Nealkoholna masna bolest jetre – globalni problem

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta

Nealkoholna masna bolest jetre (NAMBJ) označava spektar bolesti jetre koji se pojavljuje u najjednostavnijem obliku kao jetrena steatoza (masna jetra), potom upalna/fibrozirajuća bolest, te nealkoholni steatohepatitis (NASH) koji može progredirati u fibrozu i cirozu.

Bolest je karakterizirana makrovezikularnom steatozom i javlja se u okviru metaboličkog sindroma stoga je u korelaciji s centralnim tipom pretilosti, inzulinskom rezistencijom i šećernom bolesti tipa 2.

Smatra se da više od 30% stanovnika SAD-a boluje od NAMBJ, dok je prevalencija NASH od 3-9%, a varijacije su uočene među različitim etničkim skupinama. NAMBJ je postala vodeći uzrok oboljenja jetre u zemljama razvijenog svijeta, a noviji podaci govore u prilog da je ova bolest postala globalni problem. Na uzorku od više od 6000 stanovnika iz Kine, NAMBJ je uočena kod 16% ispitanika, dok je na skupini Amerikanaca iz Teksasa uočena prevalencija od značajnih 50%. Među američkom populacijom ova bolest je najčešća kod Hispanoamerikanaca (65%), potom kod bijelaca (46%), a najmanja prevalencija je uočena kod Afroamerikanaca (42%).

Osobe s NAMBJ imaju znatno veći indeks tjelesne mase u odnosu na zdrave osobe (BMI; 33 vs 27), a viša je i stopa dijabetes melitusa tipa 2 (72% vs 28%). Nealkoholna masna bolest jetre se povezuje sa slabijom kvalitetom života.

Terapijske opcije su gubitak tjelesne težine i aerobno vježbanje tri puta tjedno u trajanju od 45 minuta. Takav tip tjelovježbe reducira količinu masti u jetri, a uz to je uočeno smanjenje opsega struka, redukcija svih tjelesnih masnoća i subkutanog masnog tkiva. U sferi farmakoterapije na raspolaganju su metfomin, glitazoni i antioksidansi.

Nealkoholna masna bolest jetre je bolest modernog čovjeka i razvijene civilizacije, ali se sve više uočava da postaje globalni javnozdravstveni problem.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Reumatologija

Imam jake bolove u donjem dijelu kralježnice, molim pojašnjenje nalaza?

Reumatologija

Bolno stopalo – 10. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Diferencijalna dijagnoza Isključiti potpunu ili djelomičnu rupturu Ahilove tetive. Kao pomoć tu je, između ostalog, Thompsonov test koji se provodi s pacijentom koji leži na trbuhu. U slučaju pozitivnog testa, nije primijećeno nikakvo ili malo kretanja u gležnju; tada je pukla Ahilova tetiva. U slučaju atipične prezentacije i nejasne dijagnoze, treba razmotriti trombozu potkoljenice, puknuće […]

Kalkaneus – petna kost

Bolno stopalo – 9. dio

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Tendinopatija Ahilove tetive Učestalost Ahilova tendinopatija je stanje nakon preopterećenja tetive s učestalošću od 5 – 6 posto u fizički neaktivnih osoba i 9 posto u fizički aktivnoj populaciji. U većoj su mjeri pogođeni sportaši koji se bave trčanjem na duge staze, tenisom i atletikom. Etiologija i patogeneza Trenutno nema dokaza da je Ahilova tendinopatija […]

Reumatologija

Bolno stopalo – 7. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Stopalo je složeni dio sustava za kretanje koji pomaže u stabiliziranju udarnih sila i prilagodbi na različite površine te je stalno izloženo opterećenju. Ozljeda ovog djela sustava za kretanje može biti akutna ili kronična, kao npr. u slučaju preopterećenja. Iako su poremećaji povezani sa stopalom učestali, na žalost, nisu jako veliki znanstveni dokazi za metode […]

Kosti

Vježbe za smanjenu gustoću kostiju?

Reumatologija

Bolno stopalo – 6 dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Diferencijalna dijagnoza Treba napraviti krve pretrage koji uključuju urat, SE, CRP i krvnu sliku kako bi se isključili giht ili druge upalne bolest kao što su reumatoidni artritis kao uzrok ukočenosti palca stopala. Treba isključiti i druge strukturne promjene zgloba poput halluxa valgusa. Liječenje Liječenje hallux rigidusa prvenstveno je konzervativno (neoperativno) i to u svrhu […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Upalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Molim Vas pojašnjenje ph nalaza

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Gorko-kiseli okus u ustima – što to znači?

Gastroenterologija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]