Dislipidemija nakon operacije nadbubrežne žlijezde

Postovani,

molila bih Vas savjet vezano za spustanje kolesterola. Napisat cu svoju situaciju da mozete otprilike steci uvid, zao mi je sto je poduza.

*imala hipertenziju zadnjih 10 godina. Utvrdili da je uzrok tome hiperaldosteronizam i adenom u nadbubreznoj zlijezdi. Operacija je bila prije mjesec dana, tlak se vratio u normalu i sad je odlican bez tableta.
*prije 8 mjeseci operirala disk L5/S1, to je sad u redu, ali imam dugogodisnje bolove u vratnoj kraljeznici, za to sam isto napravila pretrage, trebam vjezbati, masaza, plivanje, zdrava hrana
* promijenila sam prehranu prije 3 mjeseca otprilike i izgubila 4 kg, jedino setam 3,4 km dnevno, uskoro cu opet krenuti s vjezbama za trup i kraljeznicu.

Moje pitanje je kako je moguce da mi se kloesterol povecao u odnosu na prije mjesec dana, kad sam isla na operaciju nadbubrezne zlijezde, a hranim se zdravo, i jedem 3 glavna obroka malu kolicinu plus dva meduobroka, voce ili svjezi sir, jogurt s lgg i sl? Pocela sam piti kapsule s ekstraktom crvene rize za snizavanje kolesterola kao i koristiti sikavicu u dorucku jer imam minimalne naznake masne jetre. Ne konzumiram alkohol uopce, ne pusim, nisam nikada, kavu pijem jednom tjedno i to s medom. Pila sam ovih godina dosta tableta za sve ove moje bolesti(tlak,zlijezda,kraljeznica). Vrijednosti kolesterola od 14.10.:
Ukupni 5,90, hdl 1,19, ldl 4,26
Od 24.11.vrijednosti su:
Ukupni 6,21, hdl 1,18, ldl 4,32

Jedem sljedece namirnice za dorucak tijekom tjedna: zobene pahuljice bez dodatka, sensia ili jogurt s lgg, jabuke, borovnica, banane, chia sjemenke, mljeveni lan, par badema ili oraha,caj s od mente, kamilice, brusnice s pol zlicice meda

Rucak: bijelo meso, riba (skusa, orade, pastrva, skoljke dagnje), nekad svinjetina ili junetina,blitva, spinat, krumpir, riza, mahunarke,jecmena kasa,mrkva, batat, butter tikvice, krastavci, tikvice, kelj,poriluk, radim variva najcesce u vidu minestrona, ili pecem kratko na maslinovom ulju, dodam cesnjak i limun, blago zacinjeno.
Meduobroci, smmothie spinat, chia, razno voce u tome. Nekad svjezi posni sir, obicni jogurt ili voce.

Ne jedem uopce kruh, nekad eventualno integralni s pastetom ili avokadom, purecim prsima i sl. Jedem kuhana jaja samo bjelanjak, a pecena cijela. Ne koristim secer uopce, ne jedem slatkise ni grickalice, ne pijem nikakve sokove.

Vecera uvijek nesto lagano, pileca prsa, svjezi sir ili mix povrca.

Imam 50 god, 168, 72 kg, dugo godina se bavila rekreatino sportom, pogotovo bicikliranjem par puta tjedno od 30-80 km, vec 2 godine ne vozim zbog prpblema koje sam imala i koje sam navela. Posao mi je uredski i stresan, radim ga 15 god cca. Nisam u menopauzi, iako imam smetnje zbog policisticnog jajnika i polipa.Jos sam na bolovanju zbog ovih operacija koje sam navela.

Ne znam sto radim pogresno i zbog cega se povecao kolesterol. Molim vas savjet.

Unaprijed hvala i lp!

 

16.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Hiperkolesterolemija i hipertrigliceridemija su uz hipertenziju metaboličke posljedice koje se povezuju s povećanim lučenjem kortizola uslijed poremećaja nadbubrežne žlijezde. Razmak između mjerenja kolesterola je bio relativno mali pa je teško razlučiti koji je razlog tome. Vaša prehrana u cijelosti je usklađena s preporukama za prehranu kod dislipidemije. Međutim, vaša trenutna tjelesna masa koja je još uvijek na razini prekomjerne uz stresan način života i smanjenu tjelesnu aktivnost ne idu u prilog životnim navikama koje su bitne za sniženje povišenih vrijednosti masnoća u krvi. Dodatno, potrebno je istražiti radi li se o familijarnoj hiperlipidemiji.

U svakom slučaju, trebate nastaviti s prehranom koju ste uveli i ostvariti manjak od još 5-8 kg. Dodatak ekstrakta crvene riže i sikavice su korisni, a možete uvesti i omega-3 masne kiseline, vitamin D i probiotike. Napravite kontrolni lipidogram za 3-4 mjeseca.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

HDL

Povišeni kolesterol

Bubreg

Renovaskularna hipertenzija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Mediteranska dijeta

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Kolesterol

Smjernice Europskog kardiološkog društva za bolesnike: Prevencija srčanožilnih bolesti – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute prestati pušiti, slijediti preporuke o zdravim životnim navikama, sistolički arterijski tlak < 160mmHg osobama bez poznate srčanožilne bolesti, osobama s poznatom srčanožilnom bolešću, osobama s posebnim zdravstvenim poteškoćama (prisutna šećerna bolest ili kronična bubrežna bolest) Procjenu srčanožilnog rizika obavlja liječnik koristeći određene modele i izračune uzimajući u obzir dob, visinu arterijskog tlaka, razinu kolesterola, pušenje, […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]