Ključne i kritične namirnice u prehrani dojilja

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Većina majki ne mora mijenjati svoju prehranu tijekom dojenja, a „dozvoljene“ i „zabranjene“ namirnice za dojilje najčešće su uvjetovane kulturološki, budući da u znanstvenim studijama nije utvrđena jasna veza između određenih namirnice i nepoželjnog utjecaja na kvalitetu majčinog mlijeka.

Velika pažnja poklanja se prehrani tijekom trudnoće, no izuzetno je važno i u periodu laktacije osigurati sve potrebne nutrijente kako bi osigurali adekvatno stvaranje mlijeka za dojenče. Dobro su poznati blagotvorni učinci dojenja, kako za dijete tako i za majku. Majčino mlijeko optimalnog je sastava te zadovoljava sve potrebe novorođenčeta te omogućuju pravilan rast i razvoj. Djeca hranjena majčinim mlijekom rjeđe obolijevaju od alergija i različitih infekcija, a i probavne smetnje su ne tako česta pojava.

Dojenjem se stvara posebna emocionalna povezanost između majke i djeteta, a pozitivni učinci na zdravlje majke su brojni. Tako je oporavak od poroda brži i lakši, a manje je poznato da dojenje potiče i gubitak suvišnih kilograma.

Prehrana tijekom laktacije

Posebno je važno pravilno se hraniti u postnatalnom razdoblju kako bi produkcija mlijeka bila adekvatna. Unos energije i tekućine mora biti adekvatan, a znanstvenici smatraju kako je dojiljama potrebno dodatnih 500 kcal dnevno te najmanje dvije do tri litre tekućine. Neadekvatan unos tekućine najčešći je razlog neadekvatne produkcije mlijeka. Povećanje energetskih potreba uzrokovano je produkcijom mlijeka od prosječno 750 ml svakoga dana, što odgovara dodatnom unosu od 520 kcal, 44 g masti, 240 mg kalcija te 37,5 mg vitamina C. Dakle, izuzetno je važno svakodnevno zadovoljiti unos energije, makro i mikronutrijenata. Međutim, postoje li neke namirnice koje se posebno preporučuju, odnosno one koje se ne preporučaju konzumirati za vrijeme laktacije?

Ključni nutrijenti

Većina majki ne mora mijenjati svoju prehranu tijekom dojenja, a „dozvoljene“ i „zabranjene“ namirnice za dojilje najčešće su uvjetovane kulturološki, budući da u znanstvenim studijama nije utvrđena jasna veza između određenih namirnice i nepoželjnog utjecaja na kvalitetu majčinog mlijeka.

S obzirom na povećane potrebe, najviše pažnje treba posvetiti konzumaciji namirnica visoke nutritivne gustoće poput plave i bijele ribe, nemasnog crvenog mesa i mesa peradi, jaja i mliječnih proizvoda koji su izvori visokovrijednih proteina. Također, plava riba poput lososa, tune ili srdela izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina koje imaju ključnu ulogu u razvoju mozga, očiju i živčanog sustava djeteta. Količina omega-3 masnih kiselina u majčinom mlijeku ovisi o prehrani majke. Upravo zbog toga, majke koje doje trebale bi u svoju prehranu uključiti svakodnevno barem jedan izvor omega-3 masnih kiselina. Mlijeko i mliječni proizvodi bogati su izvori kalcija, koji je izuzetno važan u ovom osjetljivom razdoblju, a fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta i kefira izvor su dobrih bakterija.

Osim adekvatnog unosa proteina, izuzetno je važno unositi obilje svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica koji su izvori brojnih vitamina i minerala te prehrambenih vlakana. Vitamini B skupine, te vitamini A i D te selen, folat, kalcij, željezo cink i jod posebno su važni u ovom razdoblju. Stoga ako je prehrana majke neadekvatna, preporuča se nastavak korištenja dodatka prehrani koje su koristile za vrijeme trudnoće.

Neke namirnice bi ipak trebalo izbjegavati

Kao što smo napomenuli, opće pravilo je kako za vrijeme dojenja majka ne treba značajno mijenjati svoju prehranu. Međutim, određeni začini, napici ili namirnice mogu utjecati na okus mlijeka pa dojenče može reagirati vrlo brzo nakon podoja. Tako se preporuča unos napitaka s kofeinom ograničiti na jednu šalicu dnevno, i to se preporuča konzumacija u prvom dijelu dana kako unos kofeina ne bi utjecao na noćni san. Dojenčetu je naime potrebno značajno duže vremena kako bi metabolizirali kofein. Alkohol također dospijeva u majčino mlijeko, a koncentracija u mlijeku otprilike je jednaka koncentraciji u krvi. Dakle, majkama koje doje ipak se preporuča da se suzdrže alkohola.

Ako su dojilje alergične ili u bližoj obitelji postoji sklonost alergijama, savjetuje se izbjegavanje alergenih namirnica. Kod neke je dojenčadi izraženija osjetljivost na namirnice koje majka konzumira tijekom laktacije. Kako bi se utvrdilo koja je to hrana preporučuje se vođenje dnevnika prehrane i bilježenje ponašanja djeteta nakon dojenja. Ako uočite jedinstven obrazac ponašanja dojenčeta 4-6 sati nakon konzumacije određene namirnice, izbacite spornu namirnicu iz prehrane. Kao problematične namirnice spominju se i jaja, kikiriki, orašasti plodovi, pšenica, soja, kukuruz, rajčice, luk, kupus i drugo povrće iz skupine krstašica, začini, morski plodovi i citrusi.

Također, dojiljama se tradicionalno preporučuje suzdržavanje od namirnica koje uzrokuju nadimanje, poput kupusa, kelja, prokulica, brokule, karfiola, raštike, graha, leće i kestena. Također, valja se suzdržati od sirove hrane, primjerice, tatarskog bifteka, carpaccia, sirove ribe, te pljesnivih sireva kako bi se smanjila opasnost od trovanja. Nadalje, preporuča se izbjegavanje visokoprocesiranih namirnica koje su često bogate „praznim“ kalorijama, dodanim šećerom i zasićenim mastima, a siromašne važnim nutrijentima za zdravlje dojenčeta.

Na kraju, dojenje je prirodan proces koji emocionalno povezuje majku i dijete. U ovom osjetljivom razdoblju ključno je osigurati adekvatan unos energije i tekućine, a praćenjem djetetovih reakcija nakon dojenja uočiti ćete postoji li potreba da posebno mijenjate vlastitu prehranu.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]