Što je salmonela?
Salmonela, poznata i kao salmoneloza, je bakterijska infekcija koja uzrokuje proljev i bolove u trbuhu. Ova bakterija živi u probavnom sustavu životinja i ljudi, a najčešći oblik zaraze je putem kontaminirane hrane. To je jedan od najčešćih oblika bakterijskog trovanja hranom u svijetu.
Simptomi salmonele
Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do nekoliko dana nakon konzumacije zaražene hrane i uključuju proljev, groznicu, bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i glavobolju. Bakterije napadaju crijevne stanice, što otežava apsorpciju vode, uzrokujući proljev i grčeve.
Rizične skupine
Najugroženije su osobe s oslabljenim imunitetom, djeca, starije osobe, te oni koji rade sa životinjama (perad, svinje, goveda, kornjače, gušteri i drugi reptili) ili boluju od upalnih bolesti crijeva.
Najčešći izvori zaraze
Salmonela se najčešće prenosi konzumacijom sirovog mesa, jaja, mliječnih proizvoda, kao i kontaminiranog voća, povrća i vode. Bakterija živi u crijevima ljudi, životinja i ptica, a kontaminacija hrane može nastati zbog fekalija. Hrana kontaminirana bakterijom Salmonella obično miriše i izgleda normalno.
Salmonela je zarazna!
Zaraza se može prenijeti kontaktom s osobom ili životinjom, te putem kontaminiranih površina ili hrane. Rizik od infekcije salmonelom veći je prilikom putovanja u zemlje bez čiste pitke vode i odgovarajućeg zbrinjavanja otpadnih voda.
Liječenje salmonele
Simptomi obično traju do tjedan dana, a većina ljudi se oporavi bez liječenja. Potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite te održavati higijenu. Antibiotici se koriste samo u teškim slučajevima.
Osobe koje su zaražene salmonelom ne smiju rukovati hranom i trebale bi ostati kod kuće barem 48 sati nakon prestanka simptoma.
Prevencija salmonele
Pravila prevencije uključuju odvajanje sirove i kuhane hrane, temeljito pranje ruku i namirnica, te pravilnu termičku obradu hrane. Kuhinjske površine i pribor treba redovito prati toplom vodom i sapunom.
Komplikacije
Iako rijetko, infekcija salmonelom može dovesti do dehidracije, bakterijemije (širenje bakterija putem krvi) i reaktivnog artritisa, posebno kod osjetljivih skupina poput djece, starijih i osoba s oslabljenim imunitetom.
Iako nam je ponekad gušt pojesti fini tartarski biftek, počastiti se kamenicama ili se zasladiti kremšnitama ili tiramisuom, s ovakvim se namirnicama treba postupati s oprezom…
31.8.2024