Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk.

Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih stanica trigliceridima, no kako bi se dijagnoza postavila prema rezultatima istraživanja zamašćenost jetre mora iznositi najmanje 2.5-20% mase jetre (2) zbog čega brojni bolesnici ostaju nedijagnosticirani. Dijeli se na dva različita entiteta a to su nealkoholna masna bolest jetre – NAFLD (engl. Non Alcoholic Fatty Liver Disease) i alkoholna masna bolest jetre – AFLD (engl. Alcoholic Fatty Liver Disease).

NAFLD je danas najčešća stečena metabolička bolest jetre i među najčešćim je uzročnicima ciroze jetre (3) čija prevalencija tijekom godina raste što predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Entitet je uveden ranih osamdesetih i od tada terminologija, a ni dijagnostički kriteriji nisu mijenjani unatoč tome što je patogeneza bolesti velikog dijela bolesnika koji boluju od NAFLD-a razjašnjena i vezana uz metabolički sindrom.

Postavljanje dijagnoze nije lako budući da ne postoje dijagnostički parametri kojima bi se bolest potvrdila ili isključila već se ista temelji na isključnim kriterijima drugih mogućih etioloških uzročnika jetrene lezije (virusna, autoimuna, nasljedna, toksična i vaskularna etiologija) i anamnestičkim podacima o konzumaciji alkohola koja ne ne smije biti veća od 20 g na dan za žene odnosno 30 g na dan za muškarce (4), jer u protivnom govorimo o AFLD. Što bi značilo da dnevna količina ispijenog alkohola ne smije biti veća od 2 dcl vina, 5 dcl piva ili 0,3 dcl žestokog pića (40% alkohola) za žene te 3 dcl vina, 75 dcl piva ili 0,6 dcl žestokog pića (40% alkohola) za muškarce.

No, s obzirom na vrlo raširenu primjenu male do umjerene količine alkohola kod bolesnika koji su klasificirani kao NAFLD i povećanje prevalencije metaboličke disfunkcije kod onih koji se vode kao alkoholna bolest jetre -ALD (engl. Alcoholic Liver Disease) postojeće definicije često ne odgovaraju stvarnoj patogenezi bolesti. Koegzistiranje blage do umjerene konzumacije alkohola i metaboličkih promjena se vrlo često viđa kod naših bolesnika u svakodnevnoj praksi stoga je ponekad izazov svrstati bolesnika u jednu od navedenih skupina (5), složenost pogoršava i činjenica da bolesnici nerijetko umanjuju količinu ili u potpunosti skrivaju konzumaciju alkohola kako bi se izbjegla stigma.

S obzirom na zapadnjački način života i prehrane kod brojnih je bolesnika zamijećeno da NAFLD koegzistira ne samo s ALD već i sa drugim kroničnim jetrenim bolestima (6). NAFLD čini heterogena skupina bolesnika čije se liječenje temelji na preventivnim mjerama i promjenama načina prehrane i života, dok nam farmakoterapijski pripravci za sada nisu dostupni.

Literatura:

  1. Younossi ZM, Koenig AB, Abdelatif D, et al. Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease-Meta-analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes. Hepatology 2016;64:73– 84.
  2. Bril F, Ortiz-Lopez C, Lomonaco R, et al. Clinical value of liver ultrasound for the diagnosis of nonalcoholic fatty liver disease in overweight and obese patients. Liver Int. 2015;35:2139–2146.
  3. Sheth SG, Gordon FD, Chopra S. Nonalcoholic steatohepatitis. Ann Intern Med 1997;126:137–45.
  4. Bagnardi V, Rota M, Botteri E at al. Alcohol consumption and site-specific cancer risk: a comprehensive dose-response meta-analysis. Br J Cancer 2015;112:580–93.
  5. Lin S, Huang J, Wang M, et al. Comparison of MAFLD and NAFLD diagnostic criteria in real world. Liver Int. 2020;40:2082–2089.

Eslam M, Sanyal AJ, George J, on behalf of an international consensus panel, MAFLD: A consensus-driven proposed nomenclature for metabolic associated fatty liver disease, Gastroenterology (2020), doi: https://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.11.312.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Srce

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Alkohol

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Hepatitis B

Hepatitis B i C

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteHepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja i uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (kronični). Virusi hepatitisa označavaju se slovima od A do G. Treba napomenuti da se uzrok hepatitisa ponekad ne može objasniti, što upućuje na to da neki virusi još nisu otkriveni. Kronični hepatitis B i C, u […]

Jetra

Molim objašnjenje nalaza i daljnje postupanje

Jetra

Wilsonova bolest

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteWilsonova bolest je rijedak genetski poremećaj karakteriziran prekomjernim nakupljanjem bakra u tjelesnim tkivima. Ovo nakupljanje je rezultat mutacije u genu ATP7B, koji je ključan za regulaciju razine bakra u jetri. Normalno, bakar je neophodan za razne tjelesne funkcije, uključujući živčano provođenje, rast kostiju i stvaranje vezivnog tkiva. Međutim, kod Wilsonove bolesti, jetra ne uspijeva filtrirati […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]