Izraziti manjak želučanih kiselina

Problem dispepsije ste obradili samo kao višak želučanih kiselina. No, moj je problem izraziti manjak kiselina. Ima li kapsula koje sadrže kiselinu i koje bi mi pomogle u probavi? Prije puno godina koristila sam “acinorm” koji je sadržavao kiseline svinjskoga podrijetla. Molim da mi se svakako odgovori.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Dispepsija nije bolest, već skup karakterističnih simptoma. Postoje neka stanja kojima je dispepsija zajednički simptom, a koja su povezana s gastritisom, peptičkim ulkusom i s gastroezofagealnim refluksom. Sva ova stanja se mogu javiti uz prisustvo boli u tzv. “žličici” ili neugodnosti, koje pacijent može opisati kao poremećaj probave ili žgaravicu, a koja se medicinski naziva dispepsija.

Funkcionalna dispepsija se definira kao povremena ili stalna bol ili nelagoda u predjelu gornjeg abdomena bez ogranskog uzroka. Mogu biti prisutni osjećaj punoće, sitosti, mučnina i/ili povraćanje, ali nema oštećenja želučane sluznice niti drugih strukturnih abnormalnosti gastrointestinalnog trakta.

Više od polovice svih dispepsija su funkcionalne dispepsije kojima se ne zna pravi uzrok.

Dakle možemo djelovati na one dipepsije kojima znamo uzrok, a to je povećano lučenje želučane kiseline i u tim slučajevima možemo koristiti učinkovite lijekove kojih ima cijeli niz na tržištu i koji smanjuju prekomjerno lučenje želučane kiseline.

Općenito se želučane tegobe mogu umanjiti i tzv. nemedikamentoznim metodama, kao što su: prestanak pušenja, modifikacija prehrane, izbjegavanje iritirajuće hrane, izbjegavanje kasnih obroka, izbjegavanje uzimanja lijekova koji mogu loše utjecati na želučanu sluznicu (npr. nesteroidni protuupalni lijekovi). Budući da stres, anksioznost i depresija pogoršavaju simptome dispepsije, postoje dokazi da psihoterapijska intervencija može biti efikasna, a primjena antidepresiva smanjuje simptome funkcionalnog gastrointestinalnog poremećaja. Također su preporučene antistresne aktivnosti kao što su vježbe i relaksacija.

Manjak želučane kiseline i drugih probavnih enzima također može izazvati dispeptičke simptome. Budući da ste Vi već otprije detektirali svoj zdravstveni problem, možete se učinkovito usmjeriti na njegovo rješavanje. Na tržištu postoji cijeli niz preparata kojima možete nadomjestiti manjak probavnih enzima (pa i preparat koji navodite), a također se probavi može pomoći i raznim, na tržištu dostupnim probiotičkim proizvodima koji obnavljaju probavnu sluznicu i vraćaju njenu ravnotežu. Na taj način smanjujuje se mogućnost upale i umnažanja tzv. loših bakterija, što posljedično mže izazvati dispeptičke simptome.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]