Kad nam prisjednu jaja – salmonela i salmoneloza

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Što je salmonela?

Salmonela, poznata i kao salmoneloza, je bakterijska infekcija koja uzrokuje proljev i bolove u trbuhu. Ova bakterija živi u probavnom sustavu životinja i ljudi, a najčešći oblik zaraze je putem kontaminirane hrane. To je jedan od najčešćih oblika bakterijskog trovanja hranom u svijetu.

Simptomi salmonele

Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do nekoliko dana nakon konzumacije zaražene hrane i uključuju proljev, groznicu, bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i glavobolju. Bakterije napadaju crijevne stanice, što otežava apsorpciju vode, uzrokujući proljev i grčeve.

Rizične skupine

Najugroženije su osobe s oslabljenim imunitetom, djeca, starije osobe, te oni koji rade sa životinjama (perad, svinje, goveda, kornjače, gušteri i drugi reptili) ili boluju od upalnih bolesti crijeva.

Najčešći izvori zaraze

Salmonela se najčešće prenosi konzumacijom sirovog mesa, jaja, mliječnih proizvoda, kao i kontaminiranog voća, povrća i vode. Bakterija živi u crijevima ljudi, životinja i ptica, a kontaminacija hrane može nastati zbog fekalija. Hrana kontaminirana bakterijom Salmonella obično miriše i izgleda normalno.

Salmonela je zarazna!

Zaraza se može prenijeti kontaktom s osobom ili životinjom, te putem kontaminiranih površina ili hrane. Rizik od infekcije salmonelom veći je prilikom putovanja u zemlje bez čiste pitke vode i odgovarajućeg zbrinjavanja otpadnih voda.

Liječenje salmonele

Simptomi obično traju do tjedan dana, a većina ljudi se oporavi bez liječenja. Potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite te održavati higijenu. Antibiotici se koriste samo u teškim slučajevima.

Osobe koje su zaražene salmonelom ne smiju rukovati hranom i trebale bi ostati kod kuće barem 48 sati nakon prestanka simptoma.

Prevencija salmonele

Pravila prevencije uključuju odvajanje sirove i kuhane hrane, temeljito pranje ruku i namirnica, te pravilnu termičku obradu hrane. Kuhinjske površine i pribor treba redovito prati toplom vodom i sapunom.

Komplikacije

Iako rijetko, infekcija salmonelom može dovesti do dehidracije, bakterijemije (širenje bakterija putem krvi) i reaktivnog artritisa, posebno kod osjetljivih skupina poput djece, starijih i osoba s oslabljenim imunitetom.

Iako nam je ponekad gušt pojesti fini tartarski biftek, počastiti se kamenicama ili se zasladiti kremšnitama ili tiramisuom, s ovakvim se namirnicama treba postupati s oprezom…

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Cluster glavobolja

Cluster glavobolja

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteCluster glavobolja je primarna glavobolja iz skupine trigeminalnih autonomnih cefalalgija za koju su karakteristični napadaji u nakupinama (eng. cluster) s tendencijom periodičkog ponavljanja nakon slobodnog intervala. To znači da se glavobolja javlja svakodnevno, obično u noćnim satima kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, nakon čega prestaje te se ponavlja ciklički u slično doba godine. Poznata je […]

Krvni tlak

Problem s krvnim tlakom, učestale vrtoglavice i mučnina – kako da se toga riješim?

Neurološko stanje

Benigna intrakranijalna hipertenzija

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteBenigna intrakranijalna hipertenzija je neurološko stanje karakterizirano povećanim intrakranijalnim tlakom bez prepoznatljivog uzroka kao što je tumor, hidrocefalus ili strukturna abnormalnost mozga. Nastaje kada se cerebrospinalna tekućina (CSF), tekućina koja štiti leđnu moždinu i mozak, nakuplja. Pritisak se povećava u mozgu i optičkom živcu. Unatoč tome što se naziva “benignim”, stanje može dovesti do značajnog […]

raspoloženje

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Mozak

Mogu li imati tumor na mozgu zbog glavobolja?

Varivo

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Iz iste kategorije

Ljekarništvo

Migrena i terapije – što mi savjetujete

Ljekarništvo

Dekspantenol – moćan sastojak za njegu kože

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Ljekarništvo

I nokti se pripremaju za ljeto…

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteGljivične infekcije noktiju, poznate kao onihomikoze, česte su među odraslom populacijom. Iako rijetko Gljivične infekcije noktiju, poznate kao onihomikoze, česte su među odraslom populacijom. Iako rijetko uzrokuju ozbiljne zdravstvene komplikacije, mogu značajno narušiti kvalitetu života zbog estetskih promjena i nelagode. Uzročnici i čimbenici rizika Onihomikoze najčešće uzrokuju dermatofiti, a rjeđe, infekcije mogu biti posljedica djelovanja […]

Ljekarništvo

Prehlada, gripa ili korona – pitanje je sad…

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRazlika između gripe, prehlade i COVID-19 Zima donosi često obolijevanje od sezonskih bolesti poput prehlade, gripe i COVID-19. Iako dijele mnoge simptome, važno je znati prepoznati razlike kako biste na vrijeme reagirali i spriječili komplikacije. Prehlada Prehlada je zarazna infekcija gornjih dišnih puteva koja zahvaća nos, grlo, sinuse i dušnik. Uzrokuje je više od 200 […]

Ljekarništvo

Molim Vašu pomoć za masku za kisik

Ljekarništvo

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Ostale kategorije

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Ljekarništvo

D-manoza, šećer kao rješenje upale

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteD-manoza je jednostavan šećer prisutan u mnogim biljkama. Iako je slična glukozi, razlikuje se po tome što se ne pretvara u glikogen niti se pohranjuje u organizmu, već se brzo izlučuje putem urina. Zbog toga ju mogu koristiti i dijabetičari koji svoju bolest drže pod kontrolom. Prirodni izvori D-manoze D-manoza se prirodno nalazi u većim […]