Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici.

Imunitet

Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade zajedno kako bi zaštitili tijelo od napada nepoželjnih bakterija, gljivica, parazita, virusa i toksina – patogena. Dijeli se na urođeni i adaptivni imunitet. Urođeni imunitet naša je prva linija imunološke obrane od stranih tvari. To je brzi imunološki odgovor, koji se pokreće u kratkom roku od susreta s patogenom, a nasljeđuje se od roditelja. Adaptivni imunitet se razvija u dodiru s novim patogenima i ima sposobnost pamćenja. To omogućuje brz i učinkovit imunološki odgovor kad budemo ponovo izloženi istim patogenima.

Zašto probiotici?

Više od polovice stanica imunološkog sustava koje stvaraju antitijela za borbu protiv uzročnika bolesti nalazi se u crijevima. Probiotici imaju sposobnost utjecati i na urođeni i na adaptivni imunološki odgovor modificirajući funkcije različitih imunoloških stanica. Drugim riječima, naše probiotičke kolonije mogu ‘razgovarati’ sa stanicama našeg imunološkog sustava. Ako imate zdravu crijevnu mikrobiotu, postoji manja vjerojatnost da ćete se razboljeti.

Djelovanje probiotika

Postoji nekoliko načina na koje probiotici pomažu obrani od bolesti i normalnom funkcioniranju imunološkog sustava.

Sprječavanje nasađivanja patogena u crijevima – probiotici se vežu za stijenku crijeva i tako na daju lošim bakterijama da ostanu u našem probavnom sustavu

Natjecanje za hranjive tvari – probiotici sprječavaju rast i razmnožavanje patogena jer im uzimaju hranu.

Uništavanje ‘loših’ bakterija – proizvodnjom antimikrobnih spojeva koji uništavaju ili sprečavaju razvoj patogena.

Zaštita crijevne barijere, koja sprječava ulazak stranih tvari u tijelo i pomaganje stvaranja sluzi koja štiti sluznicu crijeva.

Mijenjanje pH u crijevima kako bi stvorili nepovoljne uvjete za razvoj patogena.

Aktivacija stanica imunološkog sustava da bi proizveli tijela za borbu protiv patogena.

Izazivanje tolerancije na antigene u hrani.

I probiotici kao i ljudi, međusobno se razlikuju…

Veliki broj istraživanja usmjeren je upravo na otkrivanje sojeva ili njihovih kombinacija koje bi mogle biti uspješna strategija za borbu protiv sezonskih viroza; gripe, prehlade, korone… Za sada se zna da uporaba probiotika smanjuje pojavnost i duljinu trajanja upala dišnih puteva kod djece i odraslih. Dio novijih istraživanja ukazuje na djelotvornost probiotika u sprječavanju korone i smanjenju simptoma. Bitno je za naglasiti: različiti sojevi probiotika odgovaraju različitim ljudima i stanjima. To može ovisiti o njihovim individualnim potrebama ili o njihovoj životnoj dobi. Što god vam treba, uvijek biste trebali odabrati probiotik iza kojeg stoji mnogo kvalitetnih istraživanja.

Sojevi s najviše dokaza o djelovanju na imunitet i zaštitu od bolesti su Lacticaseibacillus rhamnosus GG (dobro nam poznati LGG), Lacticaseibacillus casei 431®, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, Bifidobacterium animalis subsp. lactis HN019, Bifidobacterium animalis lactis Bl-04, Lacticaseibacillus rhamnosus HN001, Bifidobacterium infantis R0033, Bifidobacterium bifidum R0071 te Lactobacillus helveticus R005. Tu je još i Streptococcus salivarius K12, za prevenciju upale ždrijela , mandula i uha.

Ono si što jedeš?

Probiotici se ne moraju unositi u organizam samo preko dodataka prehrani. Fermentirani proizvodi u sebi sadrže mnoge probiotike koji održavaju naš imunološki sustav. Npr, acidofil, sastojak jogurta i mlijeka. Ili bifidobakterije, sastojci jogurta, kefira, mlaćenice, ali i ukiseljenog povrća- krastavaca, kupusa ili kimchija te nekih vina, octa ili kiselog tijesta. Jogurt se radi s pomoću probiotskih rodova L. delbrueckii subsp. bulgaricus i S. thermophilus, koji također djeluju na podizanje imunološkog sustava. Konzumacijom ovih proizvoda i uravnoteženom prehranom pomoći ćemo obrani svojeg organizma.

Vitamin C, snažan antioksidans koji se prvenstveno nalazi u svježem voću i povrću, poznat je kao učinkovit u podržavanju zdravog imunološkog sustava. Tu je i vitamin D, kao glavna zvijezda imuniteta.

Nedostatak sna i stres potiskuju imunološki sustav pa bi ih trebalo izbjegavati koliko je to moguće. Redovito konzumiranje alkohola, šećera, kave, brze i prerađene hrane dovodi do stanične upale koja postaje dugotrajna i može potaknuti razvoj kroničnih bolesti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prebiotici

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Prehlada

Ima li veze s prehladom moje stanje s testisom?

Kosti i zglobovi

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Denzitometriju skeleta

Osteoporoza

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. U praksi razlikujemo primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza se javlja zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze i […]

Kelp

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Bakterije

Možete li mi reći je li nalaz urina u redu?

Iz iste kategorije

Ljekarništvo

Ako se uzima terapija, kada se može očekivati poboljšanje po pitanju vrtoglavica?

Ljekarništvo

D-manoza, šećer kao rješenje upale

Vrijeme čitanja članka: 2 minute D-manoza je jednostavan šećer prisutan u mnogim biljkama. Iako je slična glukozi, razlikuje se po tome što se ne pretvara u glikogen niti se pohranjuje u organizmu, već se brzo izlučuje putem urina. Zbog toga ju mogu koristiti i dijabetičari koji svoju bolest drže pod kontrolom. Prirodni izvori D-manoze D-manoza se prirodno nalazi u većim […]

Ljekarništvo

Kad nam prisjednu jaja – salmonela i salmoneloza

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Što je salmonela? Salmonela, poznata i kao salmoneloza, je bakterijska infekcija koja uzrokuje proljev i bolove u trbuhu. Ova bakterija živi u probavnom sustavu životinja i ljudi, a najčešći oblik zaraze je putem kontaminirane hrane. To je jedan od najčešćih oblika bakterijskog trovanja hranom u svijetu. Simptomi salmonele Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do […]

Ljekarništvo

Utjecaj vrućina na bolesti i djelovanje lijekova

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ta pasja vrućina! Pasja vrućina više nije iznimka u ljetnim mjesecima nego je postala pravilo. Visoke temperature, povećani postotak vlage u zraku te nagle promjene atmosferskih tlakova najviše utječu na ranjive skupine kao što su starije osobe, trudnice, djeca i bolesnici s kroničnim bolestima. Kako se temperature ovih dana često penju preko 30 stupnjeva, postavlja […]

Ljekarništvo

Svrbež u ušima – što mi je činiti?

Ljekarništvo

Izlaganje suncu može biti opasno ako se uzimaju lijekovi

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Nakon dugog razdoblja nestabilnog proljetnog vremena, napokon se pojavilo sunce. Iako uživamo u ljetnim radostima i veselimo se dužim danima, godišnjem odmoru i odlasku na more, jake sunčeve zrake za mnoge od nas nose i određene opasnosti. Osobe koje uzimaju lijekove za kronične bolesti, kao i one koje moraju koristiti antibiotike za vrijeme sunčanih dana, […]

Ljekarništvo

Kolagen – izvor mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kolagen je glavni strukturni protein u tijelu, čini 30% ukupnih proteina. Pruža strukturu, potporu i snagu koži, mišićima, kostima i vezivnom tkivu (hrskavica, ligamenti i tetive). Nalazi se i u organima, krvnim žilama i sluznici crijeva. Pomaže tkivima da budu jaka i otporna na istezanje. Struktura kolagena Kolagen je vlaknasti protein sastavljen od trostruke heliks […]

Ljekarništvo

Proljetni umor – možemo li ga izbjeći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dolaskom proljeća dolazi do buđenja prirode, cvjetanja biljaka, dužih i toplijih dana. Ipak, kod određenog broja ljudi proljeće ne donosi osjećaje sreće i povećane energije. Javlja se umor, manjak energije, simptomi depresije, letargije. Ovo se stanje naziva proljetnim umorom, dio je normalnih fizioloških procesa i zahvaća cijelu populaciju, u manjem ili većem obimu. Na sjevernoj […]