Kako se sve brinem za svoje zdravlje?

U prethodnom sam tekstu pokušao nagristi vrlo tvrdokorno ukorijenjeno uvjerenje nas muškaraca da nije  u redu tražiti pomoć. Jer mislimo da tako priznajemo slabost. Zato ćemo bježati od urologa kao vrag od tamjana, zato ćemo ignorirati prve naznake zdravstvenih problema, zato ćemo rijeđe potražiti stručnu pomoć kada se nađemo u krizi… Mi možemo sve i to još sami – maksima je old school muževnosti koja izvrsno prolazi u svlačionici nakon hakla ili u nekim ubercool poslovnim kružocima, ali užasno prolazi u životu.

Kako se i dalje nalazimo u Movemberu dodatno je važno skrenuti pažnju na to da iskoristimo momentum ovog mjeseca i napravimo korak prema zdravijoj brizi za sebe. Zato sam i u prethodnom tekstu najavio da ću pisati o tome kako se brinem za svoje zdravlje.

Prije svega, zadovoljavam sve što se inače smatra zdravim stilom života. Redovito vježbam, ne pušim već 17 godina, vrlo rijetko pijem alkohol, već godinama prakticiram intermittent fasting, a prehrana se ogromnim dijelom sastoji od domaćih, neprocesuiranih namirnica, pijem dovoljno vode, uredno spavam, solidno reguliram stres…

Sve je to važno za zdravlje, ali ne mislim da je jedino što je važno.

Između ostalog, sa suprugom sam se dogovorio da idemo jednom godišnje na sveobuhvatni sistematski. U srednjim 40-ima smo i razumno je otići jednom godišnje na generalku, a kada ćemo doći u godine za određene preventivne preglede, naravno da ćemo se odazvati. Inače, u Hrvatskoj imamo jedan od najslabijih odaziva na te preventivne preglede jer i dalje kod velikog broja ljudi prevladava misao: Bolje je ne znati ako se nešto događa u našim tijelima. Da se, kao, ne brinemo.

Osim toga, jedan od vrlo važnih načina brige za zdravlje jest i davanje prostora svojim strastima. Planine, igranje s idejama, bivanje uz autentične ljude… to su pozornice za moje strasti i redovito si organiziram takve predstave. Vjerujem da je to jedan od načina osnaživanja imuniteta i održavanja vitalnosti.

Poklonim si vrijeme kada mi je to potrebno i prije nego što je nužno.

Ne gubim sate, dane i godine pokušavajući spasiti mrtve odnose ili uvjeriti nekoga da razvije drugačije mišljenje o meni. I to je način brige za zdravlje.

Ne provodim vrijeme u tuđim dvorištima i fućka mi se kakva je trava u njihovom dvorištu. Imam dovoljno posla sa svojim pa mi se ne da gubiti vrijeme na lamentiranje o tuđim dvorištima.

Brinem se za svoje zdravlje i tako da budem prisutan u onome što radim i da većina poslova ima veze s mojom svrhom. Da poslovi nisu samo ono što obavljam, nego i ono što jesam, tako da me više pune, nego prazne.

Brinem se za svoje zdravlje tako što mi je kristalno jasno da ne mogu i ne trebam zadovoljiti sve što čitav svijet traži od mene. Dajem maksimum koliko mogu u određenom trenutku i znam da je to dovoljno. Imati realna očekivanja od sebe apsolutno je ključno.

Važno je imati i realna očekivanja od drugih. Mislim da gubimo enormno vremena i energije kada od krivih ljudi tražimo priznanje, razumijevanje, podršku… To ne znači da mi ne to ne zaslužujemo, ali itekako znači da to nema smisla tražiti na krivoj adresi.

Tako da je važno zadovoljiti sve ono što spada u klasično poimanje zdravog života, ali mislim da se ne treba zaustaviti samo na tome. Mislim da nije dovoljno brinuti se za tijelo, već da itekako trebamo misliti i na brigu za našu dušu. Zato sam se u svojim knjigama gorljivo zalagao za promjenu paradigme zdravog života. Mislim da ona ne bi trebala glasiti: U zdravom tijelu zdrav duh, kako smo svi odgajani. Mislim da nova, sveobuhvatnija paradigma treba glasiti: U zdravom duhu zdravo tijelo.

Jer nema sumnje da ćemo se brigom za duh, za svoje emocije, međuljudske odnose, snove i strasti zapravo kvalitetno brinuti i za svoje tijelo. Već odavno znamo da stanje tijela utječe na duh, ali i da stanje duha utječe na tijelo. Tako da to nije ili/ili rasprava, već i/i. Brinimo se za svoja tijela, ali i za svoj duh i vjerujem da tako imamo mnogo veće šanse da (p)ostanemo zdravi.

Bruno Šimleša (1979.) autor je 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Po struci je sociolog, a diplomirao je 2003. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prijašnje knjige u kojima je fokus bio na odnosu prema sebi i ljubavi kao što su Ljubavologija i Škola života jedne su od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj i regiji. Njegovi su naslovi objavljeni i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a ukupno je prodano više od 200.000 primjeraka. (P)ostati zdrav je njegova prva knjiga s fokusom na zdravlje.

Tema nije odabrana slučajno jer više od 15 godina pomaže oboljelima od raka da se nose sa svim izazovima pa je dio tih iskustava prenio i u ovoj knjizi, ali se oslonio i na zaključke brojnih znanstvenih istraživanja koja dokazuju utjecaj uma na tijelo.

Udruga Sve za nju 2016. godine dodijelila mu je nagradu VAM zbog pomaganja onkološkim pacijentima i senzibiliziranja javnosti za probleme svih koji se bore s rakom. Kao malo dijete liječio se od trombocitopenije na Odjelu dječje hematologije i onkologije. Iz tog vremena pamti poseban odnos s doktorom Tiefenbachom čiji je pristup bio presudan faktor za kreiranje Bruninog odnosa prema zdravlju.

Dvije godine vodio je emisiju Svaki dan, dobar dan na Hrvatskoj televiziji i redovito surađuje s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. U braku je 14 godina i ponosni je tata predivne dvanaestogodišnjakinje čijoj generaciji želi da se mudrije brine za svoje zdravlje što je glavni cilj ove knjige.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Osip

Osip po cijelom tijelu – što da napravim?

Mozak

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Varivo

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Crijeva

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Koža

Svrbež po tijelu – je li to alergija?

Zdravlje

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Povezani članci

Neurologija Depositphotos_93374400_L

Kognitivna rezerva

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoncept kognitivne rezerve postao je sve važniji u razumijevanju fizioloških promjena u okviru starenja i otpornosti na neurološke poremećaje. Dok neke osobe održavaju relativno očuvano kognitivno funkcioniranje unatoč značajnom neuropatološkom opterećenju, druge pokazuju izražene kliničke simptome čak i uz usporedivu ili manju patologiju. Kognitivna rezerva nudi okvir za objašnjenje tih odstupanja, naglašavajući zaštitni utjecaj životnih […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Ginekologija

Izostanak menstruacije kod sportašice i mogućnosti uzroka

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Dermatologija

Uznemirenost i nervoza nakon uzimanja terapije za raspoloženje

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]