Izraziti manjak želučanih kiselina

Problem dispepsije ste obradili samo kao višak želučanih kiselina. No, moj je problem izraziti manjak kiselina. Ima li kapsula koje sadrže kiselinu i koje bi mi pomogle u probavi? Prije puno godina koristila sam “acinorm” koji je sadržavao kiseline svinjskoga podrijetla. Molim da mi se svakako odgovori.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Dispepsija nije bolest, već skup karakterističnih simptoma. Postoje neka stanja kojima je dispepsija zajednički simptom, a koja su povezana s gastritisom, peptičkim ulkusom i s gastroezofagealnim refluksom. Sva ova stanja se mogu javiti uz prisustvo boli u tzv. “žličici” ili neugodnosti, koje pacijent može opisati kao poremećaj probave ili žgaravicu, a koja se medicinski naziva dispepsija.

Funkcionalna dispepsija se definira kao povremena ili stalna bol ili nelagoda u predjelu gornjeg abdomena bez ogranskog uzroka. Mogu biti prisutni osjećaj punoće, sitosti, mučnina i/ili povraćanje, ali nema oštećenja želučane sluznice niti drugih strukturnih abnormalnosti gastrointestinalnog trakta.

Više od polovice svih dispepsija su funkcionalne dispepsije kojima se ne zna pravi uzrok.

Dakle možemo djelovati na one dipepsije kojima znamo uzrok, a to je povećano lučenje želučane kiseline i u tim slučajevima možemo koristiti učinkovite lijekove kojih ima cijeli niz na tržištu i koji smanjuju prekomjerno lučenje želučane kiseline.

Općenito se želučane tegobe mogu umanjiti i tzv. nemedikamentoznim metodama, kao što su: prestanak pušenja, modifikacija prehrane, izbjegavanje iritirajuće hrane, izbjegavanje kasnih obroka, izbjegavanje uzimanja lijekova koji mogu loše utjecati na želučanu sluznicu (npr. nesteroidni protuupalni lijekovi). Budući da stres, anksioznost i depresija pogoršavaju simptome dispepsije, postoje dokazi da psihoterapijska intervencija može biti efikasna, a primjena antidepresiva smanjuje simptome funkcionalnog gastrointestinalnog poremećaja. Također su preporučene antistresne aktivnosti kao što su vježbe i relaksacija.

Manjak želučane kiseline i drugih probavnih enzima također može izazvati dispeptičke simptome. Budući da ste Vi već otprije detektirali svoj zdravstveni problem, možete se učinkovito usmjeriti na njegovo rješavanje. Na tržištu postoji cijeli niz preparata kojima možete nadomjestiti manjak probavnih enzima (pa i preparat koji navodite), a također se probavi može pomoći i raznim, na tržištu dostupnim probiotičkim proizvodima koji obnavljaju probavnu sluznicu i vraćaju njenu ravnotežu. Na taj način smanjujuje se mogućnost upale i umnažanja tzv. loših bakterija, što posljedično mže izazvati dispeptičke simptome.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bol

Osteoporoza

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. U praksi razlikujemo primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza se javlja zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze i […]

Bol

Glavobolja – bol na desnoj strani glave

Depresija

Mogu li se podtipovi depresije i tjeskoba identificirati snimanjem mozga

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Snimanje mozga u kombinaciji s umjetnom inteligencijom identificiralo je šest različitih “biotipova” depresije i anksioznosti što bi možda moglo dovesti do personaliziranijeg i učinkovitijeg liječenja. Istraživačica Leanne Williams, dr. sc., smatra kako ovo istraživanje može imati “neposredne kliničke implikacije” te kako je na Stanfordu započelo prevođenje tehnologije snimanja u upotrebu u novoj preciznoj klinici za […]

Antibiotici

Izlaganje suncu može biti opasno ako se uzimaju lijekovi

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Nakon dugog razdoblja nestabilnog proljetnog vremena, napokon se pojavilo sunce. Iako uživamo u ljetnim radostima i veselimo se dužim danima, godišnjem odmoru i odlasku na more, jake sunčeve zrake za mnoge od nas nose i određene opasnosti. Osobe koje uzimaju lijekove za kronične bolesti, kao i one koje moraju koristiti antibiotike za vrijeme sunčanih dana, […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Novo pitanje

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Može li nadutost biti posljedica anksioznosti?

Gastroenterologija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]