Prijedlozi “pametnih” obroka za više nutrijenata

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Određene namirnice bolje funkcioniraju u paru nego same. Pametnim kombiniranjem namirnica možemo stvoriti prehrambenu sinergiju koja će povećati blagotvorno djelovanje hrane na zdravlje. U nastavku pročitajte prijedloge pametnih obroka za veće nutritivno bogatstvo.

Rajčica s brokulom

Iskoristite sezonu rajčica najviše što možete jer nam one osiguravaju mnogo korisnih tvari poput vitamina C, vitamina A, prehrambenih vlakana, kalija i likopena. Rajčice su jedna od rijetkih vrsta povrća kojoj kuhanjem ne smanjujemo nego čak povećavamo nutritivnu vrijednost. Kuhanjem rajčice likopen, glavni karotenoid u rajčici zaslužan za njezinu crvenu boju, iz prirodnog trans oblika prelazi u cis formu čime se povećava njegova iskoristivost u organizmu. Organizam će još bolje iskoristiti likopen prisutan u rajčici ukoliko se rajčica termički obradi u prisutnosti ulja.

Stoga bi idealan ljetni obrok bio primjerice umak od rajčice pripremljen na maslinovom ulju, poslužen s integralnom tjesteninom. Pridodamo li ovom obroku i juhu od brokule, dobit ćemo kombinaciju za koju je istraživanje na miševima objavljeno 2013. godine u časopisu PloS One pokazalo kako djeluje antikarcinogeno.

Slanutak sa svježom paprikom

Mahunarke prirodno sadrže obilje željeza, međutim željezo biljnog podrijetla organizam teško apsorbira. Dodatkom C vitamina, može se povećati apsorpcija željeza, stoga se savjetuje kombinirati mahunarke s namirnicama koje prirodno sadrže obilje C vitamina. Primjerice, paprika koja je bogata vitaminom C pomoći će u apsorpciji željeza iz slanutka koji je pripremljen kao namaz, slično kao što će limunada pomoći iskoristiti željezo iz špinata.

Cvjetača s kupus salatom

Biljke iz porodice krstašica poput brokule, cvjetače, kupusa i kelja sadrže spojeve glukozinolate koji se u doticaju s enzimom mirozinazom hidroliziraju i nastaju novi korisni spojevi. Naime, in vitro studije pokazuju kako produkti te razgradnje imaju antikarcinogeno djelovanje. U netaknutoj biljci glukozinolati su odvojeni od enzima, no rezanjem ili žvakanjem povrća oni dolaze u kontakt i stvaraju se vrlo korisni spojevi. Kuhanjem se uništava enzim mirozinaza, no zdravstvene prednosti prekuhane brokule ili cvjetače možemo očuvati ukoliko ju u istom obroku konzumiramo s nekuhanim povrćem iz iste skupine poput rotkvica, kupusa, potočarke ili pak hrena.

Meso začinjeno ružmarinom

Tijekom pečenja mesa na roštilju, a i tijekom same probave može doći do stvaranja potencijalno štetnih spojeva koji se povezuju s pojavom nastanka plakova na krvnim žilama i razvitkom karcinoma. Istraživanja pokazuju kako se dodatkom začina koji sadrže ružmarinsku kiselinu poput ružmarina, origana, limuna, kadulje, timijana te paprene metvice, prije pripreme mesa, može smanjiti koncentracija štetnih spojeva u mesu i organizmu. Stoga je rješenje, prije svakog pečenja, meso marinirati.

Crno vino i riba

Studija objavljena 2008. godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je kako osobe koje svakodnevno konzumiraju vino imaju višu razinu omega – 3 masnih kiselina u organizmu. Znanstvenici smatraju kako je moguće da upravo vino, ali ne i pivo ili žestoka pića, povećava apsorpciju omega – 3 masnih kiselina iz primjerice lososa, srdela ili pastrve.

Voćne salate

Znanstvenici su otkrili tisuće biološki aktivnih spojeva u voću, povrću, mahunarkama, orašastim polodovima i cjelovitim žitaricama, a novija istraživanja pokazuju kako neke od tih fitokemikalija slabije djeluju samostalno, a njihovu snagu mogu pojačati druge fitokemikalije. Primjer pametnog kombiniranja je kvercetin iz jabuke s katehinom iz grožđa ili pak elagičnom kiselinom iz malina. Stoga se umjesto pojedinačne voćke u međuobroku, češće odlučite za voćnu salatu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Arterijska hipertenzija

Zatajivanje srca i arterijska hipertenzija – 1.dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU razvijenim zemljama od 1 do 3 % odraslih osoba boluje od zatajivanja srca. S dobi raste učestalost obolijevanja od srčanog zatajenja – čak 10 % osoba starijih od 70 godina boluje od ove bolesti. U tim zemljama bilježi se sve veća prevalencija arterijske hipertenzije, na što značajno utječe i rast udjela starije populacije. Arterijska […]

Proljev

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Antibiotici

Antibiotici

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAntibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Djeluju tako da uništavaju bakterije ili sprječavaju njihovo razmnožavanje. Ne djeluju protiv virusa (npr. gripe ili prehlade). Antibiotici se koriste u liječenju:• Infekcija dišnog sustava (npr. streptokokna angina, upala pluća)• Mokraćnih infekcija• Kožnih i mekih tkiva• Teških sistemskih infekcija (npr. sepsa) Pravilna primjena antibiotika:• Smanjuje […]

Sinusi

Što može uzrokovati pritisak u glavi, curenje iz sinusa i nelagodu nakon kofeina?

Angina

Streptokokna angina kod djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteStreptokokna angina, poznata i kao gnojna angina, česta je bakterijska infekcija ždrijela kod djece, uzrokovana najčešće bakterijom Streptococcus pyogenes (β-hemolitički streptokok grupe A). Pravilna dijagnostika i liječenje ključni su za sprječavanje komplikacija poput reumatske groznice i glomerulonefritisa. Streptokokna angina čini 20–30 % slučajeva faringitisa u dječjoj dobi, osobito u dobi od 5 do 15 godina. […]

Nesanica

Gdje se mogu uključiti u kognitivno-bihevioralnu terapiju za nesanicu?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]