Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

U posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina.

Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim pripravcima. Probiotici se koriste u prevenciji i liječenju različitih zdravstvenih stanja, a njihova učinkovitost potvrđena je u brojnim znanstvenim istraživanjima. Utječu na očuvanje zdravlja probavnog sustava jer pomažu u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore, smanjuju simptome sindroma iritabilnog crijeva, pomažu u liječenju proljeva i zatvora te mogu ublažiti simptome upalnih bolesti crijeva (poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa).

Također probiotici nam služe u prevenciji i liječenju proljeva izazvanih primjenom antibiotika. Antibiotici mogu narušiti ravnotežu crijevnih bakterija, a probiotici pomažu u obnovi mikroflore i smanjenju rizika od proljeva. Svoj blagotvorni učinak probiotici su pokazali i u jačanju imuniteta naime crijeva su ključni dio imunološkog sustava, a zdrava crijevna flora može smanjiti rizik od infekcija i alergija.

Neki probiotici mogu poboljšati probavu laktoze kod osoba s intolerancijom. Istraživanja pokazuju povezanost između crijevne flore i funkcije mozga, pa se probiotici istražuju kao potencijalni saveznici u borbi protiv depresije i anksioznosti. Na tržištu su dostupni različiti oblici probiotičkih proizvoda, a uz probiotike često se spominju i prebiotici te simbiotici.

Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane (poput vlakana) koji potiču rast i aktivnost dobrih bakterija u crijevima dok simbiotike čini različita kombinacija probiotika i prebiotika koja sinergijski djeluje na poboljšanje zdravlja crijevne flore. Probiotici su dostupni u različitim oblicima uključujući kapsule, praške, fermentirane prehrambene proizvode i farmaceutske pripravke.

Probiotici su prirodno prisutni u fermentiranim namirnicama. Najviše ih ima u mliječnim proizvodima kao što je jogurt (Lactobacillus i Bifidobacterium sojeve), kefir, sirevi poput gaude, cheddara i mozzarelle. Također probiotika ima i u fermentiranom voću i povrću kao što je kiseli kupus, kiseli krastavci,.itd.

Prilikom odabira probiotika važno je obratiti pozornost na vrstu bakterijskih sojeva, njihovu koncentraciju te indikacije za koje se koriste odnosno bitno je probiotik prilagoditi vlastitim potrebama. Iako su probiotici općenito sigurni za upotrebu, osobe s oslabljenim imunitetom ili teškim bolestima trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Probiotik

Probiotici i rak vrata maternice

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Probiotici

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Stijenka rodnice

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Probiotici

Izmjene zatvora i proljeva i nezdrava prehrana

Voće

Neredovita stolica i detox

Bakterije

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ljudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Probadajući bolovi s desne strane – što da radim?

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Disfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Konzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]

Gastroenterologija

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ciroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Upalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Stolica i krv – molim Vaše mišljenje