Česti prolivi

Već dve godine imam retke stolice. U poslednje vreme 4-5 na dan, nadutost bolovi oko pupka. Radila sam analize krvi sve je OK, ali test na okultno krvarenje je u sva tri uzorka positivan i kalprotektin j je 119. Bila sam kod gastroenterolog koji mi je samo konstatovati nervozna creva, dobila sam Colospa retard 2 puta dnevno da pijem Laksabion i Loperamid, posle svake stolice po dva da popijem. Dijetalna retim ishrane. Ali ja i dalje imam iste tegobe. Šta da radim dalje? I vitamin d mi je 37.4.

12.6.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

prema vrijednosti kaprotektina ne treba zanemariti postojanje upale u crijevima. Moguće je da se radi o niskom stupnju upale karakterističnom za sindrom iritabilnog crijeva (IBS), no ako se simptomi ne smire kroz neko vrijeme, preporučila bih Vam da napravite kolonoskopiju. Niste naveli jedinice u kojima je izražen vitamin D, ako su to nmol/L, onda vam je potrebna nadoknada vitamina D.

IBS se uglavnom manifestira gastrointestinalnim simptomima poput nadutosti, flatulencije, boli u abdomenu, dijareje ili konstipacije.

Osnovna patologija IBS nije još u potpunosti razjašnjena te je prisutan velik broj faktora koji mogu utjecati na pojavu simptoma.

Fermetabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli (FODMAPs) su nutrijenti koji se nalaze u hrani koju jedemo. FODMAPs su šećeri koji se slabo apsorbiraju u tankom crijevu te dolaze u debelo crijevo gdje stvaraju plinove i privlače vodu.

Studije su pokazale da osobe koje konzumiraju FODMAPs povećavaju simptome IBS, dok prehrambene restrikcije FODMAPs potpomažu bolju kontrolu simptoma.

 

Bitno je upamtiti da FODMAPs nisu razlog IBS-a, ali njihovom regulacijom u prehrani dajete priliku ka redukciji IBS simptoma.

Prehrana s niskim udjelom prirodnih šećera može smanjiti simptome kod bolesnika s određenim poremećajima crijeva, poput sindroma iritabilnog crijeva. Ključna strategija u liječenju funkcionalnih gastrointestinalnih simptoma je izbor hrane, odnosno izbjegavanje hrane koja može pogoršati navedene simptome.

FODMAP dijeta razvijena je s ciljem da pomogne svima koje muče iritabilno crijevo, nadutost i bolovi u trbuhu. Dijeta se preporučuje i svima koji su osjetljivi na gluten, a upravo je to razlog velike popularnosti ovog načina prehrane.

Izraz FODMAP odnosi se na fermentabilne oligosaharide (uključujući fruktooligosaharide iz pšenice, raži, luka, češnjaka, artičoka te galaktooligosaharide iz graha, slanutka i leće), disaharide (mliječni proizvodi osim tvrdog sira), monosaharide (voće koje sadrži više fruktoze nego glukoze, med, jabuke, mango, kukuruzni sirup) i poliole (sorbitol, manitol, jabuke, kruške, gljive, cvjetača, maltitol, ksilitol), a „low FODMAP“ znači niski unos navedenih namirnica i sastojaka hrane.

Glavni cilj dijete je ublažiti simptome izbjegavajući ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici. Naime, smatra se da su kratkolančani ugljikohidrati, male osmotski aktivne molekule koje se slabo apsorbiraju i brzo fermentiraju, odgovorni za crijevne simptome poput nadutosti, vjetrova, abdominalne boli i promjena u načinu pražnjenja crijeva.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Žeđ

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Dijeta

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

COVID-19

Prehlada, gripa ili korona – pitanje je sad…

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRazlika između gripe, prehlade i COVID-19 Zima donosi često obolijevanje od sezonskih bolesti poput prehlade, gripe i COVID-19. Iako dijele mnoge simptome, važno je znati prepoznati razlike kako biste na vrijeme reagirali i spriječili komplikacije. Prehlada Prehlada je zarazna infekcija gornjih dišnih puteva koja zahvaća nos, grlo, sinuse i dušnik. Uzrokuje je više od 200 […]

Bolovi

Bolovi u cijelom tijelu – što da napravim još od pretraga?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?