Veliki problemi sa hiatalnom herniom, zelucem, psihom…..

Postovani, zamolila bih vas za odgovor u vezi sa mojim problemom. Radi se o sledecem. Ja sam 1976. Godiste. Kada sam imala 19 god dobila sam Bazedovljevu bolest koja je nekih desetak god uspesno drzana pid kontrolom lekovima. Uz lekove sam koristila i neke biljne preparate i pre nekoliko godina zlezda je presla u hipo funkciju, pa sam malo vise od godinu dana koristila eutirox. Sada sam vec skoro pet godina bez terapije i hvala Bogu hormoni su u normali. Medjutim krenuli su drugi problemi. Dve tri godine posle porodjaja sam pocela da imam tegobe u smislu nadimanja, zigova u grudima, pritiska u grudnom kosu, raznih bolova. Posto sam zbog zlezde redovno isla na kontrole i radila ekg pratila puls i pritisak to je uvek bilo u redu. Dr mi je povremeno davao famotidin, rupurut espumisan, bude bolje i tako… posle celodnevnih bolova u gornjem delu ledja levoj lopatici i ruci pre sest godina otisla sam kod dr koji me uputio kod kardiologa. Uradjen je eho srca i ekg, koji je bio uredan, i kardiolog me uputio kod gastroenterologa. Na tom pregledu je pronadjena hijatalna hernija kaskadni zeludac.i dispepsija. Posto je to bilo u periodu kada je zlezda bila u hipo funkciji bila sam se ugojila, dobila sam lekove sabax i iberogast i savet da oslabim. Skinula sam 12kg neko vreme koristila lekove i uglavnom se dobro osecala sa povremenim simptpmima kada pojedem nesto sto mi zasmeta. Simptomi su tada trajali po dan dva i posle se vratim u normalu. Medjutim pre oko tri meseca posle jednog stresnog perioda, kada sam uvece popila dve case hladne gazirane vode simptomi su se ponovo vratili ali skoro svakodnevno i mnogo su duze trajali. Svakodnevno sam pocela da osecam pritisak izmedju zeluca i grudnog kosa kao da stoji nesto zaglavljeno tu, malaksalost, ponekad smetnje u disanju, ponekad pritisak na kicmu da me zaboli vrat i glava, nelagodnost u grudima, ramenima, ponekad teskoce u gutanju sve zavisi gde osecam pritisak od zeluca. Povrh toga mene naravno uhvati strah i panika kad to Krene pa sva malaksam osecam se lose preznojim se ma strasno svaki put mislim da cu se srusiti. Prvo mi je bilo bolje kad nesto jedem, ali sada kad pojedem bilo sta simptomi krecu i traju po nekoliko sati i onda prestane samo osetim olaksanje i taj pritisak se smanji. Nisam imala apetit i vrlo slabo jela tako da sam oslabila jos desetak kg. Isla sam kod dr i uradila sledece preglede: laboratoriju i hormone -sve u normali ft4-12,28, tsh-2,34. Krvna slika sve normalno osim sto mi se prvi put sada otkako kontrolisem holesterol povisio na 6,5. Pritisak sam merila pre neki dan 118/69 puls obicno bude izmedju 60 i 70, jedino kad jedem i podigne se zeludac bude oko 80. Gastroskopiju potvrdjena kila i erozije na zelucu u jednjaku. Eho abdomena ukupno tri puta prvi put radio gastro, drugi put internista i treci put kardiolog. Svi su rekli da su svi organi normalni samo da ima velika kolicina gasova. Rendgen pluca, uredan, video se ispod levog plucnog krila vazdusni mehur. Pregled kod interniste koji je radio eho stomaka i srca, merio puls pritisak i kiseonik nekim aparaticem sto se stavlja na prst. Abdomen ok osim velike kolicine gasova, srce dobro jedino je video blagi prolaps mitralnog zaliska nivo I+. Pritisak bio 130/80, puls 75, kiseonik 89. Pregled kod kardiologa, radjen ekg i eho srca rekla je da je srce odlicno, ef srca 74%. Prolaps je i dalje isto I+, kao i prilikom prvog pregleda pre sest god. Dala mi je da uzimam magnezijum i ksalol 250mg. Svi dr su mi rekli da se opustim, da jedemm cesce a manje, dda se ponasam sasvim normalno i obavljam svakodnevne obaveze. Medjutim koliko god se trudim taj pritisak od zeluca u grudima je tu, napetost je i dalje tu, sta god da radim brinem se da li ce opet krenuti simptomi. Ne bih da zvucim kao neki hipohondar smatram da to nisam, ali da li je po vasem misljenju ovo sto samm obavila od pregleda dovoljno ili bih trebala jos nesto da proverim i kako da pomognem sebi da se taj zeludac smiri i ne pravi te svakodnevne probleme. Izvinite zbog dugog posta ali htela sam sto bolje da objasnim sve. Unapred najlepse hvala! Slavica

25.7.2017

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Postovana,

Iz vašeg opsežnog posta nije potpuno jasno kada ste posljednji put radili gastroskopiju, pa ako je prošlo više od godinu dana, a veše su se tegobe pogoršale kako navodite, preporučila bih vam da posjetite gastroenterologa. Vezano za promjene životnih navika koje trebate provoditi zbog hijetalne hernije, one se u pravilu podudaraju s promjenama koje se preporučuju kod gastritisa i GERB-a. Ako ste imali pozitivne učinke s pripravkom Iberogast, počnite ga ponovno uzimati prema uputama.

Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu, te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gestrointestinalnog sustava.

Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći može biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.

Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.

Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba uzbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.

Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se ovim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.

Vrlo je važno i smanjiti razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]