Teška anemija zbog hemoroida

Pozdrav,
bila sam poslana od strane ginekologa provjeriti KKS i hormone zbog simptoma što sam imala (lupanje srca, noćno znojenje, umor, nesanica, glavobolja, osjećaj hladnoće, ispucao jezik…) nalazi hormona su uredni. Krvna slika: željezo 1,5; ferintin 4; hemoglobin 75; MCV 59; MCH 17,8; MCHC 297; RDW 19,3. Molila bih vas za savjete što piti od dodataka? Zadnja tri mjeseca imam problema sa hemoroidima, pa pretpostavljam da ovako loš nalaz ima veze s tim. Radila sam kolonoskopiju, sve je uredu, osim što imam 3 stupanj hemoroida.

Hvala

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Kod Vas je evidentna anemija zbog manjka željeza. Moguće je da su uzrok tome krvareći hemoroidi, vjerojatno udruženo uz mjesečni gubitak krvi mjesečnicom, ako su svi drugi uzroci otklonjeni dijagnostičkom obradom.

Prvi vidljivi znakovi po kojima se može posumnjati na anemiju su umor, slabost, bljedilo kože i sluznica te nedostatak daha (zaduha), a posljedica su smanjene opskrbe tkiva kisikom. Uslijed razvijene sideropenične anemije javljaju se još i smanjena koncentracija, vrtoglavica, zujanje u ušima, glavobolja i razdražljivost. Anemiju često prati i smanjen imunitet te povećana osjetljivost na stres i infekcije. Ako manjak željeza u organizmu traje dulje vremensko razdoblje, organizam će pokrenuti kompenzatorne mehanizme u vidu pojačanog rada srca i pluća što može uzrokovati neugodne palpitacije i tahikardiju. Pritom je bitno naglasiti da jačina simptoma ne prati nužno težinu anemije. Štoviše, neke osobe simptoma mogu postati svjesne tek retrogradno, po izliječenju. Osim hematopoetskih stanica, na nedostatak željeza posebno su osjetljive i stanice sluznice pa uslijed anemije može doći do promjena u usnoj šupljini i ždrijelu kao što su ulceracije i glositis. Nepoželjne promjene mogu se javiti i na noktima, kosi i koži, a moguća je i pojava sindroma nemirnih nogu.

Kada govorimo o prehrambenim izvorima željeza, ovaj mikronutrijent prirodno je prisutan u mnogim namirnicama, njime se obogaćuju i određeni prehrambeni proizvodi, poput sokova i žitarica za doručak, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani. Željezo je široko rasprostranjeno u namirnicama, te je potrebne dnevne količine moguće osigurati pravilnom prehranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.

Oblici prehrambenih izvora željeza

Razlikujemo dva oblika prehrambenih izvora željeza: izvori hem željeza i ne – hem željeza.

Izvori hem – željeza

Zanimljivo je da riječ hem kojom opisujemo oblike željeza dolazi iz grčkog jezika, a u prijevodu znači krv. Najbolji izvori hem željeza su crveno meso, riba, školjke, jaja i meso peradi. Hem željezo predstavlja organski oblik željeza visoke bioraspoloživosti u organizmu. U odnosu na ne – hem željezo, apsorpcija hem željeza je učinkovitija, iznosi od 15 – 45%, te na nju ne utječu prehrambeni čimbenici i želučana kiselina.

Izvori ne – hem željeza

Ne – hem željezo, anorganski oblik željeza, u najvećoj količini možemo pronaći u žitaricama i povrću. Ovaj oblik željeza se slabije apsorbira (1 – 15%) te ima i slabiju bioraspoloživost. Na apsorpciju ne – hem željeza utječe želučana kiselina, a dodatno je inhibirana fitatima, spojevima koje nalazimo u žitaricama i povrću, te polifenolima iz čaja. Međutim, apsorpcija ne – hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati izvorom vitamina C.

Suplementacija i obogaćivanje hrane željezom temeljne su strategije u borbi protiv anemije uslijed nedostatka željeza. Pri liječenju sideropenične anemije mogu se koristiti oralni i parenteralni pripravci željeza, a u rijetkim slučajevima i transfuzija.

Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave. Tehnološkim operacijama se određeni kemijski oblici željeza mogu prilagoditi kako bi bili bolje iskoristivi i podnošljivi. Primjeri takvih postupaka su mikrokapsuliranje, vezanje u liposome, fermentacija Koji plijesni u mediju bogatom željezom, uklapanje u fosfolipidni dvosloj i vezanje u specijalni sukrosomalni matriks te kombinacija soli željeza s hemoglobinom. Pripravci s organskim kompleksima željeza kao što je željezo-bisglicinat (kelati željeza) imaju bolju apsorpciju i znatno manje gastrointestinalnih nuspojava u odnosu na ionsko željezo.

S obzirom da je vaše željezo u krvi iznimno nisko i ujedno su zalihe vrlo male, potrebno je razmotriti intravensku nadoknadu s vašim liječnikom i potom dugoročnu primjenu nekog od pripravaka željeza s poboljšanom apsorpcijom i bez nuspojava u nižoj dozi.

Također, prehranu je potrebno prilagoditi kako biste ublažili ili spriječili pojavu hemoroida koji su po svemu sudeći uzok vaše anemije.

Srdačan pozdrav!

 

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Pika

Sideropenična anemija – anemija zbog nedostatka željeza

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteAnemija je stanje u kojem je snižena koncentracija hemoglobina u krvi, zbog čega se smanjuje sposobnost krvi da prenosi kisik. Najčešća anemija dječje dobi je ona uzrokovana nedostatkom željeza. Što je hemoglobin i zašto je bitno željezo? Crvene krvne stanice (eritrociti) prenose kisik pomoću hemoglobina, složenog proteina koji u svojoj strukturi sadrži željezo. Manjak željeza […]

Unos željeza

Nedostatak željeza u djece – postoji li  optimalni pristup primjeni željeza u obliku dodataka prehrani?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNedostatak željeza u organizmu iznimno je čest problem s kojim se suočava velik broj ljudi diljem svijeta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedostatak željeza je najčešći prehrambeni deficit današnjice. Međutim, posebno zabrinjava njegov utjecaj na djecu, koja su zbog rasta i razvoja izložena povećanim potrebama za ovim nutrijentom. Uloga željeza u organizmu Željezo je esencijalni […]

Željezo

Željezo i umor – što mi je činiti?

kronično zatajenje srca

Terapija deficita željeza kod bolesnika s kroničnim zatajenjem srca

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDeficit željeza povezan je s težinom kliničke slike srčanog zatajenja i porasta funkcionalne klase NYHA i razine serumskog NTproBNP-a. FERRIC-HF je prva randomizirana klinička studija koja je u bolesnika sa zatajenjem srca bez anemije definirala deficit željeza kao serumski feritin < 100 ng/ml ili serumski feritin 100-299 ng/ml uz zasićenje transferina < 20%. Deficit željeza u […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]