Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema dosadašnjim publikacijama u svijetu od NAFLD-a boluje 34.5% populacije u odnosu na 2005 godinu kada je bolovalo 25.5%.

Među oboljelima od NAFLD-a je više muškaraca nego žena. Nastanak nealkoholne masne bolesti jetre posljedica je metaboličkog sindroma koji je obilježen pretilošću, šećenom bolešću, hipertenzijom, dislipidemijom. NAFLD ima 60-80% oboljelih od šećerne bolesti tipa dva i čak 55-95% pretilih odnosno onih sa indeksom tjelesne mase (ITM) većim od 25kg/m3. Iako je bolest učestala za sada ne postoji specifična medikamentozna terapija koja bi polučila uspješno liječenje nealkoholne masne bolesti jetre. Preporuke u liječenju odnosne se primarno na promjenu prehrambenih navika i stila života te nezaobilazni gubitak tjelesne težine. Jedan od najvažnijih preporuka je smanjenje tjelesne težine i to za 7-10% u godini dana kod oboljelih sa ITM većim od 25kg/modnosno većim od 30kg/m3.

Savjetuje se mediteranska dijeta koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama odnosno omega – 3 masnim kiselinama kojima obiluje prije svega plava riba. Također se savjetuje ograničen unos ugljikohidrata, posebice rafiniranih ugljikohidrata koji su osiromašeni vlaknima, proteinima, mineralima i drugim korisnim elementima za razliku od rafiniranih ugljikohidrata koji njima obiluju (voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi, sjemenke,..).

Važno je napomenuti da je u liječenju NAFLD-a bitno smanjiti unos voćnog šećera, fruktoze, a posebice onog koji se nalazi kao dodatak u prerađenoj hrani i pićima. U liječenju nealkoholne masne bolesti jetre važno je izbjegavati konzumaciju alkohola budući da alkohol može pogoršati jetrenu bolest, dok unos kave ima blagotvorni učinak na bolest jetre i preporuča se dnevno popiti više od tri šalice kave. Važno je vježbati odnosno baviti se primarno aerobnom fizičkom aktivnošću (brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla) tri do pet puta tjedno u trajanju od 150 do 200 minuta na tjedan.

Cilj fizičke aktivnost je promjena životnih navika i smanjenje tjelesne težine. Fizička aktivnost dokazano smanjuje upalu jetre kod oboljelih koji su u upalnoj fazi bolesti (nealkoholni steatohepatitis) koja dovodi do bržeg razvoja fibroze. S obzirom da oboljeli od NAFLD-a kao što je ranije spomenutu imaju i pridružene komorbiditete (povišene vrijednosti krvnog tlak, šećerna bolest, povišene masnoće) od iznimne je važnosti kako bi se zaustavilo napredovanje bolesti i poboljšao ishod liječenja redovito uzimati propisanu terapiju i održavati krvni tlak, šećer i masnoće u granicama normale savjetovanim od strane liječnika.

Iz literature:

  1. Younossi ZM, Golabi P, Paik JM, Henry A, Van Dongen C, Henry L. The global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) and nonalcoholic steatohepatitis (NASH): a systematic review. Hepatology. 2023 Apr 1;77(4):1335-1347. doi: 10.1097/HEP.0000000000000004.
  2. Virovic Jukic L. et all. Croatian guidelines for the diagnosis and treatment of nonalcoholic fatty liver disease. Acta Clin Croat (Suppl. 1) 2021; 60:36-52.doi: 10.20471/acc.2021.60.s1.03

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Nepravilna prehrana

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Trudnoća

Izostanak menstruacije dvije godine

Pretilost kod djece

Pretilost kod djece

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta

Tjelesna težina

Preporuke bolesnicima koji boluju od fibrilacije atrija europskog kardiološkog društva – 3. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrim. Sonja Frančula-Zaninović, dr.med.univ.mag.admin.sanit., spec.internist-subspec.kardiologije KLJUČNE PREPORUKE ZA BOLESNIKE Prilikom pregleda liječnik će svakom bolesniku uzeti anamnezu i steći uvid u životne navike, a u cilju određivanja optimalne terapije. Što boljom kontrolom rizičnih čimbenika smanjuje se rizik ponovljenih epizoda FA, smanjuje se rizik srčanog zatajenja, srčanog udara, moždanog udara i poboljšava se opće stanje bolesnika. […]

Srce

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Hipertenzija

Tumačenje nalaza PV INR, eritrocita i kreatinina te značenje antikoagulantne terapije

Iz iste kategorije

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]