Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Ciroza jetre je difuzni proces karakteriziran fibrozom i konverzijom normalne arhitekture jetre u strukturno abnormalne nodule što dovodi do dezorganizacije normalne lobularne strukture.

Ciroza jetre je difuzni proces karakteriziran fibrozom i konverzijom normalne arhitekture jetre u strukturno abnormalne nodule što dovodi do dezorganizacije normalne lobularne strukture. Načelno je taj proces ireverzibilan, iako je u ranijim stadijima moguće poboljšanje. Točno vrijeme nastupa ireverzibilnog stadija još nije poznato.

Ciroza jetre javlja se u svim dobnim skupinama, proširena je u cijelom svijetu i zahvaća sve rase i nacionalnosti. Po učestalosti je 5. uzrok smrti u osoba u dobi od 45 do 65 godina. Procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje zbog ciroze jetre umire oko 15-20 bolesnika/100 000 stanovnika, odnosno 600-800 osoba godišnje.

Epidemiološki, najčešći uzroci ciroze jetre su prekomjerna konzumacija alkohola (u 50-80% slučajeva), te hepatitisi B i C (u 10-30% slučajeva). Značajni uzroci su također primarna bilijarna ciroza (5-10%), hemokromatoza (2-5%) i Wilsonova bolest (oko 1%).

Ciroza jetre može se klasificirati patohistološki, morfološki, etiološki ili klinički. Patohistološki cirozu jetre klasificiramo kao portalnu (alkoholne etiologije), postnekrotičku (najčešće posljedica hepatitisa B i C, ali moguća je i zbog hepatotoksičnih lijekova te metaboličkih bolesti), bilijarnu (posljedica dugotrajne opstrukcije intra- ili ekstrahepatalnih žučnih vodova) te kardijalnu (uslijed dugotrajne dekompenzacije desnog srca). Morfološki cirozu jetre dijelimo na mikronodularnu (regeneratorni čvorovi manji od 1 cm i približno iste veličine), makronodularnu (regeneratorni čvorovi od 3-5 cm u promjeru) te miješanu (regeneratorni čvorovi raznih veličina). Prema etiologiji cirozu jetre  klasificiramo kao alkoholnu, uzrokovanu virusima hepatitisa ili drugim infektivnim uzročnicima (shistostomoza, bruceloza, toksoplazmoza), lijekovima ili toksinima, sarkoidozom, intra- ili ekstrahepatalnom kolestazom, metaboličkim poremećajima (poput Wilsonove bolesti ili hemokromatoze) ili autoimunim hepatitisom, a ako je uzrok nepoznat, govorimo o kriptogenoj cirozi. Klinički se ciroza jetre dijeli na kompenziranu i dekompenziranu.

Pacijent s  cirozom jetre klinički se može prezentirati s brojnim simptomima kao što su bol pod desnim rebrenim lukom, osjećaj opće slabosti i umor, gubitak na tjelesnoj težini, povišena tjelesna temperatura, mučnina, povraćanje, svrbež kože. Pregledom pacijenta mogu se uočiti spider angiomi, palmarni eritem, karakteristične promjene na noktima (Muehrckeovi i Terryjevi nokti), Dupuytrenove kontrakture, ginekomastija, atrofija testisa, hepatosplenomegalija, ascites, „caput medusae“, žutica i asterixis.

Laboratorijskim pretragama u pacijenta s cirozom mogu se otkriti poremećaji krvne slike u smislu citopenije zbog hipersplenizma. Za cirozu je karakteristična hipoalbuminemija zbog smanjene sintetske funkcije jetre te posljedično produženo protrombinsko vrijeme, te hiperglobulinemija zbog povećanog stvaranja autoantitijela. Alkalna fosfataza, bilirubin i aminotransferaze su povišeni s omjerom AST/ALT>1. 

Dijagnoza ciroze jetre postavlja se na temelju anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza i ultrazvuka abdomena, a za definitivnu potvrdu (osim ako je dijagnoza potvrđena neinvazivnim postupcima) radi se biopsija jetre koja se smatra zlatnim standardom.

Komplikacije ciroze su portalna hipertenzija, krvarenje iz varikoziteta jednjaka (u 20-30 % pacijenata s cirozom), ascites (najčešća komplikacija), spontani bakterijski peritonitis, hepatorenalni sindrom, hepatopulmonalni sindrom, jetrena encefalopatija, kardiomiopatija te hepatocelularni karcinom.

Liječenje  pacijenta s cirozom jetre sastoji se od suzbijanja etioloških čimbenika (npr. apstinencija od alkohola ili liječenje kroničnog virusnog hepatitisa), izbjegavanja dodatnih rizičnih čimbenika, cijepljenja (hepatitis  A, B, influenca, pneumokok), prevencije komplikacija (AFP screening svakih 6 mjeseci, endoskopija, β-blokatori, kontrola diureze, liječenje infekcija, kontrola elektrolita i nutricijska potpora). Terminalna faza ciroze liječi se transplantacijom jetre. Za procjenu preživljavanja najčešće se rabi Child-Pugh klasifikacija i MELD-score.

Literatura

• Sleisenger and Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease, 2010.
• UpToDate, 2012.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Srce

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Alkohol

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Hepatitis B

Hepatitis B i C

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteHepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja i uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (kronični). Virusi hepatitisa označavaju se slovima od A do G. Treba napomenuti da se uzrok hepatitisa ponekad ne može objasniti, što upućuje na to da neki virusi još nisu otkriveni. Kronični hepatitis B i C, u […]

Jetra

Molim objašnjenje nalaza i daljnje postupanje

Jetra

Wilsonova bolest

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteWilsonova bolest je rijedak genetski poremećaj karakteriziran prekomjernim nakupljanjem bakra u tjelesnim tkivima. Ovo nakupljanje je rezultat mutacije u genu ATP7B, koji je ključan za regulaciju razine bakra u jetri. Normalno, bakar je neophodan za razne tjelesne funkcije, uključujući živčano provođenje, rast kostiju i stvaranje vezivnog tkiva. Međutim, kod Wilsonove bolesti, jetra ne uspijeva filtrirati […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija ZB (6)

Nadutost i plinovi – kad crijeva govore više nego što bismo htjeli

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKako mikrobiom i prehrana utječu na osjećaj nadutosti – i što je zapravo low FODMAP dijeta? Nadutost i stvaranje plinova spadaju među najčešće probavne tegobe današnjeg čovjeka. Iako su najčešće bezopasne, mogu biti izrazito neugodne, utjecati na samopouzdanje i svakodnevne aktivnosti te ponekad ukazivati na poremećaje ravnoteže u crijevima koji zahtijevaju pažnju. Plinovi u crijevima […]

Gastroenterologija

Može li progutana drvena čačkalica biti opasna unatoč urednim RTG i CT nalazima?

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Može li progutana kovanica proći kroz crijeva bez opasnosti?

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]