Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je kako istraživanja o utjecaju hrane ili prehrane na zdravlje mogu dati oprečne rezultate. Primjerice, određena su istraživanja pokazala kako jaja djeluju blagotvorno na zdravlje djelujući povoljno na zdravlje srca, dok su neka istraživanja pokazala kako jaja u prehrani mogu biti štetna povećavajući rizik od bolesti srca i krvnih žila. Razlog oprečnih rezultata leži […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Aluminij je postao nezamjenjiv materijal u svakodnevnom životu. Iako je ovaj metal treći najzastupljeniji element u zemljinoj kori, u ljudskom organizmu nema biološku funkciju već pokazuje visoku toksičnost. Udio aluminija među živim organizmima posljednjih se godina drastično povećao. Ljudi su svakodnevno u kontaktu s aluminijem i njegovim spojevima i to putem dezodoransa, cjepiva, lijekova, ambalaže […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Pesticidi su zlata vrijedni kada ih promatramo iz perspektive njihovog učinka na suzbijanje bolesti i štetnika biljaka čime osiguravaju dobar urod. Kod dobre poljoprivredne i proizvodne prakse količina ostataka pesticida u voću i povrću ne prelazi granicu dopuštene količine pesticida, no svjedoci smo čestih izvješća o povlačenju proizvoda s tržišta zbog ostataka pesticida u hrani. […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Hemokromatoza je poremećaj koji uzrokuje prekomjerno nakupljanje željeza u organizmu. Neliječena hemokromatoza uzrokuje oštećenje organa, a može biti i opasna po život. Temelj prehrane oboljelih od hemokromatoze je izbjegavanje namirnica bogatih željezom poput crvenog mesa, iznutrica i školjaka kao i pametno planiranje obroka odnosno unos namirnica koje ometaju apsorpciju željeza. Kod hemokromatoze apsorpcija željeza raste […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Cimet je u zadnje vrijeme u našim kućanstvima postao neizbježan, gotovo kao sol. Jutarnje kaše, smoothije, jogurt, kolače, pogotovo one božićne, pa čak i slana jela poput curryija obogaćujemo ovim začinom koji jelima daje prirodnu slatkoću, ugodnu toplinu i aromu. Zašto cejlonski cimet nosi nadimak „pravi“ cimet Postoji nekoliko različitih vrsta cimeta, a dvije glavne […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Smokve su tipično voće područja s toplom i suhom klimom te se osim u Mediteranskim zemljama uzgajaju i na Bliskom istoku. Biološki gledano smokva je obrnuti cvijet s laticama koje se razvijaju unutar ploda, a koje kasnije dozrijeva i postaje voćka koju konzumiramo. Postoji više od 800 različitih vrsta smokava, a najveći proizvođač je Turska. […]
Vrijeme čitanja članka: 3 minute Melatonin, glavni hormon kronobiologije, proizvodi se u žlijezdi epifizi i regulira naš unutarnji sat. Melatonin se proizvodi uz pomoć plavog svjetla vidljivog spektra svjetlosti. Točnije, radi se o plavo-tirkiznom svjetlu koje se razlikuje od štetnog plavog dijela spektra kojeg proizvode električni uređaji poput telefona, računala i televizora. Kada se smanji količina sunčeve svjetlosti koja pada […]
Vrijeme čitanja članka: 4 minute Brazilski oraščići su jedna od najkontroverznijih namirnica. Istovremeno se o njima govori u superlativima, kao najboljem izvoru jakog antioksidansa selena s blagotvornim djelovanjem na zdravlje, dok s druge strane brazilski orasi kriju neke nedostatke i ozbiljne opasnosti za zdravlje. Nutritivni sastav Brazilski orasi rastu na velikom tropskom drveću koje može narasti čak 45 m u […]