Detox organizma

Poštovanje,
ljetni mjeseci su pred nama. Zanima me stručno mišljenje (pošto je internet pun detox stvari koje vjerujem da mogu biti i opasne za ljudski organizam) koja se hrana/namirnice preporučuju za detox organizma? Isto tako koji napitci ili korištenje nekih vitamini? Voljela bi na zdrav način ojačati imunitet te ga očistiti jer sam ga poprilično zanemarila i iscrpila od stresa do korištenja tableta. Hvala Vam i lijep pozdrav!

24.7.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

glavni detoksikacijski organ koji svakodnevno vodi bitku sa štetnim tvarima iz hrane, lijekova i metabolizma je jetra. Stoga, kada se govori o prehrani za detoksikaciju, neposredno se misli na prehranu koja potiče detoksikacijski potencijal jetre. Kako bi jetra uspješno obavljala svoju zadaću eliminacije štetnih toksina potrebni su joj određeni nutrijenti poput vitamina, minerala i fitokemikalija.

Prvaci u čišćenju jetre i olakšavanju njene detoksikacijske zadaće su tamno zeleno lisnato povrće te povrće iz porodice kupusnjača poput cvjetače, brokule, kupusa, kelja i rotkvice. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati „čistač jetre“, a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija – glukozinolatima i tiocijanatima – koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari. Detoksikacijski tanjur obogatit će i radič, maslačak, šparoge, rukola, raštika i svo tamno zeleno lisnato povrće.

Zaštitni učinak na jetru ima i artičoka koja, zahvaljujući visokom udjelu tvari cinarina i inulina, stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi.

Neizostavan dio svakog detoksikacijskog programa čini i korjenasto povrće poput mrkve, cikle i celera te peršin. Ovo povrće i začinsko bilje predstavlja pravu riznicu nutrijenata – prijatelja jetre, osobito vitamina C i kalija, a ujedno se može konzumirati na bezbroj načina. Povrće i voće bogato kalijem važno je za održavanje pravilnu funkciju bubrega, organa koji u suradnji sa jetrom odstranjuju otpadne tvari iz organizma putem urina.   

Adekvatan unos voća također čini temelj detoksikacije. Pri tome prednost valja dati jabukama, kruškama, bobičastom voću te grejpu. Ovo voće bogato je pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi. Također, konzumacija namirnica koje sadrže vlakna rezultira dužim osjećajem sitosti. Grejp ima blago diuretički učinak te je preporučljiv osobama koje imaju problema sa zadržavanjem vode. Bobičasto voće prepuno je antioksidansa – vitamina i fitokemikalija – te tako potpomaže antioksidativni potencijal.

Visokovrijedni fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže probiotike pospješit će probavu, a samim time i eliminaciju toksina, ali istovremeno i ojačati imunološki sustav. U borbi protiv toksina neophodan je i adekvatan unos tekućine. U juhama, sokovima, čajevima i čistoj vodi tijekom detoksikacije je potrebno dnevno unijeti oko dvije litre tekućine.

Artičoka za bolju probavu

Od biljaka „čistača“ često se spominje artičoka. Artičoka sadrži gorke tvari: cinaropikrin, cinarin, različite mineralne sastojke i razmjerno mnogo vitamina A. Ljekovitost joj potječe od gorkih specifičnih tvari u lišću i korijenu koje potiču jetru na brže protjecanje žuči, a preporuča se i kod stanja loše probave. Artičoka obiluje prehrambenim vlaknom inulinom koje djeluje kao prebiotik koji u crijevima potiče rast korisnih bakterija i tako pomaže uspostaviti povoljnu ravnotežu crijevne mikrobiote. Na taj način smanjuje se razina toksina koji dospijevaju u jetru, a održava se i zdravlje čitavog organizma. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina.

Maslačak kao čistač krvi

Pučka medicina u rano proljeće savjetuje konzumirati salatu od maslačka kako bi se „pročistila krv“. Salata koja se priprema od svježeg mladog lišća, ubrana prije cvatnje, i korijena koji se reže na tanke ploške djeluje kao diuretik i pomaže kod žučnih i jetrenih tegoba. Korijen maslačka, zahvaljujući sadržaju gorkih tvari, terpena i fitosterola, koristi se u fitoterapiji kao učinkovito sredstvo za drenažu jetre. Maslačak također potiče lučenje žuči, a pomaže i kod probavnih problema i slabog apetita. Maslačak posjeduje i blago laksativno djelovanje, a bogat je kalijem, fruktozom i inulinom koji olakšava probavu. 

Kopriva potiče izmjenu tvari

Kopriva je vrlo ljekovita biljka i njeni se listovi koriste za poticanje cjelokupne izmjene tvari. Kopriva se često nalazi u sastavu čajnih mješavina za liječenje gihta i reumatskih oboljenja te žučnih i jetrenih tegoba, a dodaje se i u mješavine namijenjene za proljetne i jesenske kure čišćenja. Znanstvene studije su potvrdile da posjeduje diuretičko i detoksikacijsko djelovanje.

Komorač blagotvoran za probavu

Ova aromatična biljka koja se koristi u kulinarstvu još je od davnina korištena kao lijek za lošu probavu. Komorač poboljšava probavu i apsorpciju hrane, a zahvaljujući sastavu eteričnih ulja potiče lučenje probavnih enzima. Poznat je i kao sredstvo koje smanjuje meteorizam i flatulenciju. Koristi se u kurama za detoksikaciju jer potiče lučenje viška tekućine iz organizma i uklanjanje toksina, a eterična ulja djeluju antiseptički na mokraćni sustav spriječavajući pojavu infekcija.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Povrće

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Zima

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Krv

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Srce

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?