Ravnoteža na tanjuru

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Prehrana kod dijabetesa, uz samu medicinsku terapiju, je ključan kotačić održavanja ravnoteže u organizmu. Prehrana i medicinska terapija neodvojivo su povezane na putu liječenja dijabetesa.

Ukoliko obroci na našem tanjuru nisu izbalansirani, to će se zasigurno dugoročno odraziti i na ravnotežu u životu i zdravlju.

Prehranom možemo utjecati i na prevenciju pojave bolesti kao što je dijabetes. Veliki skokovi glukoze u krvi nisu poželjni niti za zdrave osobe koje žele održati pravilno funkcioniranje svojeg organizma.

Kod pojave dijabetesa pacijenti uče postulate pravilne prehrane: konzumaciju redovitih i zdravih obroka prirodno bogatih hranjivim tvarima s niskim udjelom masti i kalorija. Ključnu ulogu pri održavaju balansa prehrane imaju namirnice biljnog porijekla : povrće, voće, cjelovite žitarice i orašasti plodovi.

Prehrana bazirana na biljnim namirnicama olakšava pripremu jela sa niskim glikemijskim indeksom kao i unos vrijednih fitonutrijenta i antioksidanasa, te ima važnu ulogu i u prevenciji dijabetesa.

PLANT BASED TREND = ŽIVOTNI STIL

Namirnice životinjskog porijekla dostupnije su nego ikad, te se lako uklapaju u brzi stil života i brzu prehranu. Međutim njihova prevelika količina može stvoriti neravnotežu u hranjivim sastojcima na našim tanjurima, a samim time i u našem zdravlju. Rastući trend „plant based“ prehrane – prehrane temeljene na namirnicama biljnog porijekla je pokušaj vraćanja balansa u prehrani.

Promišljanje o sebi, stavljanje svojeg zdravlja u fokus kao i želja za boljim suživotom s okolišem usmjerava nas na povratak ka biljnoj prehrani koja nije namijenjena samo specifičnim grupama, već apsolutno svima.

Plant based trend, sastavni je dio modernog životnog stila osoba koje svaki dan radije odabiru ono što je održivo, podržavaju lokalnu proizvodnju te biraju najbolje i za sebe i za okoliš. Mala revolucija dešava se i u trgovini te se na policama javljaju novi proizvodi, poput zamjena za meso na bazi biljnih sirovina ili biljnih napitaka.

Brojna klinička istraživanja dokazala su mnoge dobrobiti biljne prehrane. Mediteranska prehrana, koja je bogata namirnicama biljnog porijekla, dokazano smanjuje rizik od kroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, metaboličkog sindroma, dijabetesa i ostalih bolesti.

Prilikom planiranja pravilnog rasporeda i broja obroka kroz dan, važno je na svom tanjuru odabrati nutritivno vrijedne ugljikohidrate niskog glikemijskog indeksa, bogate vlaknima te kvalitetne proteine i nezasićene masti, a poželjno je da pri tom date prednost namirnicama biljnog porijekla.

PREHRANA I TJELESNA AKTIVNOST

Američka udruga za dijabetes u svojim standardima navodi da prilagodba životnog stila treba biti prvi odabir u prevenciji i odgađanju pojave dijabetesa. Za potpunu promjenu životnog stila, uz promjenu prehrane, potrebno je osvijestiti i ulogu tjelesne aktivnosti. Tjelesna aktivnost važan je saveznik jer pomaže u smanjenju inzulinske rezistencije i intolerancije i postprandijalne hiperglikemije. Novija istraživanja pokazuju da postoji hormonska povezanost između tjelesne aktivnosti i inzulinske rezistencije. Aktivnost mišića potiče iskorištavanje glukoze iz krvi što dovodi do homeostaze glukoze u organizmu.

Cilj koji se navodi u programu prevencije dijabetesa je minimalno 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno, poput žustrog hodanja, vožnje biciklom ili plivanja. Poželjno je stvoriti i održavati kontinuiranu naviku fizičke aktivnosti 3-5 puta tjedno.

Potpuna promjena životnog stila počinje malim koracima. Prije ranojutarnjeg brzog hodanja možemo osigurati svom organizmu obrok spravljen od avokada, banana, borovnica i O’Plant biljnog napitka. Podravka O’Plant biljni napitci nude obilje okusa iz srca prirode. Punina okusa raznovrsnih O’Plant biljnih napitaka dolazi od badema, zobi i riže. Proizvodi su prirodno bez laktoze, sadrže svježu izvorsku vodu te će se odlično uklopiti u novi životni stil.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hrana Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Trudnoća

Zašto mi se ponovilo krvarenje nakon menstruacije i trebam li posjetiti ginekologa?

Kontrola unosa energije Depositphotos_381204744_L

Tri jednostavne promjene koje rizik od dijabetesa smanjuju za trećinu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteGlobalna epidemija šećerne bolesti tipa 2 jedna je od najvećih prijetnji javnom zdravlju ovog stoljeća. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih raste iz godine u godinu, a procjenjuje se da bi dijagnozu dijabetesa do 2050. godine moglo imati više od 1,3 milijarde ljudi diljem svijeta. Ipak, najnovije istraživanje nudi nadu da se taj trend […]

ljetna prehrana

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Dijabetes

Problemi sa srcem i dijabetes – molim Vaše mišljenje

Prevencija

Kako liječiti kroničnu migrenu?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLiječenje kronične migrene uključuje kombinaciju akutnog ublažavanja simptoma, preventivne terapije i promjena načina života. Često se preporučuje vođenje dnevnika glavobolje kako bi se dokumentirala učestalost napada, okidači i odgovor na liječenje. Kronična migrena može biti onesposobljavajuće stanje koje je često povezano s većim stopama komorbiditeta poput fibromialgije, sindroma iritabilnog crijeva i poremećaja raspoloženja. Ekonomski trošak […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?