Smjernice za prehranu kod PCOS

Pozdrav.

Dijagnoza: pcos.

Molim pomoć oko prehrane.

22.5.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) najčešći je poremećaj endokrinog sustava kod žena u reproduktivnoj dobi. Procjenjuje se kako ovaj poremećaj pogađa 10 do 16% žena, a karakterizira ga hiperandrogenizam odnosno povećano stvaranje muških spolnih hormona, poremećaj ovulacije i policistični jajnici. Dodatno, kod gotovo polovine žena uz PCOS dolazi i do razvoja metaboličkog sindroma i inzulinske rezistencije, a oboljele ujedno imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Sindrom policističnih jajnika hormonski je poremećaj u kojem dolazi do pojačane aktivnosti luteinizirajućeg hormona (LH) koji potiče jajnike na proizvodnju muških spolnih hormona što dovodi do simptoma poput pojačane dlakavosti i akni. Dodatno, proizvodnja folikulostimulirajućeg hormona (FSH) je snižena, a njegova je uloga poticati razvoj folikula. Svaki mjesec iz jednog folikula zrela jajna stanica izbacuje se u jajovod ovulacijom. No, kod žena sa sindromom policističnih jajnika, nedovoljno stimulirani folikuli ne dostignu potrebnu veličinu i do ovulacije često ne dolazi. Ultrazvučni pregled otkriva brojne folikule smještene na jajnicima koji nalikuju cistama na temelju čega je ovaj sindrom dobio naziv. Osim neravnoteže spolnih hormona, kod sindroma policističnih jajnika javlja se i poremećaj u radu hormona inzulina odnosno razvija se inzulinska rezistencija. Zbog neosjetljivosti stanica na inzulin njegova razina u krvi povišena je, a hiperinzulinemija dodatno potiče lučenje muških spolnih hormona i narušava funkciju jajnika, a posljedično i plodnost.

Postoje naznake kako prehrana s nižim udjelom ugljikohidrata i ona koja se bazira na unosu namirnica niskog glikemijskog indeksa može biti od pomoći. Stoga preporučujem da iz prehrane izbacite namirnice koje Vam stvaraju smetnje i koje ste naveli u pitanju. Konzumirajte obilje voća i povrća, neka Vam izvor proteina bude nemasno bijelo meso i riba, a izvor ugljikohidrata cjelovite žitarice. Zdrave masti porijeklom iz orašastih plodova, hladno prešanih ulja, masne ribe i avokada također su povoljne u prehrani. Stoga za međuobroke konzumirajte orašaste plodove koji sadrže blagotvorne masne kiseline. Da tjelovježba pomaže u začeću pokazalo je nekoliko studija, pa savjetujem da se svakodnevno pola sata bavite nekim oblikom umjerene tjelesne aktivnosti.

Kao dodaci prehrani preporučuju se cink, selen, bakar, mio-inozitol i vitamin D, a preporučuje se i praćenje nutricionista.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

PCOS

Je li nužno sa ovakvim nalazom konzumirati oralne kontraceptive ili postoje druge mogućnosti da bi nastala hormonska ravnoteža?

Kelp alga

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Vitamin E

Zdravlje vida – je li sve u dodacima prehrani?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Dolaskom u određene godine, često se otkrivaju kronične bolesti i stanja zbog kojih počinjemo razmišljati o prilagodbama i zdravijem načinu života. Dodaci prehrani koji utječu na srce i krvožilni sustav te mozak su traženi i o njima se puno zna. No postoji još jedan organ koji zahtijeva našu pozornost a često ga zaboravljamo. Oko je […]

Minerali

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]