Dislipidemija nakon operacije nadbubrežne žlijezde

Postovani,

molila bih Vas savjet vezano za spustanje kolesterola. Napisat cu svoju situaciju da mozete otprilike steci uvid, zao mi je sto je poduza.

*imala hipertenziju zadnjih 10 godina. Utvrdili da je uzrok tome hiperaldosteronizam i adenom u nadbubreznoj zlijezdi. Operacija je bila prije mjesec dana, tlak se vratio u normalu i sad je odlican bez tableta.
*prije 8 mjeseci operirala disk L5/S1, to je sad u redu, ali imam dugogodisnje bolove u vratnoj kraljeznici, za to sam isto napravila pretrage, trebam vjezbati, masaza, plivanje, zdrava hrana
* promijenila sam prehranu prije 3 mjeseca otprilike i izgubila 4 kg, jedino setam 3,4 km dnevno, uskoro cu opet krenuti s vjezbama za trup i kraljeznicu.

Moje pitanje je kako je moguce da mi se kloesterol povecao u odnosu na prije mjesec dana, kad sam isla na operaciju nadbubrezne zlijezde, a hranim se zdravo, i jedem 3 glavna obroka malu kolicinu plus dva meduobroka, voce ili svjezi sir, jogurt s lgg i sl? Pocela sam piti kapsule s ekstraktom crvene rize za snizavanje kolesterola kao i koristiti sikavicu u dorucku jer imam minimalne naznake masne jetre. Ne konzumiram alkohol uopce, ne pusim, nisam nikada, kavu pijem jednom tjedno i to s medom. Pila sam ovih godina dosta tableta za sve ove moje bolesti(tlak,zlijezda,kraljeznica). Vrijednosti kolesterola od 14.10.:
Ukupni 5,90, hdl 1,19, ldl 4,26
Od 24.11.vrijednosti su:
Ukupni 6,21, hdl 1,18, ldl 4,32

Jedem sljedece namirnice za dorucak tijekom tjedna: zobene pahuljice bez dodatka, sensia ili jogurt s lgg, jabuke, borovnica, banane, chia sjemenke, mljeveni lan, par badema ili oraha,caj s od mente, kamilice, brusnice s pol zlicice meda

Rucak: bijelo meso, riba (skusa, orade, pastrva, skoljke dagnje), nekad svinjetina ili junetina,blitva, spinat, krumpir, riza, mahunarke,jecmena kasa,mrkva, batat, butter tikvice, krastavci, tikvice, kelj,poriluk, radim variva najcesce u vidu minestrona, ili pecem kratko na maslinovom ulju, dodam cesnjak i limun, blago zacinjeno.
Meduobroci, smmothie spinat, chia, razno voce u tome. Nekad svjezi posni sir, obicni jogurt ili voce.

Ne jedem uopce kruh, nekad eventualno integralni s pastetom ili avokadom, purecim prsima i sl. Jedem kuhana jaja samo bjelanjak, a pecena cijela. Ne koristim secer uopce, ne jedem slatkise ni grickalice, ne pijem nikakve sokove.

Vecera uvijek nesto lagano, pileca prsa, svjezi sir ili mix povrca.

Imam 50 god, 168, 72 kg, dugo godina se bavila rekreatino sportom, pogotovo bicikliranjem par puta tjedno od 30-80 km, vec 2 godine ne vozim zbog prpblema koje sam imala i koje sam navela. Posao mi je uredski i stresan, radim ga 15 god cca. Nisam u menopauzi, iako imam smetnje zbog policisticnog jajnika i polipa.Jos sam na bolovanju zbog ovih operacija koje sam navela.

Ne znam sto radim pogresno i zbog cega se povecao kolesterol. Molim vas savjet.

Unaprijed hvala i lp!

 

16.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Hiperkolesterolemija i hipertrigliceridemija su uz hipertenziju metaboličke posljedice koje se povezuju s povećanim lučenjem kortizola uslijed poremećaja nadbubrežne žlijezde. Razmak između mjerenja kolesterola je bio relativno mali pa je teško razlučiti koji je razlog tome. Vaša prehrana u cijelosti je usklađena s preporukama za prehranu kod dislipidemije. Međutim, vaša trenutna tjelesna masa koja je još uvijek na razini prekomjerne uz stresan način života i smanjenu tjelesnu aktivnost ne idu u prilog životnim navikama koje su bitne za sniženje povišenih vrijednosti masnoća u krvi. Dodatno, potrebno je istražiti radi li se o familijarnoj hiperlipidemiji.

U svakom slučaju, trebate nastaviti s prehranom koju ste uveli i ostvariti manjak od još 5-8 kg. Dodatak ekstrakta crvene riže i sikavice su korisni, a možete uvesti i omega-3 masne kiseline, vitamin D i probiotike. Napravite kontrolni lipidogram za 3-4 mjeseca.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Glavobolja

Glavobolje

Radiološka terapija

Renovaskularna hipertenzija

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Jetra

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Srčanožilne bolesti

Smjernice Europskog kardiološkog društva za bolesnike: Prevencija srčanožilnih bolesti – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteprestati pušiti, slijediti preporuke o zdravim životnim navikama, sistolički arterijski tlak < 160mmHg osobama bez poznate srčanožilne bolesti, osobama s poznatom srčanožilnom bolešću, osobama s posebnim zdravstvenim poteškoćama (prisutna šećerna bolest ili kronična bubrežna bolest) Procjenu srčanožilnog rizika obavlja liječnik koristeći određene modele i izračune uzimajući u obzir dob, visinu arterijskog tlaka, razinu kolesterola, pušenje, […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]