Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema dosadašnjim publikacijama u svijetu od NAFLD-a boluje 34.5% populacije u odnosu na 2005 godinu kada je bolovalo 25.5%.

Među oboljelima od NAFLD-a je više muškaraca nego žena. Nastanak nealkoholne masne bolesti jetre posljedica je metaboličkog sindroma koji je obilježen pretilošću, šećenom bolešću, hipertenzijom, dislipidemijom. NAFLD ima 60-80% oboljelih od šećerne bolesti tipa dva i čak 55-95% pretilih odnosno onih sa indeksom tjelesne mase (ITM) većim od 25kg/m3. Iako je bolest učestala za sada ne postoji specifična medikamentozna terapija koja bi polučila uspješno liječenje nealkoholne masne bolesti jetre. Preporuke u liječenju odnosne se primarno na promjenu prehrambenih navika i stila života te nezaobilazni gubitak tjelesne težine. Jedan od najvažnijih preporuka je smanjenje tjelesne težine i to za 7-10% u godini dana kod oboljelih sa ITM većim od 25kg/modnosno većim od 30kg/m3.

Savjetuje se mediteranska dijeta koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama odnosno omega – 3 masnim kiselinama kojima obiluje prije svega plava riba. Također se savjetuje ograničen unos ugljikohidrata, posebice rafiniranih ugljikohidrata koji su osiromašeni vlaknima, proteinima, mineralima i drugim korisnim elementima za razliku od rafiniranih ugljikohidrata koji njima obiluju (voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi, sjemenke,..).

Važno je napomenuti da je u liječenju NAFLD-a bitno smanjiti unos voćnog šećera, fruktoze, a posebice onog koji se nalazi kao dodatak u prerađenoj hrani i pićima. U liječenju nealkoholne masne bolesti jetre važno je izbjegavati konzumaciju alkohola budući da alkohol može pogoršati jetrenu bolest, dok unos kave ima blagotvorni učinak na bolest jetre i preporuča se dnevno popiti više od tri šalice kave. Važno je vježbati odnosno baviti se primarno aerobnom fizičkom aktivnošću (brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla) tri do pet puta tjedno u trajanju od 150 do 200 minuta na tjedan.

Cilj fizičke aktivnost je promjena životnih navika i smanjenje tjelesne težine. Fizička aktivnost dokazano smanjuje upalu jetre kod oboljelih koji su u upalnoj fazi bolesti (nealkoholni steatohepatitis) koja dovodi do bržeg razvoja fibroze. S obzirom da oboljeli od NAFLD-a kao što je ranije spomenutu imaju i pridružene komorbiditete (povišene vrijednosti krvnog tlak, šećerna bolest, povišene masnoće) od iznimne je važnosti kako bi se zaustavilo napredovanje bolesti i poboljšao ishod liječenja redovito uzimati propisanu terapiju i održavati krvni tlak, šećer i masnoće u granicama normale savjetovanim od strane liječnika.

Iz literature:

  1. Younossi ZM, Golabi P, Paik JM, Henry A, Van Dongen C, Henry L. The global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) and nonalcoholic steatohepatitis (NASH): a systematic review. Hepatology. 2023 Apr 1;77(4):1335-1347. doi: 10.1097/HEP.0000000000000004.
  2. Virovic Jukic L. et all. Croatian guidelines for the diagnosis and treatment of nonalcoholic fatty liver disease. Acta Clin Croat (Suppl. 1) 2021; 60:36-52.doi: 10.20471/acc.2021.60.s1.03

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Šećerna bolest

Preporuke bolesnicima koji boluju od fibrilacije atrija europskog kardiološkog društva – 3. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrim. Sonja Frančula-Zaninović, dr.med.univ.mag.admin.sanit., spec.internist-subspec.kardiologije KLJUČNE PREPORUKE ZA BOLESNIKE Prilikom pregleda liječnik će svakom bolesniku uzeti anamnezu i steći uvid u životne navike, a u cilju određivanja optimalne terapije. Što boljom kontrolom rizičnih čimbenika smanjuje se rizik ponovljenih epizoda FA, smanjuje se rizik srčanog zatajenja, srčanog udara, moždanog udara i poboljšava se opće stanje bolesnika. […]

Srce

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Jetreno tkivo

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Jetra

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Hipertenzija

Pitanje za hipertenziju – molim Vaš savjet

Jetzrene stanice

Hepatitis B i C

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteHepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja i uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (kronični). Virusi hepatitisa označavaju se slovima od A do G. Treba napomenuti da se uzrok hepatitisa ponekad ne može objasniti, što upućuje na to da neki virusi još nisu otkriveni. Kronični hepatitis B i C, u […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]

Gastroenterologija

Kontracepcijske tablete – upit

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUpalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]