Pir – drevna cjelovita žitarica

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Cjelovite žitarice, poput pira, važan su izvor ugljikohidrata, proteina, vlakana i esencijalnih hranjivih sastojaka poput željeza i cinka.

Pir je drevna cjelovita žitarica koja se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta. Popularnost joj se smanjila tijekom 19. stoljeća, ali sada se vraća na velika vrata kao poželjna i zdrava hrana. Za drevne žitarice poput pira tvrdi se da su hranjivije i zdravije od modernih žitarica.

Što se pir?

Pir (lat. Triticum spelta) je biljka koja pripada porodici trava (lat. Poaceae). U našim se krajevima još naziva i pir ozimi, pir pravi, gobino, krupnik, dinkel, piorovica, silj ili žilj. Jedna je od najstarijih poznatih vrsta žitarica, arheološki pronalasci u Europi datiraju još iz brončanog doba. Naime, pir se smatra posebnom vrstom pšenice. Budući da su bliski srodnici, pir i pšenica imaju slične prehrambene profile i obje sadrže gluten. Stoga, pir treba izbjegavati na bezglutenskoj prehrani.

Blagodati konzumacije pira

Cjelovite žitarice, poput pira, važan su izvor ugljikohidrata, proteina, vlakana i esencijalnih hranjivih sastojaka poput željeza i cinka. Znanstvena istraživanja su pokazala kako osobe koje konzumiraju više cjelovitih žitarica imaju brojne blagodati na zdravlje. Zanimljivo znanstveno istraživanje provedeno na čak 247 487 ispitanika pokazalo je kako su ispitanici koji su konzumirali najviše cjelovitih žitarica imali 14% manje šanse za moždani udar. Slično tome, analiza provedena na preko 14 000 ispitanika  otkrila je kako je najveća konzumacija cjelovitih žitarica povezana s 21% manjim rizikom od bolesti srca i krvnih žila. Još jedno istraživanje pokazalo je kako su ispitanici koji su konzumirali najviše cjelovitih žitarica imali 32% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Također, pokazano je kako uz konzumaciju dovoljne količine prehrambenih vlakana postoji veća vjerojatnost za održavanjem adekvatne tjelesne mase i zdravlja probavnog sustava.

Što se tiče hranjive vrijednosti vrlo je sličan pšenici. Međutim, uspoređujući obje žitarice, pir sadrži nešto više proteina i cinka. Oko 80% bjelančevina u piru je gluten.

Uz to, pir sadrži i male količine kalcija, selena i vitamina B1, B6 i vitamin E. Kao i većina cjelovitih žitarica, također sadrži puno ugljikohidrata i izvrstan je izvor prehrambenih vlakana.

Kako ukomponirati pir u vašu prehranu?

Pir ukomponirajte u vašu uobičajenu prehranu u obliku cjelovitih žitarica ili pak u obliku pirovog brašna. Ako koristite cjelovite žitarice, svakako ih temeljito operite i namočite preko noći. Tada ih u mnogim jelima možete koristiti kao zamjenu za druge ugljikohidrate, umjesto riže ili krumpira. Nekoliko jela koja možete pripremiti s pirom su rižota, variva, domaću tjesteninu od pira ili u osvježavajuće povrtne salate. Ako ga koristite za pečene slastice, otprilike polovicu brašna koje uobičajeno koristite, možete zamijeniti pirovim brašnom i dobiti sličan rezultat.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Spavanje

Kako liječiti kroničnu migrenu?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLiječenje kronične migrene uključuje kombinaciju akutnog ublažavanja simptoma, preventivne terapije i promjena načina života. Često se preporučuje vođenje dnevnika glavobolje kako bi se dokumentirala učestalost napada, okidači i odgovor na liječenje. Kronična migrena može biti onesposobljavajuće stanje koje je često povezano s većim stopama komorbiditeta poput fibromialgije, sindroma iritabilnog crijeva i poremećaja raspoloženja. Ekonomski trošak […]

Vlakna

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Karcinom pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Prehrana

Bolovi u trbuhu

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]