
Manjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno smanjene, a to je osobito čest problem kod male djece i žena u reproduktivnoj dobi, osobito trudnica. U određenim slučajevima javlja se i funkcionalni manjak željeza u organizmu, najčešće kod oboljelih od određenih kroničnih bolesti. Primjerice, kod osoba s upalnim bolestima željezo se može “zaključati” u tijelu i ne dospijeva do krvi, iako ga ima dovoljno, zbog čega se može razviti anemija kronične bolesti.
Željezo je važno za mnoge procese u tijelu, a njegov manjak može uzrokovati razne zdravstvene probleme. Liječenje i upravljanje manjkom željeza složen je izazov za liječnike, nutricioniste i javnozdravstvene stručnjake širom svijeta.
Simptomi
Manjak željeza može uzrokovati simptome i kada postoji anemija, ali i kada je nema, a ponekad može proći i bez ikakvih simptoma. Najčešći simptomi uključuju umor, bezvoljnost, smanjenu koncentraciju, vrtoglavicu, zujanje u ušima, bljedilo i glavobolje. Kod osjetljivih osoba manjak željeza može izazvati sindrom nemirnih nogu. Drugi znakovi uključuju ispadanje kose, suhu kosu i kožu i lomljive nokte. Bebe mlađe od 12 mjeseci mogu pokazivati slabije hranjenje i razdražljivost. Neki ljudi razviju pica ponašanje odnosno kompulzivno jedenje stvari koje nisu hrana, poput zemlje, gline, leda ili sirovih sastojaka (npr. nekuhane riže).
Posljedice nedostatka željeza mogu biti ozbiljne
Manjak željeza i anemija mogu pogoršati simptome i prognozu drugih bolesti, kao što su zatajenje srca i ishemijska bolest srca. Teška anemija može uzrokovati nestabilnost krvnog tlaka i cirkulacije, a ako je prisutna prije operacije, povećava rizik za razvoj komplikacija nakon operacije i potrebu za transfuziju krvi. Čak i kada nema vidljivih simptoma, manjak željeza može negativno utjecati na tijelo jer smanjuje tjelesnu izdržljivost, usporava razvoj mozga kod djece i povećava rizik od komplikacija u trudnoći.
I žene i muškarci mogu razviti anemiju, a uzrok može biti čak i rak
Svaki mililitar krvi sadrži oko 0,4 do 0,5 mg željeza, pa gubitak krvi – bilo zbog normalnih tjelesnih procesa, bolesti ili medicinskih zahvata – može dovesti do negativne ravnoteže željeza. Kod žena prije menopauze, gubitak krvi tijekom menstruacije ima veći utjecaj na zalihe željeza nego prehrana. Obilna menstruacija pogađa oko 20 % žena, a manjak željeza javlja se u oko 50 % takvih slučajeva. Kod muškaraca i žena nakon menopauze, najvažniji uzrok manjka željeza je krvarenje iz probavnog sustava. To krvarenje može biti skriveno (okultno), pa je anemija ponekad jedini znak problema u crijevima. Najčešći uzroci krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava su erozije i čirevi povezani s uzimanjem acetilsalicilne kiseline i drugih protuupalnih lijekova, te čir na želucu. Najčešći uzroci krvarenja u donjem dijelu probavnog sustava su rak debelog crijeva, hemoroidi i polipi. Kod osoba s anemijom zbog manjka željeza koji su upućeni na endoskopiju, u 62 % slučajeva pronađen je uzrok promjene koja uzrokuje krvarenje, a rak debelog crijeva otkriven je u 11 % slučajeva, dok je čir otkriven u 19 % slučajeva.
Drugi uzroci gubitka krvi iz probavnog sustava uključuju upalne bolesti crijeva. Primjerice, 29 % osoba s Crohnovom bolešću i 17 % s ulceroznim kolitisom ima anemiju, a više od polovice tih slučajeva uzrokovano je manjkom željeza.
Ostali uzroci anemije su:
- Lijekovi – osobe koje uzimaju inhibitore protonske pumpe ili H2 blokatore za liječenje gastritisa i žgaravice imaju povećan rizik od manjka željeza, koji raste ovisno o dozi i duljini korištenja. Želučana kiselina je važna za otapanje željeza u dvanaesniku, kako bi se moglo apsorbirati u organizmu.
- Operacija želuca – manjak željeza razvija se kod 20 % osoba nakon operacije želuca, bilo zbog raka (gastrektomija) ili pretilosti (želučani bypass).
- Bolesti – autoimuni gastritis kojeg karakterizira upala želuca uzrokovana protutijelima protiv želučanih stanica i intrinzičnog faktora uzrokuje manjak vitamina B12 i megaloblastičnu anemiju. Prisutna je u 27 % osoba s neobjašnjivom anemijom zbog manjka željeza.
- Infekcije – Helicobacter pylori je bakterija koja može uzrokovati čir. 2015. godine zarazila je oko 4,4 milijarde ljudi, najviše u siromašnijim populacijama. Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između pylori infekcije i manjka željeza/anemije, a liječenje infekcije može poboljšati zalihe željeza.
- Celijakija – je kronična bolest tankog crijeva kod osoba koje genetski reagiraju na gluten (protein iz pšenice, ječma i raži). Uklanjanje glutena iz prehrane poboljšava stanje crijeva. Globalno, 1,4 % ljudi ima pozitivne krvne nalaze, a 0,7 % ima potvrđenu celijakiju biopsijom. Kod celijakije se manjak željeza i anemija mogu javiti i bez drugih simptoma i ponekad su jedini znak bolesti. Kod 1 od 31 osobe s anemijom zbog manjka željeza, moguća je celijakija – bez obzira na spol, dob ili učestalost celijakije u populaciji, što pokazuje da je celijakija stalni rizični čimbenik za ovu vrstu anemije.
- Prekomjerna tjelesna masa – kod žena s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću, apsorpcija željeza je manja nego kod žena normalne težine, što je povezano s višom razinom hepcidina – hormona koji smanjuje apsorpciju željeza.
- Vrhunski sport – manjak željeza pogađa i do 35 % žena i 11 % muškaraca među vrhunskim sportašima, osobito onima koji se bave sportovima izdržljivosti (npr. trčanje maratona). Razlozi su različiti i uključuju: smanjenu apsorpciju zbog upale, krvarenje iz probavnog sustava uzrokovano tjelovježbom, obilne menstruacije, gubitak željeza kroz znoj i povećanu potrebu za stvaranjem crvenih krvnih stanica.
- Tijekom trudnoće potrebe za željezom znatno rastu, posebno od drugog tromjesečja, jer se volumen crvenih krvnih stanica poveća za oko 30 %. Iako se tijelo prirodno prilagođava na pojačane potrebe, mnoge žene ne uspiju zadovoljiti potrebe za željezom u trudnoći, osobito ako u nju uđu s već smanjenim zalihama.
Liječenje i prevencija anemije oralnim pripravcima sa željezom
U liječenju anemije se najčešće koriste lijekovi koji sadrže soli sa željezom poput željezovog sulfata. Doziranje se temelji na količini elementarnog željeza, primjerice, 325 mg željezovog sulfata sadrži 105 mg elementarnog željeza. Lijekovi obično sadrže visoku dozu elementarnog željeza koja često izaziva nuspojave u probavnom sustavu. Visoke doze željeza mogu uzrokovati nuspojave u više od 50% slučajeva. Najčešće nuspojave su zatvor, mučnina, bolovi u probavnom sustavu, proljev i crna stolica. Zbog navedenih simptoma mnogi ljudi prestaju uzimati terapiju što otežava liječenje.
Na tržištu postoji više vrsta oralnih pripravaka željeza s različitim dozama i oblicima. Pa tako, dodaci prehrani sa željezom sadrže najviše 30 mg elementarnog željeza i lako se podnose. Nisko dozirani preparati sa željezom namijenjeni su osobama koje pate od blagog nedostatka željeza ili žele spriječiti pojavu anemije. Apsorpcija željeza u organizmu je veća ako se željezo u preparatu kombinira s vitaminom C, kao i s folnom kiselinom koja podržava stvaranje crvenih krvnih stanica. Preparate sa željezom potrebno je unositi odvojeno od obroka, jer hrana može smanjiti apsorpciju željeza čak do 70% posto.
Kod anemije uzrokovane manjkom željeza hrana također ima važnu ulogu u nadoknadi i održavanju poželjne razine željeza u krvi. Namirnice koje sadrže hem željezo, odnosno željezo koje se lako apsorbira su crveno meso (govedina, teletina, janjetina), pileća jetrica, riba (srdele, tuna), školjke (dagnje). Namirnice koje sadrže željezo, međutim u ne-hem obliku (biljnog porijekla), koji se slabije apsorbira u organizmu su mahunarke (grah, leća, slanutak), tofu, zeleno lisnato povrće (blitva, špinat, kelj) i žitarice (zob, kvinoja, amarant) i suho voće (marelice, grožđice, šljive). U obroku koji je bogat bilo hem ili ne-hem željezom savjetuje se unositi namirnice bogate vitaminom C poput parika ili jagoda, a izbjegavati kavu i crni čaj i mliječne proizvode koji ometaju apsorpciju željeza).
Literatura:
- Pasricha SR, Tye-Din J, Muckenthaler MU, Swinkels DW. Iron deficiency. Lancet. 2021;397(10270):233-248.
30.6.2025