tagren (tiklopidin), Aggrastat (terofiban).  Isto tako, ako bolujete od srčanih ili plućnih bolesti, porazgovarajte o njima sa liječnikom i ponesite raniju medicinsku dokumentaciju.

Ne treba, dakle, zaboraviti da su endoskopske pretrage  danas  sigurne, te da se  pravovremenim pregledom može spriječiti nastanak malignih bolesti, te  znatno pomoći i olakšati liječenje  kroničnih upalnih ili funkcionalnih bolesti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mozak

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Želudac

Je li moguće da nekome za želudac ne odgovaraju antihipertenzivi?

Probavni sustav

Kad nam prisjednu jaja – salmonela i salmoneloza

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteŠto je salmonela? Salmonela, poznata i kao salmoneloza, je bakterijska infekcija koja uzrokuje proljev i bolove u trbuhu. Ova bakterija živi u probavnom sustavu životinja i ljudi, a najčešći oblik zaraze je putem kontaminirane hrane. To je jedan od najčešćih oblika bakterijskog trovanja hranom u svijetu. Simptomi salmonele Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do […]

Probavni sustav

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Hipertenzija

Lijekovi za hipertenziju i želudac – molim mišljenje

Zatvor

Probiotici – dobri saveznici u vrijeme blagdana

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu. U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Što uzrokuje povremenu jaku grčevitu bol lijevo od pupka?

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Što znače limfatični noduli pronađeni u sluznici želuca na nalazu gastroskopije?

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]