Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, fenola, pigmenata i vitamina. Stoljećima se koristi u ljekovite svrhe, a i znanost je potvrdila da med, barem u laboratorijskim uvjetima, posjeduje antibakterijska, antiviralna svojstva, kao i antidijabetička, antikarcinogena, protuupalna svojstva i sposobnost olakšavanja zacjeljivanja rana. Med ima blagotvorno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava, kao i živčanog i respiratornog sustava. Iako loše kvalitete, postoje dokazi da med može ublažiti kašalj kod djece i popraviti kvalitetu sna učinkovitije od lijekova protiv kašlja ili placeba.

Kako prepoznati kvalitetan med?

Ljekovitost meda ovisi o nekoliko čimbenika uključujući geografsko porijeklo, vrstu nektara, vremenske uvjete i doba godine. Također, za maksimalnu dobrobit, važno je pravilno postupanje s medom. Nekvalitetni med dobiva se skupljanjem nezrelog meda, korištenjem loših metoda vrcanja i kontaminacijom stranim tvarima. Nažalost, učinkovite metode za procjenu kvalitete meda nema izuzev provedbe stručnih fizikalno-kemijskih analiza, no kristalizacija meda na nižim temperaturama može biti znak da se radi o pravom medu, a ne lažnom patvorenom medu. Također, neka su istraživanja pokazala da med tamnije boje sadrži više antioksidansa, što bi moglo ukazivati na njegovu kvalitetu. Iskusni poznavatelji meda kažu da je pravi med gust, blago gorkastog i tvrdog okusa na jeziku i „medenog“ mirisa.

Zanimljiva veza jogurta i meda

Nova istraživanja objavljena u časopisu The Journal of Nutrition pokazala su da dodavanje meda u jogurt ne samo da poboljšava okus jogurta, već također može pomoći probiotičkim kulturama da uspješnije prežive probavu u probavnom sustavu i ugrade se tamo gdje su najpotrebnije, u našim crijevima gdje održavaju ravnotežu u crijevnom mikrobiomu.

U fermentiranim mliječnim proizvodima poput jogurta, grčkog jogurta i kiselog mlijeka nalaze se probiotički sojevi poput Bifidobacterium animalis, koji mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava, potaknuti redovitu probavu pa čak imati i pozitivan učinak na raspoloženje i pamćenje. Tijekom probave hrane, enzimi u probavnom sustavu u tijelu nužni su za pravilnu razgradnju hrane, međutim, mogu smanjiti broj dobrih bakterija koje unosimo hranom. Ovaj mehanizam svakako je koristan za uništenje patogenih mikroorganizama, međutim ujedno se na taj način eliminiraju i korisne bakterije.

Nova su istraživanja o utjecaju meda na mikroorganizme prvo provedena u laboratorijskim uvjetima, gdje su istraživači testirali četiri različite vrste meda (lucerna, heljda, djetelina i cvijet naranče) na održivost B. animalis u jogurtu kroz simulirane procese probave. Otkrili su da je jogurt s medom, osobito s djetelinskim medom, podržavao preživljavanje probiotika u crijevnoj fazi probave.

Nakon istraživanja u laboratorijskim uvjetima, znanstvenici su proveli i kliničko istraživanje, u kojem je 66 zdravih odraslih osoba konzumiralo jogurt s djetelinskim medom i pasterizirani jogurt bez živih bakterija tijekom dva tjedna. Rezultati su pokazali da je kombinacija jogurta i meda podržala preživljavanje probiotika u crijevima, potvrđujući laboratorijske nalaze. Međutim, nije bilo promjena u vremenu prolaska kroz crijeva, učestalosti pražnjenja crijeva, niti u raspoloženju i kognitivnim funkcijama, vjerojatno zato što su sudionici već bili zdravi i imali redovitu probavu.

Usporedba meda i šećera

U manjoj naknadnoj studiji, s 36 sudionika, znanstvenici su testirali i treću opciju, a to je jogurt s dodatkom šećera. Kada su usporedili sve tri varijante (jogurt s medom, pasterizirani jogurt bez živih kultura, te jogurt sa šećerom), otkrili su da kombinacija jogurta i meda najbolje čuva probiotike, ali nisu zabilježili nikakve učinke na zdravstvene pokazatelje.

Zdravlje crijeva ojačajte dodatno vlaknima

S obzirom da med predstavlja dodani šećer, za opće zdravlje i održavanje adekvatne tjelesne mase s medom ne valja pretjerivati. Za blagotvoran učinak dovoljna je jedna žlica meda u jogurtu. Zdravlje crijeva, a time i cijelog organizma možemo podržati dodavanjem vlakana u svoju prehranu koji služe kao hrana dobrim bakterijama. Primjerice, neka vam dan započne doručkom s integralnima žitaricama, bobičastim voćem, sjemenkama ili orašastim plodovima s jogurtom i ne zaboravite dodati malo meda.

Literatura:

  • Al-Kafaween MA, Alwahsh M, Mohd Hilmi AB, Abulebdah DH. Physicochemical Characteristics and Bioactive Compounds of Different Types of Honey and Their Biological and Therapeutic Properties: A Comprehensive Review. Antibiotics (Basel). 2023;12(2):337.
  • Kuitunen I, Renko M. Honey for acute cough in children – a systematic review. Eur J Pediatr. 2023 Sep;182(9):3949-3956. doi: 10.1007/s00431-023-05066-1. Epub 2023 Jun 25. PMID: 37355498; PMCID: PMC10570220.
  • Mysonhimer AR, Brown MD, Alvarado DA, Cornman E, Esmail M, Abdiel T, Gutierrez K, Vasquez J, Cannavale CN, Miller MJ, Khan NA, Holscher HD. Honey Added to Yogurt with Bifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173 010/CNCM I-2494 Supports Probiotic Enrichment but Does Not Reduce Intestinal Transit Time in Healthy Adults: A Randomized, Controlled, Crossover Trial. J Nutr. 2024 Aug;154(8):2396-2410.
  • Alvarado DA, Ibarra-Sánchez LA, Mysonhimer AR, Khan TA, Cao R, Miller MJ, Holscher HD. Honey Varietals Differentially Impact Bifidobacterium animalis ssp. lactis Survivability in Yogurt through Simulated In Vitro Digestion. J Nutr. 2024 Mar;154(3):866-874.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jogurt

Jogurt i opekline od sunca

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U različitim životnim situacijama koje nam se najčešće neplanski dogode često posežemo za lijekovima iz kućne radinosti. Jedan od tako primjenjivanih proizvoda je jogurt kao poznati pripravak za liječenje opeklina od sunca. Iako nema znanstvenih dokaza da zaista ubrzava cijeljenje opeklina svaka će osoba koja se susrela s opeklinama u svom životu odmah reći da […]

Povrće

Neredovita stolica i detox

Šećer

Predstavlja li konzumacija eritritola rizik za zdravlje?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Donedavno razmatran kao potpuno bezopasan ili čak koristan šećerni alkohol, eritritol je najnovijom studijom znanstvenika s Cleveland klinike dobio potencijalno negativnu reputaciju. Naime, istraživanje objavljeno krajem veljače 2023. godine u časopisu Nature Medicine ukazalo je kako unos eritritola može uzrokovati neželjene kardiovaskularne događaje poput infarkta miokarda i moždanog udara uslijed utjecaja na zgrušavanje krvi i […]

Unos šećera

Zašto je važno djeci ograničiti unos zaslađenih napitaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Zaslađeni napitci, poput negaziranih ili gaziranih osvježavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sirupa i sličnih proizvoda predstavljaju izvor „praznih” kalorija i jednostavnih šećera, a dobro je poznato da se pretjerani unos ovih tvari povezuje s povećanim rizikom za razvoj brojnih kroničnih bolesti. Osim toga, takvi napitci nerijetko sadrže i sintetske aditive poput konzervansa i bojila za koje […]

Trudnoća

Molim vas mišljenje o gestacijskom dijabetesu.

Med

Dojenački botulizam: zašto med može biti opasan za dojenčad

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Botulizam je rijetka, ali potencijalno smrtonosna bolest uzrokovana toksinima bakterije Clostridium botulinum. Kod dojenčadi izvor zaraze može biti med zagađen sporama ove opasne bakterije. Uzročnik botulizma Clostridium botulinum (C. botulinum) je anaerobna bakterija (raste u uvjetima bez kisika) koja je široko rasprostranjena u okolišu (u tlu, prašini, na biljkama, u probavnom sustavu životinja). U nepovoljnim […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ostale kategorije

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]