Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. U usporedbi s prehranom svejeda, prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla ima značajno manji utjecaj na okoliš, a veći pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Najveće globalne zdravstvene krize koje utječu na našu generaciju su kronične nezarazne bolesti i klimatske promjene, a obje krize neraskidivo su povezano s prehranom. Obrasci prehrane s visokim udjelom namirnica biljnog porijekla, a niskim udjelom namirnica životinjskog porijekla imaju značajne dobrobiti za okoliš i za zdravlje, pa ove godine na popis novogodišnjih odluka uvrstite više veganskih i vegetarijanskih dana u nadolazećoj godini.

Istraživanje na blizancima

Da bi usporedili djelovanje uravnotežene prehrane svejeda i veganske prehrane na kardiometaboličke čimbenike američki su znanstvenici angažirali 22 para jednojajčanih blizanaca. Odabirom blizanaca kao ispitanika može se ispitati djelovanje prehrane bez utjecaja genetike i okolišnih čimbenika koji značajno utječu primjerice na tjelesnu masu, zdravlje srca i krvnih žila i metabolizam. Blizanci su slučajnim odabirom razvrstani u dvije skupine. Dok se prva skupina hranila uravnoteženom prehranom koja obuhvaća sve skupine namirnica, druga se skupina hranila isključivo namirnicama biljnog porijekla. Istraživanje je trajalo ukupno 8 tjedana od kojih su pola toga vremena ispitanici dobivali gotove sve obroke u danu uključujući doručak, ručak i večeru. Također, ispitanici su bili educirani o izboru namirnica i načina pripreme hrane kako bi se što točnije pridržavali principa uravnotežene veganske ili prehrane svejeda i kako bi si sami znali pripremati obroke tijekom druge polovice ispitivanja u trajanju od 4 tjedna.

Rezultati: značajno sniženje kolesterola, inzulina i tjelesne mase

Rezultati su pokazali značajno sniženje kolesterola u skupini koja se hranila isključivo namirnicama biljnog porijekla već nakon 4 tjedna. Nakon 8 tjedana istraživanja veganska prehrana snizila je kolesterol za oko 0,4 mmol/L. Osim sniženja kolesterola, veganska prehrana dovela je do značajnog smanjenja razine inzulina i tjelesne mase (za 0,7 kg). U skupini koja se hranila isključivo namirnicama biljnog porijekla došlo je i do sniženja HDL kolesterola, triglicerida, vitamina B12, glukoze i spoja koji je čimbenik rizika za bolesti srca TMAO (trimetilamin N-oksida), no ovo sniženje nije bilo statistički značajno.

Što više „plant based“ jela u prehrani to bolje

Rezultati ovog istraživanja u skladu su s velikim brojem dokaza dobivenim randomiziranim kliničkim istraživanjima koji ukazuju da vegetarijanstvo i veganstvo odnosno obrasci prehrane temeljeni na unosu namirnica biljnog porijekla smanjuju tjelesnu masu, poboljšavaju kontrolu lipida u krvi, metabolizam glukoze, krvni tlak i kardiometaboličko zdravlje. Unatoč tome što je prehrana svejeda u ovom istraživanju bila „zdrava“ odnosno bogatija povrćem i cjelovitim žitaricama, a siromašnija dodanim šećerima i s manje soli u odnosu na uobičajenu prehranu ispitanika prije početka istraživanja, zdravstvene prednosti plant based prehrane itekako su vidljive i mogu se izmjeriti pa čak i u tom kratkom razdoblju od 4 odnosno 8 tjedana.

Uvođenje pozitivnih promjena ne mora biti naglo, za početak je dovoljno pronaći zanimljive recepte i probati pripremiti neka nova jela ili isprobavati u restoranima veganska jela čija je ponuda srećom sve veća i ukusnija.

Literatura:

  • Landry MJ, Ward CP, Cunanan KM, Durand LR, Perelman D, Robinson JL, Hennings T, Koh L, Dant C, Zeitlin A, Ebel ER, Sonnenburg ED, Sonnenburg JL, Gardner CD. Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2023 Nov 1;6(11):e2344457.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

OGTT

Da li je vrijednost inzulina na 120′ povišena?

Minerali

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Juha

B.Fit zamjenski obrok za smanjenje prekomjerne ili održavanje poželjne tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Prevencija srčanožilnih bolesti

Smjernice Europskog kardiološkog društva za bolesnike: Prevencija srčanožilnih bolesti – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute prestati pušiti, slijediti preporuke o zdravim životnim navikama, sistolički arterijski tlak < 160mmHg osobama bez poznate srčanožilne bolesti, osobama s poznatom srčanožilnom bolešću, osobama s posebnim zdravstvenim poteškoćama (prisutna šećerna bolest ili kronična bubrežna bolest) Procjenu srčanožilnog rizika obavlja liječnik koristeći određene modele i izračune uzimajući u obzir dob, visinu arterijskog tlaka, razinu kolesterola, pušenje, […]

Zdravlje

Multivitaminski dodaci za kožu tijekom zime

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Zima je godišnje doba kada smo uslijed nižih temperatura i boravaka u zatvorenim prostorijama skloniji prehladama i virozama, a manje smo usredotočeni kako očuvati zdravu kožu. Multivitaminski pripravci se tijekom zime najčešće uzimaju kako bi se podigao imunitet i smanjila sklonost virozama, a koža u toj priči ostaje nekako po strani. Je li to uvijek […]

Glavobolja

Glavobolje

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]