Anemija

Poštovani, trenutno pijem heferol+ vitamin c jer mi je hemoglobin kod vađenja krvi bio negdje oko 102, zatim pijem propranolol za srčane preskoke i pila sam magnezij u granulama jer sam imala trzanje mišića…prije tjedan dana prekinula sam sa magnezijem i trzanja mišića su se vratila( radila sam magnetsku rezonancu glave, sve je uredno)…pretpostavljam zbog stresa, manjka kilaže, manjka apetita zbog stresa te obilnije menstruacije došlo do pada željeza, disbalansa vitamina i minerala u tijelu…Dali se smije uz heferol, vitamin c, propranolol te povremeno normabel od 2,5 mg uzimati i magnezij u granulama, te dali imate kakav savjet za nekakve vitamine provjerene koje će pomoći organizmu da se oporavi…na žalost ne mogu pitat svoju dr jer žena doslovce ne zna krvnu sliku pročitat kako treba…kad tvrdi da je nizak hemoglobin posljedica stresa🤷🏼‍♀️, što se tiče heferola jako teško mi “pada” na želudac i dali je učinak isti ako se pije nakon jela? Znam da bi ključ svega bila pravilina prehrana, al se nikako ne mogu prisiliti jesti…hvala puno.

19.6.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,
Anemija koja nastaje kao posljedica nedostatka željeza najčešći je oblik nedostatka mikronutrijenata. Posljedica nedostatka željeza može biti smanjenje produkcije crvenih krvnih zrnaca te zastoj u kognitivnom razvoju. Poznato je da deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza narušavaju tjelesne aktivnosti, uzrokujući umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije.
Anemija se javlja kao posljedica nedovoljnog unosa ili povećanog gubitka željeza iz organizma. Uzrok nedovoljnog unosa može biti neadekvatna prehrana ili malapsorpcija. Uzroci prekomjernog gubitka odnosno povećanih potreba za željezom jesu prekomjerno akutno ili kronično krvarenje, trudnoća, hipertireoza, parazitoza, prisutnost različitih inhibitora apsorpcije željeza (fosfati, fitati) te nedostatak želučane kiseline potrebne za oslobađanje željeza za apsorpciju.
Prvi znakovi anemije su slabost, umor, bljedilo te nedostatak daha, a posljedica su smanjene opskrbe tkiva kisikom. Ako takvo stanje potraje, organizam će pokrenuti kompenzatorne mehanizme u vidu pojačanog rada srca i pluća što nože uzrokovati neugodne palpitacije i tahikardiju. Pritom je bitno naglasiti da jačina simptoma ne prati nužno težinu anemije. Štoviše, neke osobe simptoma mogu postati svjesne tek po izliječenju. Osim hematopoetskih stanica, na nedostatak željeza posebno su osjetljive i stanice sluznice pa uslijed anemije može doći do promjena u usnoj šupljini i ždrijelu kao što su ulceracije i glositis.
Zbog posebnih potreba za željezom, žene u svom reproduktivnom razdoblju, trudnice, djeca, osobe iznad 55 godina te vegetarijanci smatraju se kritičnim skupinama, odnosno skupinama koje su posebno osjetljive na deficit željeza i anemiju koju taj deficit uzrokuje.
Trudnice imaju povećane potrebe za željezom na račun razvoja fetusa, a žene reproduktivne dobi zbog gubitka željeza menstruacijom. Stariji te osobe koje u svoju prehranu ne uključuju koncentrirane izvore željeza poput crvenog mesa smatraju se rizičnima zbog potencijalno manjkavog unosa i/ili apsorpcije željeza.
Željezo je široko rasprostranjeno u namirnicama, te je naglasak na tome da se potrebe poglavito pokušaju zadovoljiti hranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke. Razlikujemo dva oblika prehrambenih izvora željeza:
• Izvori hem željeza : meso, školjke, riba, jaja
• Izvori ne-hem željeza: žitarice, povrće, mahunarke, voće
Hem – željezo se u odnosu na ne-hem željezo učinkovitije apsorbira. Međutim, apsorpcija ne-hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati vitaminom C. Određene supstance u hrani mogu ometati apsorpciju željeza iz hrane kao štu su fitati prisutni u žitaricama i povrću te polifenoli iz čaja.

Kada potrebe za željezom nadmašuju mogućnosti prehrambenog unosa, indicirana je njegova nadoknada peroralnom terapijom, ili ako je indicirano parenteralnom terapijom ili transfuzijom.
Najjednostavniji način nadoknade željeza je putem peroralnih pripravaka koji mogu biti u obliku tableta, sirupa ili ampula. S obzirom na oblik u kojem se željezo nalazi, možemo ih podijeliti na one s ionskim željezom i one s organskim kompleksima željeza. Za ionske pripravke željeza bitno je da se uzimaju natašte radi bolje apsorpcije. Nikako ih ne treba uzimati u kombinaciji s biljnom hranom, čajem ili kavom zbog stvaranja kompleksa koji ometaju apsopciju. Antacidi, lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu, također otežavaju apsorpciju željeza. S druge strane, vitamin C pogoduje apsorpciji, ali i češćim nuspojavama. Pripravci s organskim kompleksima željeza imaju bolju apsorpciju i manje gastrointestinalnih nuspojava u odnosu na ionsko željezo. Primjerice, željezo-bisglicinat oblik je koji probavni sustav prepoznaje kao dipeptid, vrlo ga učinkovito apsorbira i ne uzrokuje nikakve nuspojave. Zbog olakšane apsorpcije potrebne su i niže doze prilikom suplementacije. Također, na tržištu se može naći i oblik željeza koji nazivamo hem-željezom, a taj oblik također nema nuspojava i uzima se u nižoj dozi te ima smisla pokušati i s tim pripravkom. Još jedna opcija je primjena laktoferina u dozi od 200 mg.
Magnezij možete dodatno uzimati.
Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Željezo

Željezo i umor – što mi je činiti?

Umor

Sindrom sagorijevanja – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaZa početak odgovorite na naredna tri pitanja s DA ili NE: Ako ste na sva tri pitanja odgovorili s DA onda to predstavlja upozorenje. Naime, umjerene količine stresa u našem životu mogu biti izazovne i motivirajuće, no kada smo izloženi trajnom i pretjeranom stresu, tada se mogu pojaviti određene psihološke tegobe, osjećaj pritiska i preplavljenosti. […]

Manjak željeza

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Angina

Streptokokna angina kod djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteStreptokokna angina, poznata i kao gnojna angina, česta je bakterijska infekcija ždrijela kod djece, uzrokovana najčešće bakterijom Streptococcus pyogenes (β-hemolitički streptokok grupe A). Pravilna dijagnostika i liječenje ključni su za sprječavanje komplikacija poput reumatske groznice i glomerulonefritisa. Streptokokna angina čini 20–30 % slučajeva faringitisa u dječjoj dobi, osobito u dobi od 5 do 15 godina. […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?