Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. U usporedbi s prehranom svejeda, prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla ima značajno manji utjecaj na okoliš, a veći pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Najveće globalne zdravstvene krize koje utječu na našu generaciju su kronične nezarazne bolesti i klimatske promjene, a obje krize neraskidivo su povezano s prehranom. Obrasci prehrane s visokim udjelom namirnica biljnog porijekla, a niskim udjelom namirnica životinjskog porijekla imaju značajne dobrobiti za okoliš i za zdravlje, pa ove godine na popis novogodišnjih odluka uvrstite više veganskih i vegetarijanskih dana u nadolazećoj godini.

Istraživanje na blizancima

Da bi usporedili djelovanje uravnotežene prehrane svejeda i veganske prehrane na kardiometaboličke čimbenike američki su znanstvenici angažirali 22 para jednojajčanih blizanaca. Odabirom blizanaca kao ispitanika može se ispitati djelovanje prehrane bez utjecaja genetike i okolišnih čimbenika koji značajno utječu primjerice na tjelesnu masu, zdravlje srca i krvnih žila i metabolizam. Blizanci su slučajnim odabirom razvrstani u dvije skupine. Dok se prva skupina hranila uravnoteženom prehranom koja obuhvaća sve skupine namirnica, druga se skupina hranila isključivo namirnicama biljnog porijekla. Istraživanje je trajalo ukupno 8 tjedana od kojih su pola toga vremena ispitanici dobivali gotove sve obroke u danu uključujući doručak, ručak i večeru. Također, ispitanici su bili educirani o izboru namirnica i načina pripreme hrane kako bi se što točnije pridržavali principa uravnotežene veganske ili prehrane svejeda i kako bi si sami znali pripremati obroke tijekom druge polovice ispitivanja u trajanju od 4 tjedna.

Rezultati: značajno sniženje kolesterola, inzulina i tjelesne mase

Rezultati su pokazali značajno sniženje kolesterola u skupini koja se hranila isključivo namirnicama biljnog porijekla već nakon 4 tjedna. Nakon 8 tjedana istraživanja veganska prehrana snizila je kolesterol za oko 0,4 mmol/L. Osim sniženja kolesterola, veganska prehrana dovela je do značajnog smanjenja razine inzulina i tjelesne mase (za 0,7 kg). U skupini koja se hranila isključivo namirnicama biljnog porijekla došlo je i do sniženja HDL kolesterola, triglicerida, vitamina B12, glukoze i spoja koji je čimbenik rizika za bolesti srca TMAO (trimetilamin N-oksida), no ovo sniženje nije bilo statistički značajno.

Što više „plant based“ jela u prehrani to bolje

Rezultati ovog istraživanja u skladu su s velikim brojem dokaza dobivenim randomiziranim kliničkim istraživanjima koji ukazuju da vegetarijanstvo i veganstvo odnosno obrasci prehrane temeljeni na unosu namirnica biljnog porijekla smanjuju tjelesnu masu, poboljšavaju kontrolu lipida u krvi, metabolizam glukoze, krvni tlak i kardiometaboličko zdravlje. Unatoč tome što je prehrana svejeda u ovom istraživanju bila „zdrava“ odnosno bogatija povrćem i cjelovitim žitaricama, a siromašnija dodanim šećerima i s manje soli u odnosu na uobičajenu prehranu ispitanika prije početka istraživanja, zdravstvene prednosti plant based prehrane itekako su vidljive i mogu se izmjeriti pa čak i u tom kratkom razdoblju od 4 odnosno 8 tjedana.

Uvođenje pozitivnih promjena ne mora biti naglo, za početak je dovoljno pronaći zanimljive recepte i probati pripremiti neka nova jela ili isprobavati u restoranima veganska jela čija je ponuda srećom sve veća i ukusnija.

Literatura:

  • Landry MJ, Ward CP, Cunanan KM, Durand LR, Perelman D, Robinson JL, Hennings T, Koh L, Dant C, Zeitlin A, Ebel ER, Sonnenburg ED, Sonnenburg JL, Gardner CD. Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2023 Nov 1;6(11):e2344457.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Zdravlje

Anogenitalne bradavice – uzroci, prijenos, liječenje i prevencija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAnogenitalne bradavice su površinske lezije (oštećenja) kože u genitalnom i analnom području, uzrokovane specifičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Najčešće se nazivaju condyloma acuminatum (šiljaste bradavice) i condyloma planum (ravne bradavice), a poznate su i kao genitalne ili venerične bradavice. Iako su izlječive, HPV ostaje u tijelu doživotno. Kako nastaju? Anogenitalne bradavice uzrokuju tipovi HPV-a […]

pospanost

Pretjerana pospanost – ozbiljan zdravstveni problem

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovoobjavljeni stav Američke akademije za medicinu spavanja (AASM) ističe pospanost kao ključni simptom poremećaja spavanja i budnosti te niza psihijatrijskih i neuroloških poremećaja stoga se smatra kako je procjena i liječenje pospanosti kod pacijenata od velike važnosti. Izjava je objavljena u Journal of Clinical Sleep Medicine. Pretjerana pospanost ima dalekosežne učinke na zdravlje. Ona predstavlja […]

Kolesterol

Što trebam napraviti nastavno na ove laboratorijske nalaze?

Mentalno zdravlje

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Kolesterol

Radi li se o velikom povećanju kolesterola i je li za zabrinuti se?

Juha

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]